Όλο το παρασκήνιο:Κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου

111
Το σκάφος του Λιμενικού που εμβολίστηκε

Ολοένα κλιμακούμενη βαίνει η τουρκική προκλητικότητα, μετά τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος στα Ίμια, τις δηλώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν, αλλά και την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αποκλιμάκωση της κατάστασης» ζητά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την ώρα που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι τα Ίμια είναι τουρκικά. Τη λήξη των προκλήσεων ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας από τον Μπ. Γιλντιρίμ, την ώρα που επιβεβαιώνεται συνεχώς ότι οι εξελίξεις αποτελούν μέρος του σκληρού «παζαριού» και της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη που βρίσκoνται σε εξέλιξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Κλιμάκωση της ρητορείας από την Άγκυρα

Το τουρκικό υπουργείο ΕξωτερικώνΤο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Τον διεμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος, ακολούθησε μια εμπρηστική ρητορεία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «ό,τι είναι το Αφρίν (σ.σ. η περιοχή της βόρειας Συρίας όπου συνεχίζεται η τουρκική επιχείρηση από τις 20 Γενάρη) για μας, το ίδιο είναι και τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και στην Κύπρο», αναδεικνύοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο αποτελούν μέρος ευρύτερων σχεδιασμών. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του το απόγευμα της Τρίτης, δήλωσε ότι τα «Καρντάκ» (σ.σ. η τουρκική ονομασία των Ιμίων) ανήκουν κυριαρχικά στην Τουρκία, ενώ παράλληλα διαψεύδει ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ κατέθεσε νωρίτερα διάβημα διαμαρτυρίας για τον εμβολισμό.

Η τουρκική διπλωματία κατηγορεί την Αθήνα για παραποίηση της πραγματικότητας, ισχυριζόμενη ότι ήταν ο γενικός γραμματέας του τουρκικού ΥΠΕΞ που επικοινώνησε πρώτος με τον Έλληνα ομόλογό του, προκειμένου να παραπονεθεί για τις «εχθρικές» κινήσεις των ελληνικών σκαφών στα Ίμια. «Δεν θα ανεχτούμε» τις ενέργειες των ελληνικών δυνάμεων σε θάλασσα και αέρα, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλ. Γεννηματάς, απαντώντας στην ανακοινωση του τουρκικού υπουργείου δήλωσε: «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ

Από προηγούμενη συνάντησηΑπό προηγούμενη συνάντηση

Πηγή: Eurokinissi

Για το περιστατικό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα,με τον ομόλογό του της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς και «ο πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χτεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Στη γραμμή του εφησυχασμού και πάλι η κυβέρνηση

Τον σοβαρό προβληματισμό της κυβέρνησης για το περιστατικό εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλο. Μιλώντας στο ραδιόφωνο «ALPHA 989», ανέφερε ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτήν τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

«Επικίνδυνη κλιμάκωση» χαρακτήρισε το περιστατικό ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι αποτελεί έναν νέο κρίκο «στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας». Κάλεσε δε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες».

Απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, ξεπέρασε κάθε όριο. «Είτε του αρέσει, είτε όχι, οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο είναι σε ισχύ», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, καλώντας την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα να του υποδείξει τα όρια της καλής γειτονίας. Κι αυτό με τη σειρά του κάλεσε την κυβέρνηση «να κινητοποιηθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τώρα. Οχι σιωπηρά τετελεσμένα και στα Ελληνοτουρκικά».

Για επικίνδυνη κλιμάκωση μίλησε και το Ποτάμι, που θέτει σε κίνδυνο «και την ειρήνη στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου». Κατηγορεί την Τουρκία ότι «αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες αστάθειας και ανασφάλειας στην περιοχή, όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου» και την καλεί «να δείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις εθνικιστικές πρακτικές».

«Μέτρα αποκλιμάκωσης» ζητούν οι ΗΠΑ

Να λάβουν μέτρα αποκλιμάκωσης ζητά από Ελλάδα και Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι υποστηρίζει την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, διατηρώντας την πολιτική ίσων αποστάσεων:

«Έχουμε επίγνωση των αναφορών των μέσων ενημέρωσης για αυτό το συμβάν. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας «mignatiou.com» κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου. «Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα αποκλιμακώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας», τονίστηκε επίσης.

Η ΕΕ

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και άρα πρόκειται για χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων».

Επισήμανε ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας και να απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους – μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών».

Μπαράζ παραβιάσεων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου

Αλλά και από τον αέρα η τουρκική αεροπορία, πραγματοποίησε μπαράζ παραβάσεων και παραβάσεων, υπό τα ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, την Τρίτη, 18 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 52 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά αεροσκάφη -δύο F-16 τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό, έξι CN-235 και δέκα ελικόπτερα- προέβησαν επίσης σε 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Από τα 18 αεροσκάφη τα δύο F-16 ήταν οπλισμένα.

Σκηνικό πολέμου στήνουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Ακταιωρός της τουρκικής ΑκτοφυλακήςΑκταιωρός της τουρκικής Ακτοφυλακής

Στην περιοχή των Ιμίων συνεχίζουν να βρίσκονται δυνάμεις της τουρκικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Την είδηση αυτή μεταδίδουν τόσο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» όσο και η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet». Μάλιστα, η «Hurriyet» γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι στο σημείο βρίσκονται 11 τουρκικά και 8 ελληνικά πλοία.

Η εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «από τις 2.30 το μεσημέρι πλοία συγκεντρώνονται στις βραχονησίδες, καθώς τα ελληνικά πλοία στην περιοχή είναι οκτώ». Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι το μεσημέρι, δύο ταχύπλοα με οπλισμένους Έλληνες στρατιώτες εντοπίστηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις όταν έφυγαν από τη Λέρο, πέρασαν ένα μίλι από τα Ίμια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Κω.

Πηγές του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας κάνουν λόγο για παρουσία στην περιοχή τριών σκαφών του Λιμενικού Σώματος και της κανονιοφόρου «Πολεμιστής», χαρακτηρίζοντας την ελληνική παρουσία ως «συνηθισμένη».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ