Τρίκαλα Κορινθίας: Οι τρεις παραμυθένιες συνοικίες για ένα αξέχαστο ταξίδι-φωτο

127

Αν ξεκινήσετε από την Αθήνα, θα χρειαστείτε περίπου μιάμιση ώρα για να φθάσετε στα όμορφα Τρίκαλα Κορινθίας. Απέχουν από την πρωτεύουσα 144 χιλιόμετρα και αφού φυσικά περάστε τη Διώρυγα Κορίνθου, ένα σπουδαίο έργο, θα φτάσετε στον προορισμό σας. Ιδού και οι πρώτες συστάσεις για το διάσημο μέρος που ήρθατε. Κατ’ αρχάς η ορεινή Κορινθία είναι διάσημη γιατί εκτός από την εγγύτητα της σε Αθήνα και Πάτρα, συνδυάζει την φύση με την κοσμικότητα. Πλέον, η περιοχή κοντράρεται ευθέως σε ποικιλία ξενώνων και πληρότητα Σαββατοκύριακου με την Αράχωβα.

Η άγρια φύση της Ορεινής Κορινθίας

Τρίκαλα Κορινθίας: Ταξίδι στην ΠελοπόννησοΗ άγρια φύση της Ορεινής Κορινθίας, αναμφίβολα θα σας μαγέψει. Το όλο τοπίο, ειδικά αν είναι και χιονισμένο, όπως συμβαίνει τους χειμερινούς μήνες, θα σας κάνει να νομίζετε πως βρεθήκατε κάπου στις Άλπεις. Τα δάση της περιοχής είναι γεμάτα από αειθαλή δέντρα όπως έλατα και κέδρους. Για να βρεθείτε…στην αγκαλιά των Τρικάλων να έχετε το νου σας, λίγο μετά το Ξυλόκαστρο για την ταμπέλα για Τρίκαλα. Ο δρόμος στρίβει δεξιά, περνάει κάτω από την Εθνική και αρχίζει σιγά σιγά η ανάβαση προς το όρος Ζήρεια. Ο δρόμος θα σας περάσει μέσα από μικρά χωριουδάκια όπως η Ρίζα, η Πελλήνη, το Δένδρο και το Ρέθι. Στο τελευταίο και συγκεκριμένα στη θέση Καλλυγά, θα συναντήσετε και το Κέντρο Ελεύθερης Ιππασίας το οποίο διοργανώνει ορεινές δραστηριότητες και βόλτες στη φύση με άλογα για ενήλικες ή με πόνι για τα παιδιά.

Τρίκαλα Κορινθίας: Η ιστορία ενός πανέμορφου τόπου

Τρίκαλα Κορινθίας: Ορεινή ΚορινθίαΤα Τρίκαλα Κορινθίας είναι ένα παραδοσιακό χωριό που ανήκει στον δήμο Ξυλοκάστρου. Ταυτόχρονα είναι και ο πιο αρχαίος οικισμός της ευρύτερης αυτής περιοχής (Ζήρεια). Το χωριό χωρίζεται σε τρεις οικισμούς σε απόσταση ενός χιλιομέτρου ο ένας από τον άλλον. Τα Κάτω Τρίκαλα, σε υψόμετρο 900 μέτρων, τα Μεσαία Τρίκαλα, στα 1.000 μέτρα, και τα Άνω Τρίκαλα, στα 1.100 μέτρα. Άλλο ένα στοιχείο που κάνει τα Τρίκαλα Κορινθίας εξαιρετικό χειμερινό προορισμό είναι η μόλις 12 χιλιομέτρων απόστασή του από το αθλητικό χιονοδρομικό κέντρο Ζηρείας στο οροπέδιο της Κυλλήνης.

Η Κυλλήνη ανήκε στην αρχαιότητα στην Αρκαδία και ήταν το μεγαλύτερο από τα αρκαδικά βουνά. Εκεί, σύμφωνα με την μυθολογία γεννήθηκε ο Ερμής και μεγάλωσαν η Ήρα και ο Ηρακλής. Επίσης, εκεί δρούσαν οι Νύμφες και ο Πάνας. Απ’ ό,τι φαίνεται, οι ασθενείς από αρχαιοτάτων χρόνων επισκεπτόταν τα Τρίκαλα για να βοηθηθούν από το ιαματικό τους περιβάλλον. Άλλωστε, την προπολεμική περίοδο η περιοχή ήταν από τα πιο διάσημα θέρετρα υγείας στην Ελλάδα.

Οι οικισμοί χτίστηκαν γύρω στο 10ο αιώνα από τους πεδινούς Κορίνθιους, οι οποίοι… πήραν τα βουνά κυνηγημένοι από επιδρομείς κι έφτιαξαν χωριά και μικρούς συνοικισμούς σ’ αυτό φανταστικό φυσικό περιβάλλον. Όσο για την ονομασία Τρίκαλα, λένε ότι προέρχεται από τα τρία καλά που προσφέρει η περιοχή: καθαρό αέρα, καλό κρασί και πηγαία νερά.

Οι τρεις παραμυθένιες συνοικίες στα Τρίκαλα Κορινθίας

Τρίκαλα Κορινθίας: Ταξίδι στην ΠελοπόννησοΤα Κάτω Τρίκαλα διαθέτουν μια πραγματικά πανέμορφη και γραφική πλατεία την οποία «αγκαλιάζουν» δύο τεράστιοι πλάτανοι. Θεωρείται από τις πιο ωραίες πλατείες χωριών, σε ολόκληρη τη χώρα. Γύρω της υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες και καφέ. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ένα μεγάλο, πολυτελές ξενοδοχείο -το πιο γνωστό resort όλης της περιοχής- για όσους θέλουν να μείνουν σε αυτή τη συνοικία.

Τρίκαλα Κορινθίας: Μεσαία ΣυνοικίαΣτη Μεσαία Συνοικία Τρικάλων βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχεία σε σύγκριση με τους άλλους δύο οικισμούς. Η συνοικία αυτή αναμφισβήτητα είναι η καρδιά των Τρικάλων. Τα Μεσαία Τρίκαλα αποτελούσαν έδρα και ορμητήριο της ηρωικής οικογένειας των Νοταράδων, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή στις αρχές του 16ου αιώνα. Εδώ θα θαυμάσετε λοιπόν και τον Πύργο των Νοταραίων και το ερειπωμένο αρχοντικό των Δασαίων. Επίσης εδώ βρίσκονται και άφθονες επιλογές για φαγητό. Μπορεί να είναι η λιγότερη γραφική αλλά η πιο σύγχρονη και για αυτό και η πιο βολική για τη διαμονή σας.

Τρίκαλα Κορινθίας: Πέτρινοι οικισμοίΌπως ίσως φαντάζεστε, το πιο γραφικό και υπέροχο τοπίο θα το συναντήσετε στα Άνω Τρίκαλα. Σήμα κατατεθέν του πανέμορφου παραδοσιακού οικισμού είναι τα χτισμένα με πέτρα και ξύλο αρχοντικά, πολλά εκ των οποίων έχουν μετατραπεί σε ξενώνες. Όλα είναι αναπαλαιωμένα και φροντισμένα κάνοντας το χωριό να θυμίζει πίνακα ζωγραφικής. Ο αέρας λόγω του υψομέτρου είναι άκρως αναζωογονητικός ενώ σε αυτό τον οικισμό υπάρχουν πολλές πηγές με καθαρό νερό. Όπως και στις δύο άλλες συνοικίες, γύρω από την πέτρινη πλατεία υπάρχουν πολλά όμορφα παραδοσιακά καφενεία.

Τρίκαλα Κορινθίας: Ξενώνες διαμονήΌσον αφορά στη διαμονή σας στα Τρίκαλα Κορινθίας, οι επιλογές είναι πραγματικά πάρα πολλές και βασικά η παραμονή στα Τρίκαλα, από μόνη της, είναι ένα βασικό στοιχείο της επιλογής για αυτή την εκδρομή. Το «μενού» περιλαμβάνει από όλα: μεγάλα ξενοδοχεία, σουίτες, ξύλινα σαλέ, παραδοσιακούς ξενώνες, πέτρινες κατοικίες, spa resorts.

Τρίκαλα Κορινθίας: Στάσεις που δεν πρέπει να χάσετε

Τρίκαλα Κορινθίας: Ταβέρνες φαγητόΣτα Τρίκαλα Κορινθίας, θα φάτε καλά. Αυτό είναι σίγουρο. Όλες, μα όλες, οι ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία της περιοχής είναι γνωστά για τα παϊδάκια και τους τοπικούς μεζέδες τους και τις μοναδικές γεύσεις που προσφέρουν. Τα κύρια προϊόντα της περιοχής είναι η σταφίδα, τα μήλα και τα καρύδια. Σας απαριθμούμε μερικά υπέροχα πιάτα που μπορείτε να δοκιμάσετε στις «αρχοντικές» ταβέρνες: στριφτή χειροποίητη τυρόπιτα, κόκορα χωριάτικο στο πήλινο, παϊδάκια σαν λουκούμια, χοιρινό ξεκοκαλισμένο και ψημένο στο φούρνο μέσα σε πήλινο σκεύος, ψωμοτύρι, τρυφερό γουρουνόπουλο, πεντανόστιμο αρνάκι και χωριάτικο κόκορα καπαμά (μαγειρεμένο με ντομάτα και κονιάκ). Μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε και καρυδόπιτα με παραδοσιακή συνταγή Τρικάλων ή το περιζήτητο καζάν ντιπί.

Στα Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας αξίζει να επισκεφτείτε τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Δημητρίου (από το 1697) με τις τοιχογραφίες εξπρεσιονιστικού τύπου. Την επίσκεψή σας αξίζουν και οι μονοθάλαμες εκκλησίες Αγ. Ιωάννη, Αγ. Μακαρίου, Αγ. Ανδρέα, αλλά και Αγ. Καθολική.

Στα Μεσαία Τρίκαλα μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στα 1700 από το Μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Γ’ Νοταρά.

Αν βρεθείτε στην Ορεινή Κορινθία, αξίζει να αφιερώσετε ένα πρωινό για να επισκεφθείτε τη λίμνη Δόξα.  Την τεχνητή λίμνη κατασκευασμένη ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός και τον Φενεό ή αλλιώς την «κορινθιακή Ελβετία», όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν.

Τρίκαλα Κορινθίας: Στο χιονοδρομικό της Ζήρειας

Τρίκαλα Κορινθίας: Το χιονοδρομικό της ΖήρειαςΤο χιονοδρομικό της Ζήρειας βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τους οικισμούς σε υψόμετρο 1500 μέτρων. Το καλά οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας είναι ίσως ο βασικότερος προορισμός της Ορεινής Κορινθίας.

Τρίκαλα Κορινθίας: Σκι - χιονοδρομικό της ΖήρειαςΔιαθέτει σαλέ και 2 lift που το χειμώνα προσφέρουν στους επισκέπτες πολλές και απολαυστικές δραστηριότητες χιονιού και όχι μόνο. Υπάρχει ακόμα ένας συρόμενος αναβατήρας 400μ. ενώ εδώ μπορείτε φυσικά να νοικιάσετε χιονοδρομικό εξοπλισμό. Το μέρος είναι ιδανικό για τα πρώτα βήματα στο σκι και στο snowboard.

Βάλτε στο πρόγραμμα σας και μια επίσκεψη στο σπήλαιο του θεού Ερμή. Βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του όρους Ζήρεια, σε υψόμετρο 1.750 μέτρων. Κατά την μυθολογία, στα έγκατα του σπηλαίου γεννήθηκε ο ψυχοπομπός Ερμής, γιος του Δία και της Μαίας. Το σπήλαιο έχει έκταση 1.200 τ.μ. και διακλαδίζεται σε 8 θαλάμους με συμπλέγματα σταλακτιτών και σταλαγμιτών, απόδειξη της εκατομμυρίων ετών «ηλικίας» του. Έχει αρκετά κατηφορική κλίση και η κύρια διαδρομή είναι μήκους περίπου 100 μέτρων. Εκεί υπάρχουν συνολικά 8 θάλαμοι, κάποιοι από αυτούς με πανέμορφο διάκοσμο.

Σημειώστε πως στα Τρίκαλα Κορινθίας δε θα βρείτε κάποιο βενζινάδικο. Το πιο κοντινό είναι στο χωριό Ρίζα, ή στο Ξυλόκαστρο. Προτείνουμε να φουλάρετε το ντεπόζιτο για να απολαύσετε την Ορεινή Κορινθία απερίσπαστοι.

πηγή-exploringgreece.tv/