ΣΥΡΙΖΑ: Έκανε ή δεν έκανε έρευνες το Oruc Reis; – Τι λέει τώρα ο σύμβουλος Μητσοτάκη Αλ. Διακόπουλος (Video)

171

«Ακόμα και στα σοβαρά ζητήματα η κυβέρνηση ασχολείται με την επικοινωνιακή διαχείριση του μπάχαλου που έχει δημιουργήσει», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου:

Την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυριζόταν στον ΑΝΤ1 πως το Oruc Reis δεν έκανε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του κ. Μητσοτάκη, κ. Διακόπουλος, επιβεβαίωνε εμφατικά στο Open πως και έρευνες έγιναν και κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας υπήρξε, διαψεύδοντας ταυτόχρονα και τις αστειότητες περί «θορύβου» που εμπόδιζε τις έρευνες.

Δυστυχώς, ακόμα και στα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής  η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αντί να προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση του μπάχαλου που έχει δημιουργήσει.

Σε διόρθωση αναγκάστηκε ο Σύμβουλος Μητσοτάκη: Μιλούσα για «προσπάθεια» ερευνών

Στο μεταξύ, σε διορθωτική δήλωση προχώρησε ο Σύμβουλος Μητσοτάκη Αλ. Διακόπουλος. Πως άλλωστε όταν ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΑΝΤ1 δήλωνε ότι δεν έγιναν έρευνες.

Νωρίτερα, ο αντιναύαρχος ε.α. ερωτηθείς σχετικά το πρωί της Τρίτης, 18 Αυγούστου, στο Open TV, παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κάνει έρευνες στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Έχει κάνει έρευνες, μην κοροϊδευόμαστε, αλλά είναι λίγο πιο πολύπλοκο το θέμα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση εάν το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια και αν έχει πραγματοποιήσει έρευνες, ο κύριος Διακόπουλος απάντησε:

«Ναι, αλλά είναι πιο πολύπλοκο το θέμα. Έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε. Δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός των ερευνών. Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια, ούτε ακούγαμε-γιατί με τα υδροφωνικά με τα ακούμε αν κάνει έρευνες ή όχι. Όταν εμείς «σηκώσαμε» το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή “σηκώθηκε” λίγο ο καιρός και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει, δεν έχει δύο. Για να σας δώσω μια μεταφορά: “μαρκάρει” την περιοχή του. Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ».

Και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».

Σφοδρή ενόχληση επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια του Μαξίμου σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ethnos.gr για τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Αλέξανδρο Διακόπουλο και τα όσα είπε αυτός στην τηλεοπτική του εμφάνιση στο OPEN TV. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εξηγούσαν ότι οι δηλώσεις του κ. Διακόπουλου προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη, ενώ οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν με κατηγορηματικό τρόπο πως το Oruc Reis δε διεξάγει σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που οι δηλώσεις του Σύμβουλου Ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου και δεν αποκλείεται να υπάρχουν εξελίξεις. Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει διαψεύσει επανειλημμένως, το προηγούμενο διάστημα, τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι το ερευνητικό πλοίο έχει πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, με τις δηλώσεις του Διακόπουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1 δήλωνε το ακριβώς αντίθετο για το τουρκικό σκάφος λέγοντας «Έρευνες πάντως δεν έκανε».

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου από την παραδοχή του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αντιναύαρχος ε.α Αλέξανδρος Διακόπουλος ότι το Oruc Reis πραγματοποιεί έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου τον ανάγκασαν να προβεί σε διορθωτική δήλωση κάνοντας λόγο για παρεξήγηση.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε «προσπάθεια» ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, «πραγματοποίηση», με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ