“Τραγικά λάθη” Απαιτείται αλλαγή στάσης ΤΩΡΑ!

76

Το άρθρο του γιατρού ερευνητή Κωνσταντίνου Φαρσαλινού στη «Ζούγκλα» έχει ξεπεράσει σε αναγνωσιμότητα οποιαδήποτε σχετική είδηση με την καυτή υπόθεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Είναι άκρως εντυπωσιακά όσα αναφέρει ο ερευνητής για την ταχύτητα μετάδοσης του ιού και τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων σε σύγκριση με όσα αναφέρουν τα επίσημα δελτία της αρμόδιας επιτροπής υπό τον κ. Τσιόδρα.

Τι λέει ο Φαρσαλινός με δύο λόγια: «Η πολιτική που ακολουθείται για επιλεκτικό έλεγχο όσων παρουσιάζουν συμπτώματα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια του ελέγχου μετάδοσης της νόσου, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε τραγελαφικές καταστάσεις».

Επισημαίνει ότι ο έλεγχος έτσι όπως διενεργείται σήμερα, μέθοδο που ακολούθησε δυστυχώς και η Ιταλία, οδηγεί σε απόλυτη αστοχία.

Με δύο λόγια, εξηγεί ότι τα νεαρά άτομα τα οποία νόσησαν και αποθεραπεύτηκαν, παρουσιάζοντας ήπια συμπτώματα ή και καθόλου (ασυμπτωματικά), τα χαρακτηριζόμενα super spreaders, μεταφέρουν τον ιό με την ταχύτητα του φωτός και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Ακόμα και τώρα, μετά τις απαγορεύσεις, είναι τα ίδια που φροντίζουν για την οικιακή τροφοδοσία, τα φάρμακα των ηλικιωμένων από το φαρμακείο και ό,τι άλλο απαιτεί η καθημερινότητά μας τις δύσκολες αυτές ώρες, αφού εκ των πραγμάτων είναι πιο δραστήρια από τους υπόλοιπους.

Οδηγούμεθα, λοιπόν, σύμφωνα με τον ερευνητή, στην αποκαλούμενη ανοσία αγέλης (herd immunity), αδυνατώντας να απομονώσουμε τα κρούσματα από τους υγιείς, και ως εκ τούτου σε μία επιδημία ανεξέλεγκτων διαστάσεων, την οποία το υπάρχον σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει.

Το συμπέρασμα καθίσταται αυτονόητο: απαιτείται αλλαγή στάσης τώρα. Απαιτούνται επίταξη εξοπλισμού και προσωπικού και λειτουργία των εργαστηρίων όλο το 24ωρο. Απαιτείται παρέμβαση στην κοινότητα για να ανακαλύψουμε τα κρούσματα και να τα ελέγξουμε, να ετοιμάσουμε κέντρα διαλογής για συντεταγμένη προσέλευση και συλλογή δειγμάτων. Πρέπει πάση θυσία να βρεθούν και να διαγνωσθούν όλα τα κρούσματα. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν… χθες!

Έχω την αίσθηση, εάν τα πράγματα είναι όντως έτσι, ότι η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει άρδην την πολιτική της πάνω στο ζήτημα αυτό και να ανοίξει άμεσα τον έλεγχο, με κατάλληλες οδηγίες έτσι ώστε να ανακαλύψουμε τους super spreaders και να ανακόψουμε την ταχύτητα της μετάδοσης του ιού.

Σε πρώτη φάση ζητήσαμε από τον ερευνητή να μας δώσει μία συνέντευξη on camera για περισσότερες εξηγήσεις πάνω στο συγκεκριμένο φλέγον θέμα -κι αυτό θα γίνει άμεσα εντός των προσεχών ωρών- και αμέσως μετά να επιχειρήσουμε κάτι πιο διαδραστικό από τα τηλεοπτικά στούντιο της «Ζούγκλας», μία live συνέντευξη, με ανοιχτές τις τηλεφωνικές γραμμές στο κοινό, προκειμένου να μπορέσετε να θέσετε τα ερωτήματά σας απευθείας στον ερευνητή.

Θεωρώ πως η κυβέρνηση οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της την προειδοποίησή του και -γιατί όχι- να συνεργαστεί με έναν επιστήμονα, του οποίου η ερευνητική επάρκεια είναι εγνωσμένη. Αρκεί να διαβάσει κάποιος το βιογραφικό του. Πρόσφατα ανακηρύχθηκε Highly Cited Researcher 2019, μια λίστα επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια επιστημονική έρευνα την τελευταία δεκαετία.

ΠΗΓΉ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ