Το χωριό έκπληξη στην Ορεινή Κορινθία…με Λίμνες και καταρράκτες-βίντεο

397

Στην Ορεινή Kορινθία θα συναντήσετε ένα τοπίο βγαλμένο από τις Άλπεις, με έλατα και ορεινές λίμνες, και μόνο η γαστρονομία και κάποιες ακόμα λεπτομέρειες θα σας θυμίσουν πως είστε στην Eλλάδα, όπως τα πετρόκτιστα σπίτια, τα πολλά ξωκλήσια και η κατάσταση του δρόμου.

Ένα ορεινό χωριό – έκπληξη το οποίο απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από το παραθαλάσσιο Δερβένι του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, δεν είναι άλλο από την ιστορική Ζαχόλη ή Ευρωστίνα, όπως ονομάζεται σήμερα.

Μια υπέροχη διαδρομή, μέσα από ένα πυκνό δάσος με μαύρη πεύκη και ελαιώνες, θα οδηγήσει τον επισκέπτη στο οροπέδιο της Ζάχολης, όπου θα αντικρίσει ένα παραδοσιακό χωριό γεμάτο βρύσες, αλώνια και ξωκλήσια. Η Ζάχολη έχει μεγάλη ιστορία, καθώς προϋπάρχει του έτους 1500 και μεταξύ άλλων ανέδειξε δύο σπουδαίους οπλαρχηγούς του 1821, τον Παναγιωτάκη Γεραρή και τον Χρήστο Ζίνη ή Ζαχολίτη. Έχει υψόμετρο 700 μέτρα και απέχει 70 χιλιόμετρα από την Κόρινθο, 122 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και γύρω στα 150 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

 

Με το που μπαίνεις στην Ευρωστίνα ξεπροβάλλει ο ιστορικός ναός του Αη Γιώργη του 1811, με τους 17 του τρούλους, μέσα σε μια υπέροχη αυλή γεμάτη παραδοσιακές βρύσες και επτά κυπαρίσσια που η ιστορία τους ξεκινάει λίγο πριν την Επανάσταση του 1821.

Αττραξιόν του χωριού σεν είναι άλλο από το Ρέμα των Μύλων, ένας ειδυλλιακός χώρος που ο καθένας μπορεί να αισθανθεί και να νιώσει το μεγαλείο της φύσης. Λιμνούλες γεμάτες πέστροφες, καταρράκτες, ξύλινα γεφύρια, πάπιες και ένα πανέμορφο εκκλησάκι περιμένουν τον επισκέπτη που θα αποφασίσει να κάνει αυτή την ήπια διαδρομή, στη σκιά των πανύψηλων δέντρων υπό τους ήχους που εκπέμπει το κελάηδημα των πουλιών.

 

Και εδώ ένα παρακινδυνευμένο, σε χαμηλή πτήση, drone – video που παρουσιάζει από μία διαφορετική οπτική το Ρέμα των Μύλων, εξίσου ενδιαφέρουσα:

Η περιπλάνηση αυτή στο ονειρικό φυσικό τοπίο, οφείλει να συνδυαστεί με μία επίσκεψη στην κοντινή Παναγία των Καταφυγίων ή Καταφυγιώτισσα. Ένα μικρό εκκλησάκι, σκαρφαλωμένο και σμιλεμένο στον βράχο, με άπλετη θέα που φθάνει μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο.

Και τέλος μην ξεχάσετε να τιμήσετε δεόντως τις ταβέρνες του χωριού για τα θεϊκά τους παϊδάκια από ντόπια κρέατα και για την φημισμένη φασολάδα από τα βραβευμένα «Ζαχολίτικα φασόλια».

Πηγή- anagnostis.org 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ