Υγρότοπος Κοκκώσι στην Αλμυρή Κορινθίας -Προστασία και Ανάδειξη-φωτο

659
Υγρότοπος Κοκκώσι – Προστασία και Ανάδειξη
Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του έργου «Υγρότοπος Κοκκώσι – Πηγές Ζωής» με την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στα σημεία εισόδου του υγροτόπου.
Στόχος του έργου ήταν η προστασία αυτού του μοναδικού υγροτοπικού συστήματος στην τοποθεσία Κοκκώσι στην Αλμυρή Κορινθίας. Το έργο υλοποιήθηκε από την ΟΖΟΝ σε συνεργασία με την ομάδα «Υδροβιότοπος Κοκκώσι».
Στα πλαίσια του έργου υλοποιήθηκαν μεγάλες δράσεις καθαρισμού του υγροτόπου, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, έγινε συστηματική προσπάθεια τεκμηρίωσης της βιοποικιλότητας με τη συλλογή και παρουσίαση πλούσιου φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού. Το υλικό αυτό παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα https://www.ozon-ngo.gr/kokkosi καθώς επίσης και σε ενημερωτικά CD και μονάδες εξωτερικής μνήμης (USB memory sticks) που δημιουργήθηκαν γι αυτό το σκοπό.
Σημαντική ήταν η συνεισφορά των μαθητών της στ’ τάξης του Δημοτικού σχολείου Αλμυρής (σχολικό έτος 2020-21) οι οποίοι έλαβαν μέρος σε μεγάλη δράση καθαρισμού και φιλοτέχνησαν τα έργα που κοσμούν τις 4 ενημερωτικές πινακίδες.
Το Κοκκώσι είναι ένα πανάρχαιο υγροτοπικό σύστημα με υψηλή περιβαλλοντική αξία. Φιλοξενεί σπάνια και απειλούμενα είδη, αποτελεί δε πραγματικό κόσμημα για την Κορινθία και την παράκτια περιοχή του Σαρωνικού. Οι πιέσεις που δέχεται αυτός ο εύθραυστος οικότοπος είναι πολύ μεγάλες και η διαφύλαξή του αποτελεί χρέος μας προς τις επόμενες γενεές.
Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, το Costas M. Lemos Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.