Τρικάβαλο στα… πανηγύρια μιας άλλης εποχής!!!

137

Μία εικόνα πολύ γνώριμη από πολύ παλιά στους ελληνικούς δρόμους, είναι το… τρικάβαλο σε μηχανάκι. Την εποχή που τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στην περιοχή μας ηταν μετρημένα στα δάκτυλα.
 

Το μηχανάκι τύπου Floreta ηταν στα φόρτε του!!!

Οι φλορέτες ήτανε κάτι γερμανικά μηχανάκια με 3 και 5 ταχύτητες.  Εκτός από φλορέτες τα μόνα που κυκλοφορούσαν τότε ήτανε τα Zacks και τα Zundap.

Όλα γερμανικά, πολύ πριν έρθουν τα γιαπωνέζικα. Οι φλορέτες λοιπόν θεωρούνταν κυριλέ (βοηθούσαν και οι συνειρμοί που προκαλούσε το όνομα φλορέτα φλώρος κτλ), γιατί είχανε βεντιλατέρ (αεροστρόβιλο) για ψύξη και καλυμμένο κινητήρα για να μην λερώνεται ο αναβάτης. άλλος νταλκάς ετούτος το λέρωμα τότε. Δεν κόταγες να φορέσεις καθαρό παντελόνι και γινόσουν μες την μουτζούρα. Ήτανε μόδα και οι καμπάνες διπλό το κακό.

Η δε μηχανική αντοχή τους παροιμιώδης ακόμα κυκλοφοράνε σε κάποια από τα χωριά μας κυρίως από γέροντες.

Το δυάρι το Zacks (στο χέρι οι ταχύτητες ) ήτανε το γαϊδουράκι, έπιανε δεν έπιανε τα 40 χλμ την ώρα.

Το 5αρι το Zacks ήταν η Ρολς Ροις των τότε μηχανόβιων.

Τα Zundap (φαλκονέτες τα λέγανε) Ήτανε για τους χουλιγκάνους (και όχι μόνο ) τους βάζανε την 125 την μηχανή πάνω και πηγαίνανε σαν πύραυλοι.

Όλα αυτά λοιπόν ήτανε δίχρονα και έβγαζαν πολύ καπνό από την εξάτμιση τα πρατήρια τότε είχαν ειδική τρόμπα με την βενζίνη χειροκίνητη για τα δίτροχα.Έβαζαν το λάδι μέσα στην βενζίνη και μύριζε κιόλας η κάπνα, ακόμα έχω την μυρωδιά στην μύτη μου, μου θυμίζει τα νιάτα μου.

Με τέτοια μηχανάκια λοιπόν…τρικάβαλο!!!, καλοκαιράκι μαζεύονταν οι ανδροπαρέες και έπαιρναν “μπάλα” τα πανηγύρια που ηταν και από τις λίγες διασκεδάσεις που υπήρχαν τότε.
*Η φωτογραφία στην μονή Καρακαλά (Αγίου Δημητρίου) δεκαετία του΄60
πηγή.argolikeseidhseis.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ