Συναγερμός στον ΕΟΦ: Ανακαλούνται φάρμακα για υπέρταση – Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς

67

Συναγερμός έχει σημάνει στις εθνικές αρχές φαρμάκων της Ευρώπης, ύστερα από την ανάκληση σκευασμάτων που περιέχουν τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη, η οποία παρέχεται από την Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, μετά από ανίχνευση πρόσμιξης Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνης (NDMA), που ταξινομείται ως πιθανό ανθρώπινο καρκινογόνο με βάση τα αποτελεσμάτα εργαστηριακών εξετάσεων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι τα σκευάσματα αυτά δεν πρέπει πλέον να διατίθενται στα φαρμακεία της Ε.Ε. Στο πλαίσιο της τρέχουσας επανεξέτασης φαρμάκων που περιέχουν βαλσαρτάνη, ανιχνεύθηκαν χαμηλά επίπεδα Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνης (NDMA) στη δραστική ουσία βαλσαρτάνη που παρασκευάζεται και από μια δεύτερη εταιρεία, την Zhejiang Tianyu. Η εταιρεία Zhejiang Tianyu δεν είναι πλέον εξουσιοδοτημένη να παράγει τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη για φάρμακα της Ε.Ε. μετά την αναστολή πιστοποιητικού που βεβαιώνει ότι η ποιότητα της βαλσαρτάνης της ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Η χορήγηση βαλσαρτάνης ενδείκνυται σε περιστατικά ιδιοπαθούς υπέρτασης, πρόσφατης καρδιακής προσβολής και καρδιακής ανεπάρκειας. Διατίθεται μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες δραστικές ουσίες, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Ηλίας Τσούγκος.

«Σε καμία περίπτωση οι ασθενείς δεν θα πρέπει να διακόψουν την αγωγή τους εάν δεν έχουν μιλήσει με τον γιατρό τους, ο οποίος θα τους χορηγήσει ένα άλλο σκεύασμα βαλσαρτάνης ή μια εναλλακτική θεραπεία, εφόσον ελάμβαναν κάποιο από τα σκευάσματα που έχουν ανακληθεί.

Η βαλσαρτάνη δεν είναι επικίνδυνη καθαυτή, αλλά επικίνδυνη πιθανολογείται ότι είναι η πρόσμιξη της NDMA, η οποία ανιχνεύθηκε σε ορισμένα φάρμακα. Όλα τα φάρμακα βαλσαρτάνης που περιέχουν τη δραστική ουσία από την Zhejiang Huahai Pharmaceuticals έχουν ανακληθεί από τα φαρμακεία στην Ε.Ε. αλλά είναι διαθέσιμα αρκετά άλλα φάρμακα βαλσαρτάνης που δεν έχουν επηρεαστεί από την πρόσμιξη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του ΕΟΦ δεν αφορούσε όλα τα σκευάσματα με βαλσαρτάνη, αλλά 61 σκευάσματα στα οποία ανιχνεύθηκε η NDMA στη βαλσαρτάνη, που είχε παραχθεί από την Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co. Ltd και 6 σκευάσματα με βαλσαρτάνη από την Zhejiang Tianyu Pharmaceutical Co Ltd, στα οποία η NDMA ανιχνεύθηκε σε χαμηλότερα ποσοστά.Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ