Τσίπρας: Άλλοι παραιτούνται για 23.000 ευρώ και άλλοι κάνουν τον κινέζο για 23 δισ. ευρώ

77

«Έχουμε την αισιοδοξία της βούλησης για να μη γυρίσει πίσω η Ελλάδα και δεν θα γυρίσει ποτέ ξανά σε καθεστώς Siemens, Novartis, θαλασσοδανείων και σκανδάλων» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον ασφυκτικά γεμάτο χώρο του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης, όπου έκλεισε τις εργασίες του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Χειροκροτούμενος σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο πρωθυπουργός είπε ότι το οφείλουμε να σχεδιάσουμε σε στέρεες βάσεις «την επόμενη μέρα, για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, που πλησιάζει μετά το τέλος, το οριστικό, των προγραμμάτων τον επόμενο Αύγουστο».

Επιπλέον έδωσε το μήνυμα της επιλογής της αρετής ως προϋπόθεση πολιτισμού, τονίζοντας ότι «η υποτίμησή της τόσο σε επίπεδο θεσμών, όσο και σε επίπεδο πρακτικών» είναι μία από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην τραγωδία της κρίσης. «Η διαπλοκή, η διαφθορά, η περιφρόνηση του κοινού καλού εν ονόματι μιας αντικοινωνικής ιδιοτέλειας, βρίσκονται τελικά πίσω από όλα όσα μας έκαναν τα προηγούμενα χρόνια» είπε ο πρωθυπουργός.

Έκανε λόγο για «κακομαθημένες ελίτ» που απομυζούσαν τα δημόσια έσοδα και κερδοσκοπούσαν σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, ακόμα και στην υγεία, με το φάρμακο. «Δεν έχουμε να κάνουμε με μία κομματική σκευωρία, μία πολιτική ρεβάνς ή μία προσωπική εκδίκηση. Έχουμε να κάνουμε με ένα καρκίνωμα που αν δεν ξεριζωθεί ριζικά θα μολύνει την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά.

«Ας είναι σαφές ότι η δική μας κυβέρνηση δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο να συμβιβαστεί με οποιοδήποτε παρέκκλιση από την ηθική, αυτήν την αξία που ορίζει ότι πάνω από όλα είναι το συμφέρον του λαού και της χώρας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, αποκλείοντας κατηγορηματικά τον οποιοδήποτε συμβιβασμό στην ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο.

«Άλλοι να έχουν την ευθιξία να παραιτούνται για 23 χιλιάρικα κι άλλοι να κάνουν τον Κινέζο για 23 δισεκατομμύρια» είπε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι η χώρα περνά «οριστικά τη μεθόριο από την οικονομική και κοινωνική αιμορραγία στη βιώσιμη ανάπτυξη» και αφού ανέφερε οικονομικά στοιχεία που καταδεικνύουν αυτή τη θετική στροφή, επεσήμανε: «Δεν ήρθα σήμερα εδώ να σας αναγγείλω ένα Success Story» καθώς «έχουμε πολλές πληγές να θεραπεύσουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να κοιτάξουμε πίσω μας και να πούμε: Τα καταφέραμε».

Εξάλλου, μιλώντας για τον πρωτογενή τομέα, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο δυναμισμό που παρουσιάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, «μέσα από ένα ευρύ φάσμα φυτικής και ζωικής παραγωγής που σε πολλά προϊόντα αποτελεί σημαντικό ποσοστό της συνολικής παραγωγής της χώρας».

Συγκεκριμένα, στη φυτική και ζωική παραγωγή, στην αλιεία, στη μελισσοκομία, στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης, στον τομέα των βιολογικών προϊόντων, «που χρειάζεται περισσότερη ενίσχυση στα επόμενα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης».

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είπε ο πρωθυπουργός, έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα και επενδύσεις που φτάνουν στα 353 εκατομμύρια . Ειδικότερα σε ότι αφορά το στρατηγικής σημασίας ζήτημα των εγγειοβελτιωτικών έργων έχουν καταγραφεί ανάγκες της Περιφέρειας και ολοκληρώνεται η διαδικασία ιεράρχησης τους και έχουν κατατεθεί προτάσεις για 22 έργα.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η κατασκευή του φράγματος Φιλιατρινού Μεσσηνίας, η κατασκευή του φράγματος Ασωπού Κορινθίας, η οριστική μελέτη των δικτύων αξιοποίησης του ταμιευτήρα Τάκας Αρκαδίας, καθώς και η κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα.

Στην Πελοπόννησο, είπε ο κ. Τσίπρας, οι αιτήσεις περιφέρειας με το νέο αναπτυξιακό νόμο αφορούν κατά 44% την αγροδιατροφή, με 29 προτάσεις προϋπολογισμού 36,5 εκατ. ευρώ.

Για τον δευτερογενή τομέα είπε ότι δίνεται έμφαση στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια, καθώς και στις συνέργειες και δικτύωσης των επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο στον τομέα της βιομηχανίας.

Αναφέρθηκε επίσης, στην φυσική ομορφιά της περιοχής και στο πολιτιστικό κεφάλαιο, στα τρία μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την Επίδαυρο, τις Μυκήνες και τον Μυστρά, αλλά και τους πολλούς ακόμα τόπους της Περιφέρειας.

Για τον τομέα του τουρισμού, αναφέρθηκε στις αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, στην κρουαζιέρα από τα λιμάνια του Ναυπλίου, της Πύλου, της Μονεμβασιάς, την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων της Πελοποννήσου, που βοηθούν την πρόσβαση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Επίσης, είπε ότι για το αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της μελέτης του με 2,75 εκατ. ευρώ, συζητείται η χρηματοδότηση του διεθνούς φεστιβάλ χορού Καλαμάτας, τονίζοντας ότι θα στηριχθεί έμπρακτα από την κυβέρνηση, ενώ στην Τρίπολη δημιουργείται μουσείο Εθνικής Αντίστασης και μνήμης στα υπόγεια του δικαστικού Μεγάρου.

Για τον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, ένα θέμα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής, είπε ότι θα υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων που έχουν απομείνει στην περιφέρεια.

Για την περιοχή της Μεγαλόπολης είπε ότι επιδίωξη της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα να μειωθεί, αλλά να παραμείνει σε επίπεδα συμβατά με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς οι οποίοι προκύπτουν από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχει στενή συνεννόηση με την ΔΕΗ προκειμένου να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και να μην υπάρξει καμία έκπτωση στα εργασιακά δικαιώματα.

Επίσης, το οικιακό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 30% στους λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δημότες της Μεγαλόπολης.

Για τις υποδομές στην Πελοπόννησο, είπε ότι το μεγαλύτερο έργο που υλοποιήθηκε είναι η πλήρης ολοκλήρωση των δύο μεγάλων οδικών αξόνων με οικονομικές εκκρεμότητες που ξεκόλλησαν μετά από σκληρή και επιμονή διαπραγμάτευση.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στην υλοποίηση της σύνδεσης του Λουτρακίου με τον προαστιακό, το τρένο της Πελοποννήσου, τη γνωστή μετρική γραμμή που για χρόνια είχε καταδικαστεί στον αφανισμό.

Επίσης, στόχος είναι να αναβαθμιστεί το αεροδρόμιο Καλαμάτας σε διεθνές και να δημιουργηθούν υδατοδρόμια σε όλους τους νόμους και τις περιοχές της Πελοποννήσου που θα δώσει άλλη μία ώθηση σημαντική στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου και της παραλιακής ζώνης του Δήμου Καλαμάτας, τον Δήμο ‘Αργους Μυκηνών και του Ναυπλίου, για την αξιοποίηση της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση «ότι η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία πρέπει να βασίζεται στην οικονομία της γνώσης, στην επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία και κυρίως στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό» και αναφέρθηκε και στην «πολύ σημαντική είδηση» ότι η αυτοκινητοβιομηχανία Τέσλα που παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει επιλέξει την Ελλάδα για να φτιάξει r&b.

Έκλεισε δε με αναφορά στην υγεία, «που αποτελεί βασική προτεραιότητα και την κυβέρνησή μας» ζήτησε να σκεφθεί κανείς «τι μεγάλες δυνατότητες θα έχει αυτή η χώρα αν δεν σπαταλούσε το μαύρο χρήμα».

Για την υγεία είπε ότι έχουν δοθεί έκτακτες επιχορηγήσεις του υπουργείου περίπου 5,7 εκατομμύρια ευρώ ώστε να καλυφθούν ανάγκες σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και βελτίωση υποδομών των νοσοκομείων της περιφέρειας. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός:

Όλα τα νοσοκομεία είναι πλεονασματικά

Δημιουργείται η μονάδα υγείας Σπάρτης και τρία περιφερειακά ιατρεία στη Μεσσηνία

Επαναλειτουργούν στην Κόρινθο η ΜΕΘ αλλά και η παιδιατρική κλινική

Αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός στα νοσοκομεία Τρίπολης, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Αργολίδας

Τον Ιούνιο του 16 ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και παραλήφθηκαν 10 Νέα ασθενοφόρα

Θα προστεθούν άλλα δύο ασθενοφόρα 4Χ4 και δύο κινητές μονάδες εκ των οποίων η μία έχει και θερμοκοιτίδα νεογνών που προσέφερε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,

ενώ τον επόμενο μήνα θα βγει η προκήρυξη για την προμήθεια επιπλέον 7 ασθενοφόρων

Τίθεται σε λειτουργία η πρώτη τοπική μονάδα υγείας στο Ναύπλιο

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ΄18 αναμένεται να λειτουργήσουν μονάδες σε όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων

«Το πιο σημαντικό από όλα στο χώρο της υγείας θεωρούμε βεβαίως τον τερματισμό του λεγόμενου party της σπατάλης τις υπερτιμολογήσεις της διαφθοράς και διαπλοκής αλλά και το γεγονός ότι ταυτόχρονα εμείς καταφέραμε κάτι που άλλοι ποτέ δεν διεκδίκησαν δυόμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας ανασφάλιστοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για τη υγεία είναι δικαίωμα κοινωνικό δικαίωμα και όχι προνόμιο για τους λίγους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε προς τους παρευρισκόμενους: «Η ευθύνη βαραίνει εμάς και εσείς είστε αυτοί οι οποίοι θα κρίνετε αν έχουμε καταφέρει να σταθούμε αντάξιοι όλων όσων εξαγγείλαμε και τον δικό σας προσδοκιών. Θέλω λοιπόν να σας πω ότι θα βρεθούμε πολύ σύντομα. Δεν πρόκειται να επισκεφτώ την περιφέρειά σας σε ενάμιση χρόνο όταν θα γίνουν οι εκλογές. Θα επισκεφθώ ξανά και ξανά την Περιφέρεια για να δω αν υλοποιούνται όσα συναποφασίστηκαν στο πλαίσιο του 10ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου».

Δείτε όλη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Τρίπολη

 

Ένταση και χημικά

Νωρίτερα ένταση επικράτησε έξω από το Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς πολίτες από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την πρόσβαση προς το Πνευματικό Κέντρο και οι διαμαρτυρόμενοι επιχείρησαν να τους παρακάμψουν. Το κλίμα ήταν τεταμένο για αρκετή ώρα, ενώ 150 μέτρα περίπου πριν τον χώρο της ομιλίας στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών για να απομακρύνουν το πλήθος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ