Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αρχική ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ψηλά το κεφάλι! – Η Πάτρα μπαίνει στον χάρτη της παγκόσμιας street...

Ψηλά το κεφάλι! – Η Πάτρα μπαίνει στον χάρτη της παγκόσμιας street art (pics)

179

Το 4ο Artwalk μάλλον πετυχαίνει τον σκοπό του…

Το 4o Artwalk Πάτρας βρίσκεται στην κορύφωσή του, όμως, ήδη έχει αφήσει στην Πάτρα επτά τοιχογραφίες που ανταποκρίνονται στον στόχο που είχαν θέσει από την αρχή τα στελέχη της Art in Progress που διοργανώνουν αυτό το φεστιβάλ που έχει μετατρέψει την αχαϊκή πρωτεύουσα σε γκαλερί. 

Το στοίχημα της εξωστρέφειας. Αν τα προηγούμενα χρόνια η Πάτρα έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα για τις υπέροχες τοιχογραφίες που άφησαν τα περασμένα φεστιβάλ, φέτος το στοίχημα για το 4ο Artwalk ήταν να κάνουν αυτή την πόλη σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη για τα έργα που φιλοξενεί στους πρώην γκρίζους τοίχους της.

Για αυτό άλλωστε οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν και κλήθηκαν από την επιτροπή του φεστιβάλ είναι όλοι τους διάσημοι, προέρχονται από το εξωτερικό και θεωρούνται από τα κορυφαία ονόματα της street art, έχοντας ο καθένας τους να επιδείξει σημαντικά έργα σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου, ακολουθώντας ταυτόχρονα ο καθένας το δικό του ύφος και χαρακτήρα.

Το στοίχημα λοιπόν αυτό μοιάζει να το κερδίζει το 4o Artwalk, κάνοντας την Πάτρα διάσημη σε όλο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής έχουν φτιαχτεί επτά τοιχογραφίες και μένουν άλλες τρεις για να ολοκληρωθεί.

Ας τις δούμε αναλυτικά:

Ψηλά το κεφάλι! - Η Πάτρα μπαίνει στον χάρτη της παγκόσμιας street art (pics)

JDL – Αρχιεπικόπου και Κυρίλου 26

Η διάσημη νεαρή Ολλανδέζα street artist έκανε την αρχή στο φετινό Artwalk της Πάτρας, με μία από τις πιο σύγχρονες τοιχογραφίες που έχουν φτιαχτεί μέχρι στιγμής στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Το θέμα της μοιάζει να θίγει ένα κλασικό και διαχρονικό ζήτημα που όμως τη σύγχρονη εποχή είναι πιο έντονο από ποτέ. Την πάλη ανάμεσα στα δύο φύλα, τον άνδρα και τη γυναίκα, παραπέμποντας ίσως στην κρίση των σχέσεων που χαρακτηρίζει το σύγχρονο κόσμο.

Το αγόρι και το κορίτσι είναι αυτά που θα αναγεννήσουν και θα εξελίξουν τον κόσμο μέσα από τον έρωτά τους. Ο έρωτας όμως στο έργο υποβόσκει, είναι αόρατος και έχει δώσει τη θέση του στη μάχη ανάμεσα στα δύο φύλα και στην κρίση των σχέσεων, φτάνοντας ο ένας να κρύψει τα μάτια του άλλου. Να κρύψει θα έλεγε κανείς την μία και πραγματική αλήθεια. Την αγάπη που μάλλον πλέον δεν βλέπουμε ή δεν θέλουμε να δούμε στις σύγχρονες σχέσεις.

Ψηλά το κεφάλι! - Η Πάτρα μπαίνει στον χάρτη της παγκόσμιας street art (pics)

Taquen – Μαιευτική κλινική ΠΓΝΠ

Η Ρέα, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, είναι η θεά της γονιμότητας και ο Taquen, ο διάσημος Ισπανός καλλιτέχνης που έφτιαξε τη δεύτερη τοιχογραφία του φετινού φεστιβάλ, φρόντισε να μας το θυμίσει μέσα από ένα υπέροχο έργο.

Η θεά, με χρώματα μειλίχια και ήρεμα αδειάζει από το σακί της τους καρπούς της γονιμότητας που αποτελούν την αναπαραγωγή και την εξέλιξη του κόσμου.

Όποιες και αν είναι οι καταστάσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος ο κόσμος θα προχωρά από την στιγμή που οι καρποί αυτοί δεν τελειώνουν, έχοντας από τα χέρια της θεάς την δική τους αποστολή. Να ανθίσουν για ένα καλύτερο αύριο.

Μία υπέροχη τοιχογραφία απλή και λιτή, με ένα σημαντικό μήνυμα, σε μία Ελλάδα της κρίσης, σε μια Πάτρα της φτώχειας που ταλανίζεται και αυτή από την υπογεννητικότητα, με τους νέους ανθρώπους να φοβούνται να κάνουν οικογένεια, να φοβούνται να κάνουν παιδιά, να φοβούνται να αντιμετωπίσουν σε τελική ανάλυση, ένεκα των καταστάσεων, το αύριο.

Ψηλά το κεφάλι! - Η Πάτρα μπαίνει στον χάρτη της παγκόσμιας street art (pics)

AFK – Κανάρη και Αγίου Ανδρέου

Σίγουρα πρόκειται για την πιο συναισθηματική τοιχογραφία που περνάει το δικό της κοινωνικό μήνυμα προς τα έξω, σχετικά με ένα ζήτημα που έχει αγγίξει τις καρδιές μας, το ζήτημα του προσφυγικού.

Το παιδί της τοιχογραφίας του Νορβηγού καλλιτέχνη έχει στα μάτια του την αγωνία για το αύριο, κοιτάζοντας μπροστά σε έναν αόριστο κόσμο, ψάχνοντας να βρει τη γη της επαγγελίας. To βλέμμα του είναι έντονο. Το παιχνίδι γύρω από τη μέση του εκφράζει το χαμένο παιδικό του κόσμο που ο πόλεμος και οι καταστάσεις που έζησε του πήρε για πάντα μακριά.

Στα μάτια του διαγράφεται και η φρίκη των όσων έζησε, η φρίκη του πολέμου που τον ανάγκασε να φύγει από το σπίτι του και την πατρίδα του, έχοντας μπροστά του το άγνωστο για το αύριο.

Αυτό το άγνωστο που αποκαλύπτεται στη ματιά του ταυτίζεται απόλυτα με την αβεβαιότητα και την αγωνία της ψυχής του. Μια υπέροχη τοιχογραφία που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την αξία της street art.

Ψηλά το κεφάλι! - Η Πάτρα μπαίνει στον χάρτη της παγκόσμιας street art (pics)

ΕCB – Φαβιέρου 19

Μια γυναικεία φιγούρα δεσπόζει εδώ και ορισμένες ημέρες στην οδό Φαβιέρου. Μία υπέροχη προσωπογραφία που έφτιαξε ο διάσημος για τα πορτραίτα του Γερμανός καλλιτέχνης ECB.

Μια φιγούρα που αποτυπώνει με ένα απλό και λιτό τρόπο την αξία της γυναίκας και τη σημασία της στην ίδια τη ζωή. Το μαύρο φόντο, έρχεται σε αντίθεση με την εκφραστικότητα των ματιών της και γενικότερα με το ύφος της όλης τοιχογραφίας που αποπνέει αγάπη και σεβασμό.

Η γυναίκα μοιάζει κάπου να κοιτάζει, κάπως αφηρημένα και λίγο στοχαστικά, σε κάτι που της έχει κεντρίσει την προσοχή. Μέσα από τη ματιά της, όμως, είναι έτοιμη να δώσει ζωή στο αντικείμενο που της έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Αν πράγματι ο ECB με αυτή του την προσωπογραφία αποτύπωσε την φιγούρα της συντρόφου του, όπως λέγεται, τότε αυτή η τοιχογραφία είναι ίσως η πιο ερωτική που έχουμε δει έως τώρα στην Πάτρα, αναδεικνύοντας την πραγματική αξία της αγάπης και της ανθρώπινης σχέσης.

Ψηλά το κεφάλι! - Η Πάτρα μπαίνει στον χάρτη της παγκόσμιας street art (pics)

Squid called Sebastian – Μίνι Περιμετρική

Ο Έλληνας δεν αγάπησε μόνο την ποίηση και τις τέχνες.

Από τα προϊστορικά και τα αρχαία χρόνια ήταν ταυτόχρονα ένας μεγάλος εφευρέτης, ένας καινοτόμος που μέσα από τις ανακαλύψεις του και τις εφευρήματά του, προσπαθούσε να εξελίξει την καθημερινότητά του.

Τη σύνδεση αυτή, γεφυρώνοντας το παρελθόν στο σύγχρονο παρόν, μέσα από το κομμάτι της τεχνολογίας, έρχεται να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο η τοιχογραφία του Ήφαιστου που φτιάχτηκε στο πλαίσιο του Artwalk Πάτρας για να προσφέρει ένα άλλον αέρα στην είσοδο της Περιμετρικής και στα Ταμπάχανα.

Ο Ήφαιστος, ο θεός της φωτιάς, της σιδηρουργίας και των τεχνικών επαγγελμάτων φτιάχνει το πρώτο ρομπότ όλων των εποχών, το πρώτο ρομπότ της ιστορίας του ανθρώπου, τον Τάλω.

Η Ελλάδα του χθες συνδέεται έτσι αλληγορικά με την Ελλάδα του σήμερα και μέσα από την τοιχογραφία αυτή αναδεικνύεται η σημασία και ο ρόλος της στο να φτάσει ο άνθρωπος στην εποχή της πληροφορικής και του διαδικτύου.

Ψηλά το κεφάλι! - Η Πάτρα μπαίνει στον χάρτη της παγκόσμιας street art (pics)

Bumblebee Loves You – Χαριλάου Τρικούπη 32-36

Η πιο παιχνιδιάρικη τοιχογραφία του φετινού φεστιβάλ είναι του διάσημου Αμερικάνου Bumblebee Loves You.

O συγκεκριμένος street artist φημίζεται για την αισιόδοξη διάθεση που έχουν τα έργα του, παραπέμποντας στη χαρά της ζωής.

Έτσι έκανε και σε αυτό το υπέροχο έργο που άφησε στην Πάτρα, κάνοντάς μας να τον αγαπήσουμε για την τέχνη του. Όποιος περνάει πλέον από την Χαριλάου Τρικούπη βλέπει ένα κοριτσάκι να παίζει, με τα χρώματα να είναι έντονα και ζωηρά αποπνέοντας ζωή.

Η γάτα το παρακολουθεί και ένας παπαγάλος βρίσκεται από πάνω του. Ένα χαρούμενο και αισιόδοξο έργο που σίγουρα θα κάνει την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής, πιο όμορφη και πιο χαρούμενη. 

Ψηλά το κεφάλι! - Η Πάτρα μπαίνει στον χάρτη της παγκόσμιας street art (pics)

KLE – Αγίας Σοφίας και Έλληνος Στρατιώτου

Το έργο του KLE ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Είναι αφιερωμένο όμως στους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες, σε μία αθλητική εκδήλωση που έχει σαν σκοπό της να συμβάλλει στην εξωστρέφεια της Πάτρας. Τον ίδιο δηλαδή στόχο με το 4ο Artwalk Πάτρας. Η τέχνη έτσι πιάνει αγκαλιά τον αθλητισμό και προσπαθούν από κοινού να σηκώσουν το κεφάλι αυτής της πόλης ψηλά. 

Να την ψηλώσουν στο εξωτερικό, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Το έργο του KLE έχει ένα αλληγορικό μήνυμα, παρμένο από την αρχαία Ελλάδα και τον πολιτισμό τους, εκεί που οι μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις – διοργανώσεις έφερναν τους λαούς κοντά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι θα γίνουν τρεις ακόμα τοιχογραφίες για την ολοκλήρωση του φετινού Artwalk, με τρεις ακόμα διάσημους street artists να αφήνουν το δικό τους σημάδι στην Πάτρα. Πρόκειται για τους Gera 1, Mike Makatron και Millo. Το σίγουρο είναι ένα και δεν αλλάζει. Το 4ο Artwalk βάζει για τα καλά την Πάτρα στο χώρο της παγκόσμιας street art. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ