«Τοξική και περιβαλλοντική βόμβα απειλεί την Κορινθία !(φωτογραφίες)

166

Αντ. Δεωνάς : Στη Κόρινθο εκτός από σκουπίδια και τοξικά απόβλητα, «θάβονται» και οι περιβαλλοντικοί νόμοι

«Τοξική και περιβαλλοντική βόμβα απειλεί την Κορινθία – Πλήρης αδιαφορία και καταπάτηση  περιβαλλοντικών νόμων από την διοίκηση του Δήμου Κορίνθου»

Σε πλήρη λειτουργία και επέκταση ο ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) Κορίνθου στο Χιλιομόδι όπου με την ανοχή των ελληνικών αρχών, στο Δήμο Κορίνθου, εξακολουθεί να λειτουργεί παράνομα. Αυτή την στιγμή, θεωρείται ο μεγαλύτερος ΧΑΔΑ στη Πελοπόννησο, όπου έχουν συσσωρευτεί εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων, από τα οποία μάλιστα, εκλύονται επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία αναθυμιάσεις, τα στραγγίσματα οδηγούνται ανεξέλεγκτα και εισχωρούν στον υδροφόρο ορίζοντα, σε μια περιοχή που είναι κατάφυτη από αμπέλια, ελιές και άλλες καλλιέργειες.

Οι γλάροι μαζί με τις αλεπούδες και άλλα ζωντανά συμπεριλαμβανομένου και τα τρωκτικά, είναι πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής αφού ως γνωστό έχουν αδυναμία στο φρέσκο σκουπίδι.

Το βουνό σκουπιδιών πλέον είναι επικίνδυνο και για τους εργαζόμενους που πηγαίνουν εκεί με τα απορριμματοφόρα, αλλά και τους «τυχοδιώκτες» των σκουπιδιών, από τις συνεχείς επεκτάσεις και τα  άτσαλα χωρίς μελέτη «πανωσηκώματα» που γίνονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δρόμος που έχει κατασκευαστεί στην άκρη του κυττάρου και οδηγεί στο «ταμπάνι» παραπέμπει πλέον σε γκρεμό μεγάλου βάθους, έχει ρηγματώσεις σε πολλά σημεία και είναι άκρως επικίνδυνος να υποχωρήσει, (θυμηθείτε το ατύχημα το 2018 στη Τήνο με δυο δημοτικούς υπαλλήλους νεκρούς, αλλά και για παρόμοιες ρηγματώσεις την ίδια χρονιά στη Φυλή, έκλεισε ο ΧΥΤΑ 10 μέρες προκειμένου να γίνουν εργασίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει κατολίσθηση σκουπιδιών και δεν θα κινδυνεύσουν εργαζόμενοι).

Ακόμα και η ανακύκλωση σε μεγάλο βαθμό, καταλήγει στο ΧΑΔΑ Χιλιομοδίου, ενώ οι αθεόφοβοι, δεν δίστασαν να πετάξουν εκεί, ακόμα και μπλε κάδο που είχε σπάσει.

Γενικά όλη η κατάσταση στον παράνομο ΧΑΔΑ είναι πολλή επικίνδυνη, αφού δεν υπάρχει καμία φύλαξη, δεν κλείνει ο χώρος, ενώ σύμφωνα και με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, εκτός από απορριμματοφόρα του Δήμου, στο χώρο μπαίνουν και φορτηγά ιδιωτών με σκουπίδια, αλλά και αυτοκίνητα γνωστής εταιρίας που κάνει συλλογή τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Επίσης, με την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί, «άγνωστοι» προφανώς με την ανοχή και την «άδεια» κάποιων, πάνε και εναποθέτουν σκουπίδια από άλλους Δήμους της Πελοποννήσου και όπως ακούγεται, έναντι αδράς αμοιβής από το κύκλωμα λαθρεμπορίας και διακίνησης σκουπιδιών. Τώρα, ποιος είναι ο μεσάζων και ποιος επωφελείται από τον παράνομο ΧΑΔΑ στο Χιλιομόδι, αργά η γρήγορα θα αποκαλυφθεί…

Εννοείται βέβαια, ότι η υφιστάμενη κατάσταση στο ΧΑΔΑ Χιλιομοδίου, εγκυμονεί και μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς που αν αναλογιστεί κανείς, ότι έχουμε τον τελευταίο καιρό πολλές «τυχαίες» πυρκαγιές σε παράνομες χωματερές και ΚΔΑΥ, δεδομένου και της αντιπυρικής περιόδου που έχει ξεκινήσει, τότε ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος. Σημειωτέον δε, δεν είδαμε πουθενά στην περιοχή να σταθμεύει για προληπτικούς λόγους, ούτε υδροφόρα του Δήμου Κορίνθου αλλά ούτε και κάποιο άλλο πυροσβεστικό όχημα. Εδώ μάλλον, πρέπει να παρέμβει πριν είναι πολύ αργά η Πολιτική Προστασία και ελπίζουμε να σκύψει στο θέμα, να το δει με προσοχή και να πάρει τα ανάλογα μέτρα.

Μιλάμε πλέον για έναν ΧΑΔΑ που στα χαρτιά έχει «κλείσει» αλλά δεν έχει αποκατασταθεί και συνεχίζουμε να πληρώνουμε πρόστιμα.

Μεγάλες ευθύνες γι αυτή την κατάσταση που επικρατεί, η οποία συντηρείται και επεκτείνεται, έχουν τόσο ο Δήμαρχος Κορίνθου Βασίλης Νανόπουλος, όσο και οι Αντιδήμαρχοι, Καθαριότητας Δημήτρης Μπίτζιος και Περιβάλλοντος Σπυρίδων Ζαχαριάς που από ότι φαίνεται, «σφυρίζουν» αδιάφορα και δεν κάνουν καμία ενέργεια ώστε να αποτραπεί αυτό το χάλι, αυτή η υγειονομική, περιβαλλοντική και τοξική βόμβα που απειλεί την Κορινθία με πρώτα θύματα τους κατοίκους της περιοχής που γειτνιάζει με τον ΧΑΔΑ.

«Παρθεναγωγείο» φαντάζει ο ΧΥΤΑ Φυλής σε σχέση με την κατάσταση στον ΧΑΔΑ Χιλιομοδίου του Δήμου Κορίνθου, αφού τουλάχιστον στη Φυλή, τα στραγγίδια από τα σκουπίδια τα μαζεύουν και δεν τα αφήνουν ανεξέλεγκτα να εισχωρούν στον υδροφόρο ορίζοντα.

Πάντως είναι απορίας άξιον, που για λόγους μικροπολιτικής αντιπαράθεσης όπως πληροφορηθήκαμε, ο Δήμος Κορίνθου συνεχίζει να λειτουργεί και να επεκτείνει παράνομα τον ΧΑΔΑ στο Χιλιομόδι, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, ενώ παράλληλα καταστρέφει και το περιβάλλον. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στο ΧΑΔΑ Χιλιομοδίου, η διοίκηση του Δήμου Κορίνθου, την ίδια στιγμή καθυστερεί συνειδητά την ολοκλήρωση του εργοστασίου της μονάδας κομποστοποίησης και ανακύκλωσης. Μια μονάδα από όσων γνωρίζουμε, σε συνδυασμό με την διαλογή στην πηγή που και εκεί σταμάτησε ο αρχικός σχεδιασμός να υλοποιηθεί, θα έδινε λύση. Δηλαδή, διαλογή στην πηγή με πολλά ρεύματα, με χρήσιμο υλικό για το κομπόστ αλλά και για την ανακύκλωση, που θα είχε σαν αποτέλεσμα με την επεξεργασία στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, να πήγαιναν πολύ λίγα σκουπίδια για να ταφούν. Σήμερα χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια επεξεργασίας και ενώ υπάρχει εναλλακτική λύση, πάνε όλα τα σκουπίδια της Κορίνθου και όχι μόνο, στο παράνομο ΧΑΔΑ στο Χιλιομόδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οσονούπω οι οικονομικές ρήτρες θα αρχίσουν να τρέχουν εις βάρος του Δήμου Κορίνθου που καθυστερεί συνειδητά την ολοκλήρωση του εργοστασίου της μονάδας κομποστοποίησης και ανακύκλωσης και θα καλεστεί ο Δημότης Κορίνθου να πληρώσει αυτός τα «σπασμένα» της διοίκησης του Δήμου. Με άλλα λόγια, ο Δημότης θα πρέπει να ετοιμαστεί, να πληρώσει πολύ ακριβά την αποκομιδή – διάθεση απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

Εδώ όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μιλάμε για τον μεγαλύτερο ΧΑΔΑ εν ενεργεία στην Πελοπόννησο και εαν θέλουμε να λεγόμαστε πολίτες κράτους δικαίου, θα πρέπει στην περίπτωση του ΧΑΔΑ Χιλιομοδίου του Δήμου Κορίνθου, να επέμβουν, τόσο ο Εισαγγελέας, όσο και οι : Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου, Δίωξη Περιβαλλοντικών Εγκλημάτων και φυσικά οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, για να δούμε ποιοι είναι υπεύθυνοι και ποιοι συντηρούν αυτή την επικίνδυνη κατάσταση.

Μόνο ντροπή και αναγούλα προκαλούν οι εικόνες που ακολουθούν.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ