Το τάγμα της “καλτσοδέτας” στο Ηνωμένο Βασίλειο…!!! γηράσκω αεί διδασκόμενος

131
WINDSOR, ENGLAND - JUNE 15: Queen Elizabeth II attends the Order of the Garter Service at St George's Chapel at Windsor Castle on June 15, 2015 in Windsor, England. The Order of the Garter is the most senior and the oldest British Order of Chivalry and was founded by Edward III in 1348. (Photo by Chris Jackson - WPA Pool /Getty Images)

Η καλτσοδέτα είναι εξάρτημα ενδύσεως (αξεσουάρ) που συγκρατεί τις μακριές κάλτσες, κυρίως των γυναικών .Ως μη εμφανές στοιχείο ενδύσεως μπορεί να θεωρηθεί σημείο της γυναικείας σεξουαλικότητας ή και φετίχ.Φετιχισμός ονομάζεται η τάση “θεοποίησης” ορισμένων αντικειμένων, και η απόδοση υπερφυσικών δυνάμεων σε αυτά, απρόσιτης αλλά επιβαλλόμενης στον άνθρωπο.

Το τάγμα της “καλτσοδέτας” στο Ηνωμένο Βασίλειο 

 Το Τάγμα της “καλτσοδέτας” -ή κατ’ άλλη απόδοση “της περικνημίδας”- (Order of the Garter) είναι το παλαιότερο και το ανώτατο τάγμα της βρετανικής ιπποσύνης. Ιδρύθηκε από τον Εδουάρδο Γ΄ το 1348. Η ίδρυσή του συνδέεται με τον θρύλο ότι σε μία επίσημη δεξίωση της βρετανικής αριστοκρατίας στο Καλαί της Γαλλίας, έπεσε από τη γάμπα της κόμισσας του Σώλσμπερυ (Ιωάννας ή της μητέρας της Αικατερίνης), η καλτσοδέτα της, ενώ αυτή χόρευε. Ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ΄, προκειμένου να μην αισχυνθεί η κόμισσα, έσκυψε και τής επέστρεψε την καλτσοδέτα, λέγοντας στα γαλλικά τη φράση “Ντροπή σε όποιον σκεφθεί κάτι άσχημο γι’ αυτό”. Η φράση αυτή αποτελεί το “μότο” του τάγματος ως σήμερα. Ενδεχομένως, ο πραγματικός λόγος της ίδρυσης του ανωτέρω τάγματος ήταν η διεκδίκηση του γαλλικού θρόνου από τον Εδουάρδο Γ΄, ενώ ίσως με τον όρο “garter” δηλώνεται ένα εξάρτημα της πολεμικής πανοπλίας.

Τρέχουσα ελληνική πολιτική 

Τον Νοέμβριο του 2011, η λέξη “καλτσοδέτα” απασχόλησε την ελληνική δημοσιογραφική επικαιρότητα, όταν σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του τότε κυβερνώντος κόμματος, μέλος της Κυβέρνησης αποκάλεσε (οπωσδήποτε απαξιωτικά και μάλλον απρεπώς) γυναίκα-βουλευτή, μέλος του ιδίου κόμματος, “καλτσοδέτα”. Το επεισόδιο σχολιάσθηκε ιδιαίτερα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ