Το άλυτο μυστήριο με την ξανθιά καλόγρια – Τα τέσσερα θαμμένα παιδιά δίπλα της

72

Το άφθαρτο χιλίων και πλέον ετών σώμα της ελληνορθόδοξης καλόγριας που εκτίθεται στο μουσείο της Νίγδης στην Καππαδοκία, προκαλεί δέος σε Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι προσέρχονται κατά χιλιάδες για να το δουν από κοντά.

Η Sarışın Rahibe, σε μετάφραση “ξανθιά καλόγρια”, όπως την αποκαλούν, έζησε μέχρι τα 22 της χρόνια και είχε ύψος 1,62. Έλαβε δε αυτό το όνομα λόγω του κίτρινου χρώματος στα μαλλιά και τα βλέφαρά της. Μάλιστα από το DNA που ανιχνεύτηκε στα μαλλιά της εκτιμάται ότι τρεφόταν με θαλασσινά. Η 22χρονη μοναχή έζησε ασκητικό βίο στις σπηλιές της Ιλχάρα πριν από 1.100 χρόνια. Στο φαράγγι που μοιάζει με σεληνιακό φορτίο οι πρώτοι χριστιανοί έσκαψαν στα βράχια και δημιούργησαν υπογείως τις πρώτες εκκλησίες με τοιχογραφίες της Βίβλου.

Ορισμένοι μάλιστα τολμηροί δεν διστάζουν να αποδώσουν το σκήνωμα σε πρόσωπο που αν και θαμμένο παρέμεινε ανέπαφο για να αποκαλύψει την αγιοσύνη του. Ωστόσο τα υπάρχοντα στοιχεία δεν μπορούν να πιστοποιήσουν ότι πρόκειται για άγνωστη αγία.

Οι ερευνητές του “National Geographic” που μελέτησαν πριν από κάποια χρόνια το σκήνωμα, κατέληξαν ότι δεν είχε γίνει μητέρα. Μία εξήγηση που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα καθώς δίπλα της βρέθηκαν θαμμένα τέσσερα μικρά παιδιά .

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου αρχαιολόγου Μουσταφά Εριαμάν, ο οποίος συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκαφές, το σκήνωμα τοποθετείται στην εποχή του Βυζαντίου. Η αιτία του θανάτου της δεν έχει εξακριβωθεί ωστόσο οι μελετητές υποθέτουν ότι ο θάνατος επήλθε είτε από ασθένεια είτε από κάποια μόλυνση ή ακόμη και από κάποιο βίαιο γεγονός που ίσως συνδέεται με τις γενικότερες εξελίξεις της εποχής που έζησε η καλόγρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ