Τα τουρκικά νταηλίκια πέτυχαν τον στόχο τους! Έδιωξαν το γεωτρύπανο – Οι επόμενες κινήσεις

89

Οι απειλές της Τουρκίας έπιασαν τόπο. Δυο φορές, οι τούρκοι απείλησαν μέσα σε λίγες ώρες να βυθίσουν το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ όταν ο καπετάνιος του επιχείρησε να προσεγγίσει χωρίς αποτέλεσμα το οικόπεδο 3 και την περιοχή Σουπιά όπου θα έπρεπε να είχε αρχίσει ήδη τις γεωτρήσεις.

Τελικά και σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο, το πλοίο  γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ SAIPEM 12000 θα πάει στο λιμάνι Λεμεσού όπου θα παραμείνει για 2-4 μέρες.

Το γεωτρύπανο κινήθηκε με ελιγμούς πολύ κοντά στον στόχο «Σουπιά» και ακριβώς στα όρια της περιοχής, που δέσμευσε η Τουρκία. Τότε μία τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να εμβολίσει το γεωτρύπανο. Ο καπετάνιος του γεωτρύπανου κατάφερε να αποφύγει την σύγκρουση και τερμάτισε την προσπάθεια, κατευθυνόμενος δυτικά.

Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε τόσο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώνει με τη σειρά τους Ευρωπαίους ηγέτες, που βρίσκονται στη Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά», αλλά, δήλωσε, «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στις Βρυξέλλες της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», Παύλο Ξανθούλη, μετά τις σημερινές εξελίξεις η Λευκωσία επιδιώκει πλέον ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης κορυφής, που προγραμματίστηκε για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.

Οι απειλές της 9ης Φεβρουαρίου στο ιταλικό γεωτρύπανο Saipem 12000

Από τις 9 Φεβρουαρίου το ιταλικό γεωτρύπανο Saipem 12000 ήταν καθηλωμένο στο ίδιο σημείο μετά τις τουρκικές απειλές ότι αν προχωρούσε στον στόχο του θα βυθιζόταν από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που ήταν στην περιοχή. Μάλιστα σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας οι απειλές μέσα από τον διάλογο που είχε το καπετάνιος του ιταλικού πλοίου με έναν από τους τούρκοπυς κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων που είναι στην περιοχή. Τους διαλόγους μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Το τουρκικό πολεμικό πλοίο το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου παρεμπόδισε το SAIPEM 12000 να πάει στο οικόπεδο 3 και τα όσα ειπώθηκαν μέσω ασυρμάτου αποκαλύπτει το πρακτορείο Ντογάν επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα «οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ε/Κ στην περιοχή». Σύμφωνα με το πρακτορείο το γεωτρύπανο μαζί με το τουρκικό πολεμικό παρολίγο να συγκρουστούν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM 12000 προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους. Ο καπετάνιος μέσω  του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».

Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας».

Ο καπετάνιος του SAIPEΜ 12000 φέρεται να ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και την μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά». Ωστόσο το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε την ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Δυο απειλές για βύθιση σε λίγες ώρες

Το πρωί το SAIPEM 12000 βρέθηκε αντιμέτωπο με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία όταν επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί στον στόχο Σουπιά, στο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς αυτό να γίνει τελικά εφικτό λόγω των τουρκικών απειλών.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε νωρίτερα ότι ύστερα από συνεννόηση της ιταλικής εταιρείας ENI με τον καπετάνιο του γεωτρύπανου SAIPEM 12000, o καπετάνιος επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί προς τον στόχο Σουπιά, όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνει η γεώτρηση της εταιρείας.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας προς το τεμάχιο 3 και τον στόχο Σουπιά παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μετά από την απειλή χρήσης βίας που χρησιμοποίησαν (οι Τούρκοι), αλλά και την απειλή για σύγκρουση με το γεωτρύπανο, παρά τις θαρραλέες και αξιέπαινες προσπάθειες του καπετάνιου δυστυχώς το γεωτρύπανο αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυπριακής Κυβέρνησης να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της καθώς και η αποφασιστικότητα και της εταιρείας αλλά και του καπετάνιου του πλοίου να προχωρήσουν προς τον στόχο Σουπιά για την γεώτρηση. Πρόκειται για το ίδιο σκηνικό που υπήρξε και την προηγούμενη φορά, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, υπενθυμίζοντας πως χθες είχε λήξει η προηγούμενη NAVTEX της Τουρκίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη πως η όλη προσπάθεια του γεωτρύπανου έχει οπτικογραφηθεί και οι σχετικές συνομιλίες έχουν ηχογραφηθεί και θα χρησιμοποιηθούν σε όλα τα διεθνή βήματα στα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει τη νέα τουρκική παρανομία και προκλητικότητα.

Η «καταδρομική» από το ιταλικό γεωτρύπανο και ο τουρκικός «τοίχος»

Το βράδυ της Πέμπτης και ενώ η ιταλική ENI είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί προσωρινά από την περιοχή μετά το αδιέξοδο, αφού το γεωτρύπανό της είναι καθηλωμένο στο ίδιο σημείο από τις 9 Φεβρουαρίου έγινε μια τελευταία προσπάθεια.

Το γεωτρύπανο Saipem 12000 φούλαρε τις μηχανές και προσπάθησε να συνεχίσει την πορεία του προς το οικόπεδο 3 και την περιοχή – στόχο «Σουπιά». Όμως, έξι τουρκικά πολεμικά πλοία σχημάτισαν τείχος και δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει την πορεία του προς τον στόχο. Ήταν η τελευταία προσπάθεια που φαίνεται να έκανε το γεωτρύπανο του ιταλικού κολοσσού να φτάσει στο προκαθορισμένο σημείο ερευνών, προσπάθεια που με προκλητικό τρόπο αποτρέπει συνεχώς η Άγκυρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ