ΣΥΡΙΖΑ-Εκδήλωση και περιοδεία για τα αγροτικά στην Κορινθία-φωτο

1166

Τα αγροτικά προβλήματα της Κορινθίας και οι προκλήσεις του μέλλοντος για την ελληνική γεωργία βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης την οποία διοργάνωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας/Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Οργάνωση Μελών Σικυωνίων, στο Δημοτικό Θέατρο Κιάτου.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Σταύρος Αραχωβίτης, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λακωνίας και ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Την συζήτηση συντόνισε ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης και παρενέβησαν ο βουλευτής Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός και ο συντονιστής του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φάνης Κουρεμπές.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε συνάντηση εργασίας με τους δημάρχους Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και Βέλου-Βόχας Αννίβα Παπακυριάκο, παρουσία εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων της περιοχής, όπου οι δήμαρχοι κατέθεσαν τους προβληματισμούς και τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας και του αγροτικού κόσμου.

Συμφώνησαν όλοι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος είναι το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων για άρδευση, αλλά και η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, η ολοκλήρωση του φράγματος του Ασωπού, η εφαρμογή πρακτικών ορθής γεωργίας, η ενημέρωση και εκπαίδευση των αγροτών, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ καθώς και οι υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα.

Στη συνέχεια στο Δημοτικό Θέατρο Κιάτου, ο Πέτρος Κόκκαλης αρχικά και ο Σταύρος Αραχωβίτης στη συνέχεια ανέλυσαν διεξοδικά με τη συμμετοχή, τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς του κοινού, τα αγροτικά προβλήματα στην Κορινθία και τις προκλήσεις του μέλλοντος για την ελληνική γεωργία.

Από τους αγρότες όλων των ηλικιών που βρέθηκαν στο κοινό, εκφράστηκε η ανησυχία και αγωνία για την απαξίωση της κορινθιακής σταφίδας, τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην ελαιοπαραγωγή και στην ελαιοκομία, τα σοβαρά ζητήματα της κτηνοτροφίας, τις παγίδες και τις ευκαιρίες στη νέα ΚΑΠ, ακόμη και για το τι επιφυλάσσει το Ταμείο Ανάκαμψης για το μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας και υπαίθρου στη χώρα μας.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε τα καυτά αγροτικά ζητήματα να έρθουν στην Βουλή, με επίκαιρες ερωτήσεις και αναφορές, ενώ υπογράμμισε την κοινή παραδοχή πως όταν πλήττεται ο αγροτικός κόσμος πλήττεται συνολικά όλη η οικονομία, τοπική ή εθνική.

 

Στην Κορινθία η ΟλυµπίαΤελιγιορίδου

Επίσκεψη-περιοδεία σε κτηνοτροφικές μονάδες της ανατολικής Κορινθίας πραγματοποίησε η Ολυμπία Τελιγιορίδου, βουλεύτρια Καστοριάς και πρ. υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Τετάρτη 2 Μαρτίου. Το πρόγραμμα της κυρίας Τελιγιορίδουπεριελάμβανε επισκέψεις σε καφενεία και συζήτηση με τους κτηνοτρόφους των περιοχών (Στεφάνι, Χιλιομόδι), επίσκεψη και συζήτηση με επιχειρηματίες σε κτηνοτροφικές μονάδες (Σπαθοβούνι), καθώς και συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Οινοπαραγωγών Νεμέας και τον πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας.

Σε όλες τις συναντήσεις έγινε διεξοδική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κορίνθιοι κτηνοτρόφοι και αμπελοκαλλιεργητές, καθώς και στις λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ώστε να μπορέσει ο ελληνικός πρωτογενής τομέας να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις προκλήσεις του μέλλοντος.