Συνωστισμό υποψηφίων για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας

68

Η προοπτική εκλογής τεσσάρων γαλάζιων βουλευτών στη Μεσσηνία, όπως και οι ευσεβείς πόθοι που τείνουν να υποκαταστήσουν την πολιτική ανάλυση, προκαλούν… συνωστισμό υποψηφίων για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Στο συνωστισμό συμβάλλει τα μέγιστα και η απλή αναλογική των αυτοδιοικητικών εκλογών, που ωθεί πολλούς “δελφίνους” να προτιμούν τη σιγουριά του εθνικού ψηφοδελτίου (το οποίο στη χειρότερη περίπτωση οδηγεί στη διοίκηση ενός δημόσιου οργανισμού) από την αβεβαιότητα της εκλογής στους δήμους ή στην Περιφέρεια.

Από εκεί και πέρα, οι ευσεβείς πόθοι κάποιων που φιλοδοξούν να ράψουν κοστούμι για ορκωμοσία στη Βουλή, δεν διστάζουν να “στείλουν” στο Επικρατείας τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στο… σπίτι του τον πρώην βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, προκειμένου να υπάρξει ανανέωση -όπως λένε- στο ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ακόμα και αυτές οι “αναλύσεις” έχουν αξιοπρόσεκτο ακροατήριο, καθώς στην πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί ο σουρεαλισμός, που δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς να πολιτεύονται με μοναδικό σύνθημα “γιατί, οι άλλοι είναι καλύτεροι;”.

Πέρα όμως από τους ευσεβείς πόθους, η πιθανότερη σύνθεση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία είναι: ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, ο πρέσβης ε.τ. Χρήστος Παναγόπουλος και ο γιατρός Παναγιώτης Χαλβατσιώτης – ενώ για τις δύο γυναίκες του ψηφοδελτίου όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοιχτά.

 

ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Α. Σαμαράς θα μετακινηθεί στο Επικρατείας μόνο εάν το επιθυμεί ο ίδιος. Σε διαφορετική περίπτωση δύσκολα θα εγκαταλείψει τη Μεσσηνία, παρά μόνο όταν τον διαδεχθεί στο ψηφοδέλτιο ο γιος του, Κώστας. Ουσιαστικά, στο Επικρατείας θα μετακινηθεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή χωρίς να είναι δική του επιθυμία, μόνο αν το επιβάλει η στρατηγική του κόμματος. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, ο κ. Σαμαράς θα έχει όχι μόνο γνώμη, αλλά καθοριστική συμβολή στη συγκρότηση  του ψηφοδελτίου της Μεσσηνίας.

Επίσης ο πρώην βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος θα μείνει εκτός ψηφοδελτίου μόνο εάν… αυτοκτονήσει πολιτικά στηρίζοντας μέχρι τέλους τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη. Αν και στην πολιτική ποτέ δεν λες ποτέ, ο κ. Λαμπρόπουλος στο προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται χωρίς τυμπανοκρουσίες να δώσει το πράσινο φως για απαγκίστρωση από το “καθεστώς Τατούλη”. Ετσι θ’ ανοίξει διάπλατα η πόρτα του ψηφοδελτίου – όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τους περιφερειακούς συμβούλους που πρόσκεινται φιλικά σε αυτόν και θέλουν να μετάσχουν και στην επόμενη περιφερειακή αρχή, αλλά έχουν παγιδευτεί στην “αυλή” του Τατούλη.

 

ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ

Μια θέση στη Βουλή, αν μείνει, θα ήθελαν να διεκδικήσουν εάν τους δοθεί η δυνατότητα και οι αυτοδιοικητικοί Παναγιώτης Νίκας, Παναγιώτης Γιαννόπουλος και Περικλής Μαντάς.

Συγκεκριμένα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας φεύγοντας από το δήμο, αν και δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για την Περιφέρεια, δεν έχει σταματήσει να λοξοκοιτάζει προς τη Βουλή. Οσοι τον γνωρίζουν θα στοιχημάτιζαν ότι ενδιαφέρεται κυρίως για τη Βουλή – αλλά όπως του έχει (σύμφωνα με αδιάψευστες πληροφορίες) διαμηνύσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος βουλευτής χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ουσιαστικά η ηγεσία του κόμματος δεν προτίθεται να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση της με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος στήριξε στις εσωκομματικές εκλογές τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να είναι υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας ο κ. Νίκας. Μπροστά λοιπόν στον κίνδυνο να πάει σπίτι του, ο κ. Νίκας έκανε την καρδιά του πέτρα και αποφάσισε να ζητήσει το χρίσμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αν και γνωρίζει ότι εξαιτίας της απλής αναλογικής δεν αρκεί ένας προεκλογικός περίπατος για να κερδηθούν οι εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι και εκείνοι που εκτιμούν ότι ο κ. Νίκας αυτοπαγιδεύτηκε στην Περιφέρεια κι ότι η χρέωση μιας εκλογικής ήττας θα σηματοδοτήσει το τέλος της πολιτικής του καριέρας, όπως η ήττα του 2010 έβαλε τέλος στην πολιτική καριέρα του μέχρι τότε νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου. Οσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη όμως αδυνατούν να αντιληφθούν πως ο κ. Νίκας δεν μπορούσε να θέσει στην ηγεσία του κόμματος το δίλημμα “ή υποψήφιος βουλευτής ή πάω σπίτι μου”, γιατί τότε θα αποδεικνυόταν μονόδρομος η πορεία προς την… κατοικία του. Τώρα, ρισκάροντας μια εκλογική ήττα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, διατηρεί ανοιχτή και την πόρτα του ψηφοδελτίου των εθνικών εκλογών, σε περίπτωση  που οι δημοσκοπήσεις δείξουν ότι οι Πελοποννήσιοι θέλουν έναν 40άρη ή μια γυναίκα επικεφαλής στο γαλάζιο περιφερειακό ψηφοδέλτιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο “καβγάς” με τον κ. Σαμαρά στοίχισε στον κ. Νίκα μια σίγουρη θέση στη Βουλή, που κανένας δεν θα μπορούσε να του αρνηθεί μετά από τρεις θητείες στο Δήμο Καλαμάτας.

Το λάθος του κ. Νίκα προσπαθεί να αποφύγει ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, πριν λάβει την οριστική του απόφαση για το αν θα διαδεχτεί το δήμαρχο Καλαμάτας στην παράταξη και στο δημοτικό ψηφοδέλτιο, ως επικεφαλής, ή αν θα συνεχίσει να διεκδικεί μια αβέβαιη θέση υποψήφιου βουλευτή. Το δίλημμα του κ. Γιαννόπουλου κάθε άλλο παρά αφελές είναι, αφού μια ενδεχόμενη λάθος επιλογή μπορεί να τερματίσει πρόωρα και άδοξα την πολιτική του καριέρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαννόπουλος ξέρει ότι είναι δύσκολο να ηγηθεί νικηφόρα της παράταξης που διοικεί το δήμο 12 χρόνια, καθώς είναι εύκολο να χρεωθεί ο ίδιος τόσο τα λάθη και τις παραλείψεις του προκατόχου του όσο και τη φθορά που συνοδεύει τη διαρκή άσκηση εξουσίας. Από την άλλη πλευρά, οι θέσεις στο ψηφοδέλτιο για τις εθνικές εκλογές δείχνουν να έχουν κλείσει – και μόνο μια στρατηγική ανανέωση του κόμματος σε όλη την Ελλάδα μπορεί να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του κ. Γιαννόπουλου.

Δίλημμα για τον αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής ή επικεφαλής ψηφοδελτίου στο Δήμο Τριφυλίας εμφανίζεται να αντιμετωπίζει και ο περιφερειακός σύμβουλος Περικλής Μαντάς, που δεν έχει καμία διάθεση να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα στην Τρίπολη. “Σύμμαχος” του κ. Μαντά στις φιλοδοξίες του για το ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών είναι το έλλειμμα Τριφύλιου υποψηφίου, που ενδέχεται να κοστίσει πολύτιμες ψήφους στη Νέα Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μαντάς δεν πρόκειται να πάει κόντρα στη βούληση του κ. Σαμαρά – ούτε ο πρώην πρωθυπουργός θα εγκαταλείψει στη μέση του δρόμου τον πιστό του σύμμαχο που δε δίστασε ούτε ένα λεπτό να βάλει πλάτη στην κόντρα με τον Τατούλη.

Σημειώνουμε ότι οι αποφάσεις για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου των εθνικών εκλογών θα ληφθούν με ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηθούν τρεις κάλπες το Μάιο του 2019, και άρα οι αυτοδιοικητικοί δεν θα έχουν “δεύτερη ευκαιρία” ώστε να είναι υποψήφιοι βουλευτές, σε περίπτωση που αποτύχουν να εκλεγούν δήμαρχοι ή περιφερειάρχες.

 

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Υποψήφιες με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2015 ήταν η δημοτική σύμβουλος Μαρία Οικονομάκου και η αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα, αλλά στις επόμενες εκλογές δύσκολα θα είναι πάλι υποψήφιες, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.

Η μεν Αντ. Μπούζα δύσκολα θα διεκδικήσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας καθώς επέλεξε να στηρίξει τον Π. Τατούλη, ακόμα κι όταν αυτός εξαπέλυε μύδρους κατά του Α. Σαμαρά.

Η δε Μ. Οικονομάκου δύσκολα θ’ αφήσει το Δήμο Καλαμάτας για μια τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αφού έτσι κι αλλιώς ως αυτοδιοικητική υποψήφια θα προσφέρει περισσότερα στο κόμμα της.

Από εκεί και πέρα η δικηγόρος Πιπίνα Κουμάντου, που διεκδικούσε δυναμικά μια θέση στο ψηφοδέλτιο, είδε πολλές από τις ελπίδες της να φτερουγίζουν μετά την “γκάφα” για τη δολοφονία Λαμπράκη – καθώς η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει καμία όρεξη να δώσει ευκαιρίες στα… τρολ να κάνουν προεκλογικό πάρτι σε βάρος της.

Σε αυτές τις συνθήκες μια θέση στο ψηφοδέλτιο διεκδικούν με αξιώσεις η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, η πρώην διοικήτρια του Νοσοκομείου Σπάρτης Εύη Παπαγεωργίου και υπό προϋποθέσεις η αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα, χωρίς να αποκλείεται όμως και οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα η οποία θα έδινε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη δυναμική που ήδη έχει αναπτύξει το κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση ενδεχόμενη υποψηφιότητα της κ. Αλειφέρη θα σηματοδοτήσει την οριστική ρήξη της Νέας Δημοκρατίας με την οικογένεια Τατούλη, αφού θα είναι τουλάχιστον οξύμωρο μετά τον “κοριό” να είναι υποψήφιες στο ίδιο ψηφοδέλτιο η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και η κόρη του περιφερειάρχη, Εύη Τατούλη.

eleftheriaonline.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ