Τριζόνια: Το νησί έκπληξη του Κορινθιακού-φωτο

305

Τα Τριζόνια Φωκίδας, το μεγαλύτερο και μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού με έκταση μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, υπόσχονται διακοπές μακριά από όλους και από όλα

Για τα Τριζόνια το ταξίδι δεν κρατάει ούτε 5 λεπτά από τις ακτές της Φωκίδας. Αυτό το νησάκι με το υπέροχο όνομα είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού Κόλπου. Καταπράσινο και άγνωστο σε πολλούς, το μικροσκοπικό νησί, με έκταση μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν την ηρεμία και την απόλυτη χαλάρωση στις διακοπές τους.

Τα Τριζόνια αποτελούν μέρος ενός συμπλέγματος που περιλαμβάνει άλλα τρία μικρότερα ακατοίκητα νησάκια, τον Άγιο Ιωάννη, το Πλανέμι και το Πρασούδι. Η επικρατέστερη εκδοχή θέλει να πήραν το όνομά τους από πάντρεμα των λέξεων «τρία νησιά», ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή το νησί βαφτίστηκε έτσι από τα πολλά τριζόνια και το μελωδικό τραγούδι τους.

Τριζόνια
Το λιμάνι στα Τριζόνια (πηγή: Shutterstock)

Στο νησί έχει διατηρηθεί το παραδοσιακό τοπικό χρώμα, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων (αυτοκίνητα-μηχανάκια). Εδώ θα τα ξεχάσετε όλα- θόρυβο, άγχος, κούραση- και θα απολαύσετε τις βόλτες σας ανάμεσα σε ελιές, αμυγδαλιές, αμπέλια, φραγκοσυκιές, δενδροκυπάρισσα, πυκνούς σχίνους, πουρνάρια και ευκάλυπτους. Στο λιμάνι του οικισμού δένουν πολλά ιστιοπλοϊκά και στα ταβερνάκια υπάρχει πάντα φρέσκο ψάρι.

Τα Τριζόνια διαθέτουν τρεις παραλίες. Η μεγαλύτερη, με την κοκκινωπή αμμουδιά της, βρίσκεται στην θέση Πούντα 2 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι. Δύο ακόμα μικρές παραλίες που ονομάζονται Άσπρα Χαλίκια και Καψάλες, βρίσκονται στη νότια και δυτική πλευρά αντίστοιχα του νησιού, απέναντι από την Πελοπόννησο.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν τρία μονοπάτια, ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση. Ένα από αυτά θα σας οδηγήσει στη θέση Παλιόκαστρο, όπου υπάρχουν τα υπολείμματα μεσαιωνικού πύργου.

Μικρή παραλία στα Τριζόνια
Μικρή παραλία στα Τριζόνια (πηγή: Shutterstock)

Το νησί που ήθελε να αγοράσει ο Ωνάσης

Λέγεται πως ο μικρός αυτός παράδεισος είχε μαγέψει τον Ωνάση και ότι την περίοδο που έψαχνε να αγοράσει ένα δικό του νησί, επισκεπτόταν συνεχώς τα Τριζόνια και αναζητούσε τρόπο να τα αποκτήσει. Κάποιοι παλαιότεροι θυμούνται ακόμη τις επισκέψεις του με τη θαλαμηγό «Χριστίνα» και το υδροπλάνο. Ο Έλληνας κροίσος όμως, δεν κατάφερε να αποκτήσει το μικρό αυτό νησάκι του Κορινθιακού και έτσι κατέληξε να πάρει τον Σκορπιό.

Τριζόνια από ψηλά
Τα Τριζόνια από ψηλά

Πώς θα πάτε

Τα Τριζόνια απέχουν 240 χλμ. από την Αθήνα και 40 χλμ.από την Πάτρα. Το νησί βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, απέναντι από τον οικισμό Γλυφάδα και είναι προσβάσιμο με τακτική επικοινωνία μέσω πλοιαρίου από τον οικισμό Χάνια, ο οποίος απέχει 25 χλμ. από τη Ναύπακτο.

πηγή-reader.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ