Συμμαχία της ΔΕΗ με τη Motor Oil στην πράσινη ενέργεια

101

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πιθανό να επεκταθεί, μετά την από κοινού διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η συνεργασία μεταξύ ΔΕΗ και Motor Oil.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΔΕΗ μέσω της θυγατρικής της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, και η Motor Oil συζητούν για την από κοινού ανάπτυξη, εγκατάσταση και εκμετάλλευση μεγάλου αιολικού πάρκου, δυναμικότητας περί τα 100MW σε νησιωτική περιοχή της χώρας.

Μάλιστα, φαίνεται πως οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει  το έργο μελετάται σε επίπεδο βιωσιμότητας, τεχνικής διασύνδεσης και χρηματοδότησης, καθώς για να καταστεί εφικτό απαιτείται η δημιουργία ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα.

Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στον δρόμο της υλοποίησης ενός φιλόδοξου σχεδίου στον τομέα των ΑΠΕ, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το μνημόνιο συνεργασίας με την RWE (ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, RWE Aktiengesellschaft, RWE Renewables, RWE Technology International) που υπεγράφη τον Μάρτιο στο Βερολίνο. Οι όμιλοι ΔΕΗ και RWE διερευνούν το ενδεχόμενο συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας απολιγνιτοποίησης και την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Αναφορικά με την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ, οι όμιλοι ΔΕΗ και RWE θα εξετάσουν συνολικά έργα έως 2GW συνεισφέροντας εξίσου στην ανάπτυξη του εν λόγω χαρτοφυλακίου. Στην παρούσα φάση πραγματοποιείται ανταλλαγή στοιχείων για την υφιστάμενη δομή της ελληνικής αγοράς και του εν δυνάμει χαρτοφυλακίου έργων. Mνημόνια συνεργασίας για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ έχει υπογράψει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και με την πορτογαλική EDP Renewables, όπως και με τη Masdar Taaleri.

Επιπρόσθετα, εκτός από τη Motor Oil σε ώριμο στάδιο βρίσκεται μια ακόμη συνεργασία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον τομέα της εκμετάλλευσης γεωθερμικών πεδίων, με την εταιρεία Ηλέκτωρ, με έμφαση στα γεωθερμικά πεδία της Μήλου, της Κιμώλου, της Νισύρου και των Μεθάνων.

Στόχος της εταιρείας είναι από τα 150 MW ΑΠΕ να έχει λάβει άδεια εγκατάστασης για έργα ισχύος 600 MW στο τέλος του 2020. Μέσα στα επόμενα χρόνια ο σχεδιασμός της ΔΕΗ προβλέπει την ανάπτυξη επιπλέον ισχύος 1,5 γιγαβάτ.

kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ