Τα ιδιωτικά εργαστήρια σταματούν τα τεστ μετά το πλαφόν…!!! Κατακαημένε Έλληνα

91

Μεγάλο πρόβλημα προκύπτει μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης

Πολύ έντονη είναι η αντίδραση των ιδιωτικών εργαστηρίων στην απόφαση της κυβέρνησης (κατατέθηκε σχετική τροπολογία)  να θέσει πλαφόν στο κόστος που χρεώνουν για μοριακούς ελέγχους και rapidtest για κορονοϊό, καθώς εκτιμούν ότι με βάση τα κόστη για τις εξετάσεις αυτές, η διαδικασία θα είναι ζημιογόνος.

Αίσθηση προκαλεί, μάλιστα, η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) με την οποία ενημερώνει τους πολίτες ότι τα εργαστήρια της περιφέρειας σταματούν επί της ουσίας τα τεστ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία αποτελεί ευθεία απειλή προς την κυβέρνηση, «Κατόπιν της ανακοίνωσης διατίμησης για τις εξετάσεις Rapid test Covid- 19 στα δέκα ευρώ και PCR Covid-19 στα σαράντα ευρώ ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεσή τους από τα εργαστήριά μας.

H ιατρική πράξη λήψης του ρινοφαρυγγικού και το κόστος εκτέλεσης αυτών των εξετάσεων με την αγορά των αντιδραστηρίων τηρώντας το αυστηρά θεσπισμένο υγειονομικό πρωτόκολλο (εξοπλισμός – στολή – αποκομιδή μολυσματικών – απολύμανση – βιοασφάλεια) υπερβαίνει κατά πολύ τις τιμές διατίμησης».

Σημειώνεται ακόμη ότι από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνη Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τονίζει ότι η απόφαση λήφθηκε αυθαίρετα και χωρίς διάλογο.

Οι εκπρόσωποι αναφέρουν ότι για τον καθορισμό της ανώτατης τιμής στα 40 ευρώ για το μοριακό test και στα 10 ευρώ το rapid test δε λήφθηκαν υπόψη τα κάτωθι:

  • Το κόστος απόσβεσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
  • Το κόστος αγοράς των αντιδραστηρίων.
  • Το κόστος των επαναλήψεων στα test με οριακές τιμές (υπολογίζεται στο 10-15%).
  • Το κόστος του αναλωσίμου υλικού για τη δειγματοληψία.
  • Το κόστος της αντισηψίας μετά την δειγματοληψία.
  • Το κόστος εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού (ιατροί, μοριακοί βιολόγοι, νοσηλευτές).
  • Το κόστος του διοικητικού προσωπικού.
  • Το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών επισημαίνουν ότι μετά το πρώτο κύμα της επιδημίας και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας τα οποία είχαν διαπιστωθεί, η αγορά εξισορρόπησε, σε μια μέση τιμή της τάξης των 80 ευρώ για τα μοριακά τεστ.

Τονίζουν δε ότι η τιμή εξαρτάται πολύ από τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται και την αξιοπιστία τους και προβληματίζονται γιατί η διατίμηση αφορά στην ιατρική πράξη και όχι στα «εργαλεία» της εξέτασης δηλαδή τα αντιδραστήρια.

Τέλος να επισημάνουμε ότι αν τα ιδιωτικά διαγνωστικά σταματήσουν να κάνουν τεστ, τότε θα υπάρχει και μια σημαντική απώλεια επιδημιολογικών στοιχείων, καθώς φαίνεται οι εξετάσεις που γίνονται για κορονοϊό σε αυτά να αποτελούν περί το 30-50% του συνόλου που καταγράφεται στον ΕΟΔΥ.

πηγή- altsantiri.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ