Συνέντευξη στους “Θεματοφύλακες” Λόγω Τεχνών… ελάτε να γνωρίσουμε την κ. Παναγιώτα Παπαϊωάννου

111

Συνέντευξη – Παναγιώτα Παπαϊωάννου

Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, θα γνωρίσουμε την κ. Παναγιώτα Παπαϊωάννου, συγγραφέα του βιβλίου «Νούρα: Το μήνυμα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής.

Ρωτάει η Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

Συνέντευξη

Καλησπέρα, κ. Παπαϊωάννου, σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μας διαθέτετε.

Το «Νούρα: το μήνυμα» είναι το πρώτο σας βιβλίο. Έχετε δηλώσει ότι θέλοντας να κεντρίσετε το ενδιαφέρον της εγγονής σας και αφού έτσι και αλλιώς σας αρέσει το γράψιμο, αποφασίσατε να «συνομιλήσετε» μαζί της μέσω της συγγραφής του βιβλίου. Στην πράξη, αυτή η διαδικασία αποδείχτηκε πιο εύκολη ή πιο δύσκολη απ’ ό,τι φανταζόσασταν;

Π.Π. Αποδείχτηκε πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική! Είχε τις δυσκολίες της, αλλά το αποτέλεσμα με ευχαριστεί. Η πρόκληση ήταν, μέσα απ’ το βιβλίο, να δοθεί κάποια πληροφορία, ένα κέντρισμα στη φαντασία και στην αναζήτηση, χωρίς να κουραστεί ο αναγνώστης.

Μέσα από τις εμβόλιμες στην πλοκή συζητήσεις της αφηγήτριας με την εγγονή της, μας δίνετε πληροφορίες σχετικά με θέματα επιστημονικά και κοινωνικά ή ακόμα και κάποια βασικά στοιχεία φυσικής και φιλοσοφίας. Προσωπικά εντυπωσιάστηκα με τα στοιχεία κβαντικής φυσικής που δίνετε και σχεδιάζω να μάθω περισσότερα πράγματα. Πραγματικά ενδιαφέρεστε και ασχολείστε με τη συλλογή πληροφοριών για όλα τα θέματα που κεντρίζετε στο βιβλίο ή απλώς θέλατε να δώσετε το έναυσμα στους αναγνώστες ώστε να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες;

Συνέντευξη – Παναγιώτα Παπαϊωάννου

Π.Π. Απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, αναζητώ την Αλήθεια, βιωματικά (όπως όλοι μας), μέσα απ’ το διάβασμα και μέσα απ’ τις γνωριμίες μου με ανθρώπους που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Και τι εννοώ: νομίζω πως κάθε άνθρωπος οφείλει να έχει την περιέργεια να ερευνήσει τα μυστήρια της ζωής. Τι θα καταφέρει; Η προσπάθειά του και μόνο θα τον εξελίξει. Ο καθένας μας, απ’ το δικό του «μετερίζι», μέσα απ’ την Επιστήμη, τη Φιλοσοφία, τη Θρησκεία, την Τέχνη, θα προσεγγίσει κάποια ψήγματα της Αλήθειας και θα νιώσει κάποια αγγίγματα του θεϊκού στοιχείου… Φανταστείτε πώς ακούγονται οι ισχυρισμοί αυτών που διατυμπανίζουν πως κατέχουν την αλήθεια! Εκεί, απαντά ο μέγας Ηράκλειτος: φύσις κρύπτεσθαι φιλεί.

Και ακολουθεί η σύγχρονη Κβαντική Φυσική, που μάλλον ξεπερνάει τα όρια της ανθρώπινης σκέψης: ο παρατηρητής επιδρά στο παρατηρούμενο, δηλαδή ο κόσμος μας δεν είναι μόνο μια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα, γιατί με την παρατήρησή μας αλλάζουμε τον εαυτό μας μα και καθετί γύρω μας. Όπως καταλαβαίνετε, μέσα απ’ το μυθιστόρημα που έπλασα, καλώ τους αναγνώστες, κυρίως τα νέα παιδιά, να αναζητήσουν, να μελετήσουν, να βρουν το μονοπάτι τους και τον σκοπό τους, γιατί νομίζω πως σ’ αυτήν την περιπέτεια που λέγεται ζωή δεν ήρθαμε να καλοπεράσουμε. Έχετε δει να εξελίσσεται κανείς μόνο τρώγοντας και πίνοντας; Δυστυχώς, η ανθρωπότητα εξελίσσεται μπροστά στον γκρεμό. Και ο πλανήτης που παρουσιάζω στο βιβλίο μου, μπροστά σε μια μεγάλη οικολογική καταστροφή, θα κάνει το “άλμα” του…

Όταν ξεκινήσατε να γράφετε, υπήρχε στο μυαλό σας ολόκληρη η ιστορία ή κάποια τμήματα ήρθαν σταδιακά στην πορεία;

Π.Π. Υπήρχε στο μυαλό μου ένας πυρήνας, μια πρόθεση. Και σιγά σιγά, όλο αυτό ήρθε και ολοκληρώθηκε. Η διάθεσή μου ήταν: αυτά που ήθελα να αναφέρω, να παραπονεθώ, να φωνάξω, να γκρινιάξω, να προειδοποιήσω για τον δικό μας πλανήτη, τα σκιαγράφησα και τα φόρτωσα στον υποτιθέμενο πλανήτη Νούρα.

Πώς εμπνευστήκατε τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά των τεσσάρων Βασιλείων του Νούρα; Υπήρχαν κάποιες γήινες περιοχές που είχατε στο μυαλό σας και αποτέλεσαν την πηγή της έμπνευσής σας;

Π.Π. Δεν εμπνεύστηκα απ’ τις γήινες ηπείρους, γιατί η καθεμία έχει μια αυτάρκεια. Οι τέσσερις περιοχές του Νούρα είναι αναγκαίο να συνεργαστούν, γιατί η καθεμία έχει και μια αποκλειστικότητα. Το Βαρμάν Δέρα τρέφει όλον τον πλανήτη, το Αρκαμπόρ διαθέτει την επιστημονική γνώση και ασκεί τη διοίκηση, στο Νεκίντ κατοικούν οι Σοφοί, που διαφυλάσσουν όλη την Αρχαία Γνώση, και στο Ιμένια βρίσκονται τα μεταλλεύματα και τα δομικά υλικά. Η πρόκληση βρίσκεται ακριβώς εκεί, στη συνεργασία και στον αμοιβαίο σεβασμό, ενός πλανήτη που ο εγκέφαλος βρίσκεται στο Αρκαμπόρ και η κοιλιά στο Βαρμάν Δέρα…

Προσωπικά, διαβάζοντας το βιβλίο πήρα πολλά μηνύματα, κυρίως όσον αφορά τον σεβασμό που πρέπει να έχουμε στον συνάνθρωπο και στη φύση. Είναι κάποιο από τα δύο πιο σημαντικό κατά τη γνώμη σας ή έχουν το ίδιο βάρος για εσάς;

Π.Π. Για μένα είναι το ίδιο. Δεν μπορεί να σέβεσαι τον συνάνθρωπο και να μη σέβεσαι τη Φύση απ’ όπου αυτός παίρνει στοιχεία για να τρέφεται, να αναπνέει και να ευτυχεί. Και το αντίστροφο φυσικά… Είναι αδιανόητο να είσαι οικολόγος και με τη συμπεριφορά σου να σέρνεις πίσω σου ένα λόχο θυμωμένους ανθρώπους που η ενέργειά τους μολύνει τους ίδιους και το περιβάλλον τους… Επομένως, κατά τη γνώμη μου, ο σεβασμός προς τη Φύση είναι αλληλένδετος με τον σεβασμό προς τον άνθρωπο!

Στην ουσία, όλο το βιβλίο αποτελεί την περιγραφή της ζωής ενός πλανήτη, του Νούρα. Αν έπρεπε να το εντάξετε σε μια κατηγορία, ένα είδος, τι θα λέγατε ότι είναι; Βιβλίο φαντασίας, βιβλίο που ασχολείται με οικολογική καταστροφή; Κάποιο άλλο είδος;

Π.Π. Θα έλεγα πως είναι ένα μυθιστόρημα με οικολογικό ενδιαφέρον… Αυτό τα περικλείει όλα, αγάπη και σεβασμό προς τη φύση και ενδιαφέρον προς τον άνθρωπο. Οι σκληρές προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι Νούριοι δεν απέχουν πολύ απ’ τις δικές μας, τις γήινες. Ένας πλανήτης είναι ζωντανός οργανισμός και αντιδρά όταν βλάπτουμε το ανοσοποιητικό του σύστημα. Ο Νούρα ήταν ένας παράδεισος. Ποια ήταν τα ανθρώπινα λάθη που τον έβλαψαν και πώς αντέδρασε η Φύση;

Υπάρχει στο μυαλό σας η σκέψη της συγγραφής νέου μυθιστορήματος;

Π.Π. Φυσικά και υπάρχουν στο μυαλό μου οι σπόροι μια νέας ιστορίας, αλλά δεν μου αρέσει να προλέγω.

Μπορείτε να μας προτείνετε ένα βιβλίο ή έναν συγγραφέα που αγαπήσατε στα παιδικά ή εφηβικά σας χρόνια καθώς και στην ενήλικη ζωή σας;

Π.Π. Είναι τόσοι πολλοί οι αξιόλογοι συγγραφείς και πρέπει να βάζεις ένα πρόγραμμα στο πώς θα ξεκινήσεις τη μελέτη. Είμαι της άποψης να διαβάζω όχι για να σκοτώνω την ώρα μου. Για μένα, διαβάζω σημαίνει μαθαίνω. Ξεκινάμε με τους κλασικούς Τολστόι, Ντοστογιέφσκι, Τσέχωφ, Γκαίτε κ.λπ., προχωράμε στα βασικά αριστουργήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, Πλάτων, Αριστοτέλης, Ηράκλειτος, Πλούταρχος, και ανάλογα επιλέγουμε τον τομέα που θα εντρυφήσουμε. Για ένα ευχάριστο διάβασμα, με ενδιαφέρον και τέχνη στην πλοκή, θα πρότεινα τον Χαρούκι Μουρακάμι, τον Καζούο Ισιγκούρο και τον Καρλ Λουί Θαφόν. Αγάπησα την Ιζαμπέλ Αλιέντε, γιατί εκτός απ’ το υπέροχο γράψιμό της, διαθέτει μια ιστορική συνέπεια στις αναφορές της, και αυτό δείχνει προσωπική έρευνα και σεβασμό στον αναγνώστη.

Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω για την ειλικρίνειά σας, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

Π.Π. Εύχομαι το βιβλίο μου, για όσους το διαβάσουν, να είναι το όχημα για ένα ευχάριστο και ωφέλιμο ταξίδι, γιατί περικλείει αρκετά από αυτά που παρατήρησα, και ερεύνησα. Με τις αναφορές μου, τιμώ τη μνήμη των σημαντικότερων όντων –όχι όλων, γιατί είναι μακρύς ο κατάλογος– που σφράγισαν με την προσφορά τους την Ανθρωπότητα, κι αυτή, με τη σειρά της, τους αντάμειψε με σταυρικό θάνατο, με κώνειο, με εξαθλίωση και με διωγμούς. Αισθάνομαι πως, όπως και ο Νούρα, είμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, το έδειξαν άλλωστε τα πρόσφατα γεγονότα (κλιματική αλλαγή, ασθένειες κ.λπ.) και δεν υπάρχει χρόνος για ολιγωρία. Το “άλμα” που έκανε ο Νούρα θα το κάνουμε κι εμείς, αλλά πρώτα θα γίνει απ’ τον καθένα μας χωριστά. Αυτή είναι η πρόκληση, ένα ατομικό συνειδησιακό “άλμα” που θα ωθήσει την Ανθρωπότητα στη άνοδο…

Συνέντευξη – Παναγιώτα Παπαϊωάννου

Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

Πηγή εικόνων: Παναγιώτα Παπαϊωάννου

πηγή-https://www.thematofylakes.gr/

 

Νούρα: το μήνυμα. Ο Νούρα είναι ένας πλανήτης που κατοικείται από έλλογα όντα που εμφανισιακά μοιάζουν σε γενικές γραμμές με εμάς, τους ανθρώπους. Στο βιβλίο μαθαίνουμε όλη την ιστορία του, αρχίζοντας από τα αρχαία χρόνια και μέχρι τη σημερινή εποχή.

Προσωπική άποψη: Ζηλιασκοπούλου Βίκυ

Υπάρχουν τέσσερα βασίλεια με διαφορετική γεωμορφολογία, οι κάτοικοι των οποίων διαφέρουν σε εμφάνιση και χαρακτηριστικά μεταξύ τους. Στο Βασίλειο του Νερού, όπου υπάρχει αιώνια άνοιξη, κατοικούν οι μικροσκοπικοί Στρεβόντ. Οι κάτοικοι του Βασιλείου του Ανέμου έχουν εξαιρετική σωματική αντοχή, ενώ αυτοί του Βασιλείου των Σοφών είναι φημισμένοι για τη σοφία τους. Το τέταρτο βασίλειο, του Κρύου, μοιάζει με τη Γη μας. Είναι ο χώρος όπου υπάρχει η κεντρική διοίκηση του πλανήτη και εκεί διαδραματίζεται το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής. Η συγγραφέας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην περιγραφή του κόσμου που έχει δημιουργήσει, αφού είναι σαφής η διάκριση της γεωλογίας και της κλιματικής διαφοροποίησης των βασιλείων μεταξύ τους, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την περιγραφή των χαρακτηριστικών των κατοίκων.

Οι δυνατοί άνεμοι της περιοχής μαστιγώνουν το Σβεν-Άιρ και εισχωρούν με λύσσα στις εκατοντάδες οπές, που χάσκουν, σαν στόματα ανοιχτά, γεμάτα απορία. Οι ήχοι παίζουν, κυνηγούν ο ένας τον άλλο, δημιουργούν μοναδικές συνθέσεις, απόκοσμες, άλλοτε γλυκές σαν νανούρισμα κι άλλοτε τρομακτικές, γοερές, σαν κλάματα χιλιάδων ανθρώπων ή σαν ιαχές πολέμου.

Η πορεία του Νούρα στο πέρασμα των ετών εμφανίζει πολλές ομοιότητες με την ιστορία του δικού μας πλανήτη. Από τη ζωή στα αρχαία χρόνια, όπου οι κάτοικοι ζούσαν σε απόλυτη αρμονία με τη φύση σε μια όμορφη σχέση απόλυτου σεβασμού και αλληλεξάρτησης, ήρθαν εποχές που κυριάρχησαν άνθρωποι παθιασμένοι με την εξουσία. Οι ανάξιοι αυτοί αρχηγοί, με τη δίψα τους για κυριαρχία και όλο και μεγαλύτερη εξουσία, έθεσαν τις βάσεις για μια τεράστια καταστροφή στον Νούρα, οδηγώντας τους κατοίκους σε καταστροφικούς πολέμους. Η εκδίκηση τελικά έρχεται από τη Φύση, που μετά από μια τεράστια οικολογική καταστροφή ωθεί πανάξιους ανθρώπους να αναλάβουν δράση και να αναζητήσουν σωστές συνεργασίες, προσπαθώντας να διορθώσουν την κατάσταση όσο είναι δυνατόν.

Άλλαξε η όψη του πλανήτη, χάθηκαν χιλιάδες ζωές και οι περισσότεροι απ’ αυτούς που επέζησαν, ήταν σαν αλλοπαρμένοι, γιατί απώλεσαν φίλους και συγγενείς. Βασίλεψε ο θρήνος και οι άλλοτε πανέμορφοι τόποι μετατράπηκαν σε έναν κόσμο εχθρικό, άδειο από ζωή, σαβανωμένο…

Μου άρεσαν πάρα πολύ οι περιγραφές που έχει κάνει η συγγραφέας. Κατάφερε και δημιούργησε στο μυαλό μου πεντακάθαρες εικόνες τόσο για τις περιοχές όσο και για τα όσα διαδραματίζονται. Κάποιες στιγμές μάλιστα, η ατμόσφαιρα που δημιούργησε ήταν πολύ όμορφα σκοτεινή, θα μπορούσα να την πω και ελαφρά τρομαχτική. Η ιστορία έρεε όμορφα, η πλοκή ήταν πρωτότυπη και ο λόγος της πολύ σωστός, χωρίς να γίνεται πουθενά κουραστικός ή εξεζητημένος.

Μου άρεσε επίσης πολύ που μέσα από τις εμβόλιμες στην πλοκή συζητήσεις της αφηγήτριας με την εγγονή της μας δίνει πληροφορίες σχετικά με θέματα επιστημονικά και κοινωνικά ή ακόμα και κάποια βασικά στοιχεία φυσικής και φιλοσοφίας, ώστε ο καθένας να μπορεί να πάρει το βασικό έναυσμα και να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα που θα βρει να τον ενδιαφέρουν.

Προσπάθησε να μας διαφωτίσει, ώστε να καταλάβουμε πως ο φόβος είναι αρχέγονος, ριζωμένος μες στον άνθρωπο, σύμφυτος, κι όταν ξεχειλίζει εκδηλώνεται με βία, επιβολή και σύγκρουση. Βαραίνει έτσι με ίσκιους την ομορφιά της άφθαρτης ψυχής, που της έχει ταχθεί να ζει στο φως, στην αρμονία και στο αγαθό.

Φυσικά, πιστεύω ότι ο κύριος σκοπός που γράφτηκε το βιβλίο ήταν να δώσει στους αναγνώστες ένα μήνυμα. Ο καθένας σίγουρα θα πάρει διαφορετικά πράγματα από το βιβλίο, πιστεύω όμως ότι όλοι θα συμφωνήσουν πως το κύριο μήνυμα που περνά είναι ότι ο σεβασμός στη φύση είναι απαραίτητος για την ευημερία ενός πλανήτη, ακριβώς όπως και η σωστή συνεργασία και ο σεβασμός μεταξύ των κατοίκων του είναι απαραίτητος για την ευζωία μιας κοινωνίας.

Περίληψη: «Αν κρύψεις την αλήθεια με τους μύθους, αποτρέπεις την περιφρόνηση των ανοήτων και αναγκάζεις τους καλούς να ασκήσουν φιλοσοφία…» είπε ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Σαλλούστιος, τον 4ο μ.Χ αιώνα.

Ένα σημαντικό μήνυμα φθάνει στην Γη, μ’ έναν παράδοξο τρόπο. Έρχεται απ’ τον πλανήτη Νούρα κι αγγελιοφόρος είναι ο Νούριος, ο Άννις- Ίλου. Ο Νούρα είναι ένας μικρός πλανήτης, στον ίδιο Γαλαξία με τη Γη. Οι πανάρχαιοι πολιτισμοί του έζησαν σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Ένα περιπετειώδες ταξίδι όμως στον πλανήτη Ζόφο, για καθαρά ερευνητικούς σκοπούς, ήταν η αιτία να μεταφερθεί στον Νούρα το Μπελσεμέν· μια άγνωστη ουσία που θα περάσει στον οργανισμό τους και θα τους σύρει σε μια θλιβερή πραγματικότητα με απώλειες, ανταγωνισμούς και άφθονο πόνο. Μετά απ’ τον Μεγάλο πόλεμο των τριών Βαρμάν και τις δοκιμασίες που ακολούθησαν, η Φύση σταδιακά αποσταθεροποιήθηκε, σκοτείνιασε, ακολουθώντας τα πλάσματα της κακής ψυχικής τους προδιάθεσης. Πώς θα αντιδράσει ο Νούρα που είναι ένας ζωντανός οργανισμός και νοσεί; Ποιο είναι το Φορμένιο, που θα φέρει την ισορροπία και την αναβίωση των Ιερών Πηγών; Οι μάχες τους με το σκοτάδι πώς επηρεάζουν όλους εμάς, που θεωρητικά είμαστε τόσο μακριά; Είμαστε όμως; Το μήνυμα που μας έστειλαν είναι ξεκάθαρο… μας αφορά. Έφθασε και σε εσένα… Αγκάλιασε το, και, αν συμφωνείς, μετάδωσέ το… Να φτάσει σε πολλούς, να φτάσει μακριά…

Νούρα: Το μήνυμα – Παναγιώτα Παπαϊωάννου- thematofylakes.gr 

Στοιχεία του βιβλίου

Τίτλος: Νούρα: Το μήνυμα

Συγγραφέας: Παναγιώτα Παπαϊωάννου

ΕκδότηςΕλκυστής

Έκδοση: 2020

Σελίδες: 550

ISBN: 978-618-5424-64-0

Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ