Συναγερμός στην Ελλάδα – Δεκάδες τα ύποπτα κρούσματα κορονοϊού στα νοσοκομεία της χώρας

63

Δεκάδες είναι τα ύποπτα δείγματα που εξετάζονται καθημερινά στο Ινστιτούτο Παστέρ. Καλά στην υγεία της η 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ελλάδα, μετά την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στη χώρα.

Ήταν περίπου 1.00 το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας επιβεβαίωνε το πρώτο κρούσμα του θανατηφόρου ιού στην Ελλάδα.

Επρόκειτο για μία 38χρονη γυναίκα, η οποία είχε προσφάτως ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία. Η ίδια είχε επιστρέψει στην Ελλάδα το βράδυ της Κυριακής και μετέβη μόνη της στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» το βράδυ της Δευτέρας.

Η κατάσταση της υγείας της, αυτή τη στιγμή, θεωρείται «εξαιρετική», καθώς τα συμπτώματα του ιού είναι «ήπια». Παρ’ όλα αυτά, παραμένει σε ειδικό θάλαμο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ενώ τουλάχιστον 15 άτομα του στενού οικογενειακού και φιλικού της περιβάλλοντος έχουν τεθεί σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους.

Σε κάθε περίπτωση, η 38χρονη έχει θέσει σε ετοιμότητα όλον τον αμυντικό μηχανισμό της Ελλάδας, ο οποίος προς το παρόν φαίνεται να αντεπεξέρχεται.

Την ίδια ώρα, στο Ινστιτούτο Παστέρ αποστέλλονται σε ημερήσια βάση δεκάδες ύποπτα δείγματα ασθενών απ’ όλη την Ελλάδα. Προς το παρόν, βέβαια, η συντριπτική τους πλειοψηφία – με εξαίρεση αυτό της 38χρονης – είναι αρνητικά στον Covid-2019.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν βέβαιη την εμφάνιση και άλλων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, συνιστώντας ωστόσο, ψυχραιμία και όχι πανικό.

Υπογραμμίζουν δε, ότι ο νέος κορονοϊός δεν διαφέρει σημαντικά από την εποχική γρίπη, ενώ επισημαίνουν τη χαμηλή του θνησιμότητα, η οποία κυμαίνεται στο 1% – 2%.

Το προφίλ της 38χρονης

Η 38χρονη γυναίκα είναι καλά στην υγεία της και νοσηλεύεται σε ειδική μονάδα του ΑΧΕΠΑ, το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς στην Κεντρική Μακεδονία.

Πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού «Mega», μάλιστα, αναφέρουν ότι η γυναίκα είναι επιχειρηματίας και έχει ασχοληθεί με τα κοινά της Θεσσαλονίκης.

Κορονοϊός

Την προηγούμενη εβδομάδα, η 38χρονη είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο, προκειμένου να δώσει το «παρών» στην διεθνή έκθεση μόδας της πόλης. Η ίδια επέστρεψε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, με πτήση της «Ryanair».

Τη Δευτέρα, ανέπτυξε ορισμένα ήπια συμπτώματα και μετέβη στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» το βράδυ της ίδιας ημέρας. Στη συνέχεια, κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή της στο ΑΧΕΠΑ.

Εντοπίστηκαν οι επιβάτες της πτήσης της 38χρονης

Στο μεταξύ, ο ΕΟΔΥ έχει καταφέρει να εντοπίσει όλους τους επιβάτες της πτήσης, με την οποία η 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε στην Ελλάδα, το βράδυ της Κυριακής.

Παράλληλα, σε απομόνωση έχουν τεθεί συνολικά 15 άτομα από το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της 38χρονης, η οποία αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κανένα από τα παραπάνω άτομα δεν φέρουν συμπτώματα ύποπτα για τον θανατηφόρο ιό. Παρ’ όλα, αυτά θα παραμείνουν υπό στενή παρακολούθηση για τις επόμενες ημέρες.

Απολυμάνθηκε το δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικές αρχές του δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησαν στην απολύμανση του δημαρχιακού μεγάρου, καθώς η 38χρονη γυναίκα είχε συμμετάσχει τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, λόγω της ιδιότητάς της ως διαμερισματική σύμβουλος.

Μάλιστα, σε επιφυλακή έχουν τεθεί και όσοι ήρθαν σε επαφές μαζί της, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης του δ.σ. του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τέλος, κλειστό θα παραμείνει την Πέμπτη (27/2) το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο φέρεται να φοιτάει το α

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ