Φωτιές άναψε στη συγκυβέρνηση το Plan B του Καμμένου για τα Σκόπια

82

Έντονες αναταράξεις προκάλεσαν στη συγκυβέρνηση οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ σχετικά με το Plan B για τα Σκόπια αλλά και η πρότασή του για δημιουργία νεών αμερικανικών βάσεων σε τέσσερις ελληνικές πόλεις.

Εξερχόμενος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν έχει μιλήσει με τον Πάνο Καμμένο (σ.σ. ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ), σχολίασε σε χιουμοριστικό τόνο: «Έχει τυφώνα, αλλά δεν λέγεται ‘Πάνος’, λέγεται ‘Michael’».

Η δήλωση αυτή του Πρωθυπουργού έρχεται ως αποτέλεσμα του… τυφώνα που προκάλεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κορυφαίους υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη αλλά και τους ίδιους τους ΑΝΕΛ.

Τι είπε ο Πάνος Καμμένος στον Realfm 97,8 για το Plan B στο Σκοπιανό

Ερωτηθείς από τον Νίκο Χατζηνικολάου στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας για τον Realfm 97.8 γιατί επέλεξε να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση σε επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι δεν διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά προσέφερε μια εναλλακτική λύση βλέποντας ρεαλιστικά ότι είναι πολύ υψηλή η πιθανότητα να μην προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών, κυρίως εξ υπαιτιότητας της άλλης πλευράς.

Στην ερώτηση σχετικά με το θέμα των βάσεων ο Πάνος Καμμένος απάντησε: “Απαγορεύεται να συζητούμε; Δεν είπα ότι θα αποφασίσω μόνος μου ούτε ερήμην της κυβέρνησης, κάνω μια δημιουργική συζήτηση με συμμάχους και φίλους”.

Σγουρίδης στον Realfm 97,8 για τις δηλώσεις Καμμένου: Πολλά πέφτουν στο τραπέζι για να υπάρξουν αντιδράσεις και ζύμωμα

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης, μιλώντας επίσης στον Realfm 97.8 και τους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη, ανέφερε πως “πολλά πράγματα πέφτουν στο τραπέζι για να υπάρξουν αντιδράσεις και ζύμωμα και από εκεί και πέρα είτε να καούν, είτε να προχωρήσουν”.

Για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, η πρόβλεψη η δική μας έχει βγει, ότι θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία για να μπορέσει να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική μας χώρα και από τη στιγμή που δεν εκπληρωθούν οι όροι του προσχεδίου της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν θα έρθει στην ελληνική Βουλή. Εάν έρθει στην ελληνική Βουλή, η θέση η δική μας είναι εκφρασμένη. Αυτή τη στιγμή ασχολούμαστε για το πώς θα μεταφέρουμε στην ελληνική κοινωνία τα οφέλη της δημοσιονομικής σταθερότητας… Η πρόταση αυτή της δημιουργίας ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια σε περίπτωση που δεν περάσει η συμφωνία στο γειτονικό κράτος, είναι άλλο θέμα. Δεν είναι παραλογισμός αυτό. Είναι μία πρόταση που είναι στο τραπέζι και μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές ορισμένα πράγματα πέφτουν για να μετρηθούν και οι αντιδράσεις”, σημείωσε ο κ. Σγουρίδης και πρόσθεσε:

“Το θέμα της βάσης στην Αλεξανδρούπολη, ήδη έχει γίνει με τα ελικόπτερα. Όσο δε για τη Λάρισα μην ξεχνάτε ότι πρόσφατα είχαμε την προσγείωση των αόρατων αεροπλάνων, με την πρόθεση του ΝΑΤΟ και της Αμερικής να έχουν μόνιμη πρόσβαση σε αυτή τη βάση. Το θέμα των απειλών που αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται παγκόσμια είναι τεράστιο και είναι άλλης υφής. Σε αυτή τη διαμάχη πρέπει η Ελλάδα να έχει χώρες συμμάχους”.

Κυρίτσης στον Realfm 97,8: Σπασμωδικές οι ενέργειες Καμμένου – Δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση

“Αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική δεν είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Προφανώς είναι ο υπουργός Εξωτερικών” δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή.

“Οι ενέργειες αυτές είναι λίγο σπασμωδικές… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με μία λογική στη βάση της οποίας η Ελλάδα θα αποτελούσε ένα γενικό ορμητήριο των ΗΠΑ για όποιες επιδιώξεις τους στην περιοχή. Νομίζω ότι εάν υπάρχει μία χώρα με σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή αυτή είναι η Ελλάδα” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κυρίτσης και πρόσθεσε:

“Είναι ενοχλητικό και προβληματικό, αλλά δεν νομίζω ότι επηρεάζει την εικόνα της χώρας προς τα έξω και το πώς γίνεται η εξωτερική πολιτική. Σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση”.

Επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση: Θυμίζει παρακμιακό θίασο

Για πλήρη απουσία κυβερνητικής συνοχής έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις με τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ που προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
“Σε μια εποχή που το βασικό ζητούμενο για τη χώρα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της σε όλους τους τομείς, η κυβέρνηση θυμίζει παρακμιακό θίασο. Η εικόνα ενός αδύναμου Πρωθυπουργού που δεν μπορεί ή δεν θέλει να ελέγξει τον Υπουργό Άμυνας είναι απλά θλιβερή” σχολιάζει ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως “όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που σκανδαλώδεις υποθέσεις γύρω από το προσφυγικό, τη ΔΕΗ, την ΕΡΤ, έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας. Το μόνο που επιβεβαιώνεται ότι απασχολεί τους κ. Τσίπρα και Καμμένο είναι πώς θα παραμείνουν για λίγο ακόμα στις καρέκλες τους. Για αυτό και ανέχεται ο ένας τους εκβιασμούς του άλλου. Η Πατρίδα μας, όμως, στο μεταξύ χάνει δύναμη, σοβαρότητα και αξιοπιστία. Διασύρεται διεθνώς”

Και επισημαίνει: “Μέχρις εδώ. Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί το συντομότερο από αυτό το συνονθύλευμα του κυνισμού και της ανικανότητας που παριστάνει την κυβέρνηση. Οι Έλληνες θέλουν και μπορούν να ξαναβρούν, επιτέλους, το δρόμο του αληθινού πατριωτισμού, της αξιοπιστίας, της σοβαρότητας και της προόδου”.

Θεοδωράκης: Η πρόταση Καμμένου δεν είναι σωστή ή λάθος, είναι απλώς γελοία

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας την πρόταση Καμμένου για τη δημιουργία τριών νέων βάσεων των ΗΠΑ στη χώρα μας είπε πως «δεν είναι σωστή ή λάθος, είναι απλώς γελοία».

Αναλυτικά η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού

Για να μη χάσουμε εντελώς τη λογική μας, η πρόταση του κ. Καμμένου για τρεις νέες βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας – γιατί αλήθεια μόνο τρεις και όχι έξι ή εννιά; – δεν είναι σωστή ή λάθος, είναι απλώς γελοία. Όπως γελοία είναι η πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου μικρού ΝΑΤΟ με την Ελλάδα, την πΓΔΜ, την Αλβανία και τη Βουλγαρία (το Κόσοβο γιατί το αφήνουμε απέξω;). Γελοιότητες που προστίθενται σε πάμπολλες προγενέστερες. Ψεκασμένες προτάσεις που εκθέτουν τη χώρα καθότι ο κ.Καμμένος δεν είναι απλώς αρχηγός ενός μικρού ακροδεξιού κόμματος. Είναι υπουργός Αμύνης και έχει θεσμικό λόγο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής. Η ευθύνη λοιπόν για το ρεζίλεμα της χώρας – σε αυτήν την κρίσιμη εθνικά και οικονομικά εποχή – δεν είναι δική του. Ήταν και είναι του κ.Τσίπρα.

Καρφιά Κοτζιά-Παππά για Καμμένο: Οι υπουργοί δεν πρέπει να μιλούν πολύ

Ο Υπουργός ΕξωτερικώνΝίκος Κοτζιάς και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κατά τη διάρκεια της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του ΥΠΕΞ, «άδειασαν» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε πως «δεν θα μιλήσω για άλλα θέματα. Ο ΥΠΕΞ, δεν πρέπει να μιλάει πολύ για να ακούγεται όταν μιλάει», ενώ αμέσως μετά ο Νίκος Παππάς έσπευσε να συμπληρώσει πως «αυτό ισχύει για όλους του υπουργούς, πρέπει να μιλάνε μετρημένα».

Κικίλιας: H δεδηλωμένη χάθηκε στην Ουάσιγκτον

Επίσης, ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή την επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ και το σημερινό πρωτοσέλιδο της “Εφημερίδας των Συντακτών”, στο οποίο και τονίζεται πως «ο Π. Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα»., έγραψε στο twitter του: H δεδηλωμένη χάθηκε στην Ουάσιγκτον» .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ