Φωτιά στον Σχίνο: Πάνω από 71.000 στρέμματα έγιναν στάχτη – Εικόνες καταστροφής από drone

113
Τεράστια η οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη- Άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας

Οι νεότερες δορυφορικές εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων στην Ανατολική Κορινθία και στη Δυτική Αττική, μετά την ύφεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτης 19/5, δείχνουν ότι περίπου 71.285 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε διάστημα λιγότερο των τριών ημερών.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε αποκτήσει για αρκετές ώρες ακραία συμπεριφορά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και της πλούσιας καύσιμης ύλης μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα ξηρασίας.

burnt_geraneia.jpg

Τα νεότερα στοιχεία των καμένων εκτάσεων προέκυψαν από ανάλυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών (EMS). Οι υψηλής ανάλυσης εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Pleiades-1B το πρωί του Σαββάτου δείχνουν ότι κάηκαν κατά προσέγγιση 41.400 στρέμματα δασικών εκτάσεων, 12.370 στρέμματα καλλιεργειών και 11.870 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων. Εκτιμάται ακόμη ότι 279 άνθρωποι επηρεάστηκαν άμεσα από την πυρκαγιά, καθώς και 373 κατοικίες.

Η ομάδα Up Stories παρουσιάζει το πριν και το μετά μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής. Συγκεκριμένα η φωτιά που κατέκαψε πάνω από 71.000 στρέμματα χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς ως η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έπληξε τόσο την Κορινθία όσο και την Αττική τα τελευταία 20 – 30 χρόνια.

 .

«Είναι πλέον θέμα χρόνου να δοθεί και επίσημα σε ύφεση η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη», αναφέρει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ενώ επισημαίνει πως είναι διάσπαρτες οι ενεργές καύσεις.

Στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Όρη, παραμένουν και επιχειρούν, για τέταρτο 24ωρο, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Ειδικότερα, επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Όλυμπος”, από αέρος συνδράμουν 15 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ είναι συντονιστικά. Αρωγή συνεχίζουν να παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

5310339.jpg
Copyright: Εurokinissi
5310322.jpg
Copyright: Εurokinissi

Στήριξη των πληγέντων με 600 ευρώ και μέχρι 6.000 ευρώ

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε την άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στην Κορινθία και τη Δυτική Αττική με 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και μέχρι 6.000 ευρώ για δαπάνες οικοσκευής.

Σε δηλώσεις του μετά από τη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι μετά από αυτές τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας που θα χορηγήσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα ακολουθήσει σειρά δαπανών από τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση των πληγεισών περιοχών, τη στεγαστική συνδρομή, την οικιστική στήριξη και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δρομολογεί, άμεσα, τη στεγαστική συνδρομή προς τους πληγέντες, καθώς και την επιδότηση ενοικίου, για φυσικά και νομικά πρόσωπα που υπέστησαν καταστροφές.

Δρομολογείται, επίσης, η αποκατάσταση των υποδομών και του οδικού δικτύου, με τη συνδρομή των δήμων και των περιφερειών.

Άμεσα είναι και τα μέτρα οικονομική στήριξης από το Υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται: α) επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων, β) αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για φυσικά πρόσωπα στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γ) αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων, δ) απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, ε) ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.

.ethnos.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ