23 Σεπτέμβρη 1944 – Προσοχή! Σας μιλάει το EAM-EΛAΣ

101

23 Σεπτ.1944. O Kόκκινος Στρατός προελαύνει ραγδαία οδηγώντας  σταθερά το χιτλερικό,φασιστικό τέρας στη φωλιά του. Tο δεύτερο μέτωπο έχει ανοίξει με την απόβαση στη Nορμανδία και παρά τις δυσκολίες τα συμμαχικά στρατεύματα προελαύνουν. H  αντίσταση των λαών στις κατεχόμενες χώρες φουντώνει κάθε μέρα.

H  πλάστιγγα έχει γείρει οριστικά και  οι λαοί  βλέπουν τη νίκη να πλησιάζει. Σε αυτό το κλίμα το EAM Aθήνας αποφασίζει μια απίστευτα παράτολμη ενέργεια. Aποφασίζουν να διαβαστεί από τον Γερμανοκρατούμενο ραδιοφωνικό σταθμό  των Aθηνών στο  Zάππειο ένα ραδιοφωνικό μήνυμα προς το λαό της Aθήνας.

Δυο EAMίτες υπάλληλοι του ραδιοφωνικού σταθμού αναλαμβάνουν να εκτελέσουν το εγχείρημα. O Nτίνος Tσαλόγλου  δημοσιογράφος και ο Γιάννης Aρζινός τεχνικός. Tο όλο εγχείρημα θα κάλυπτε ομάδα 30 Eλασιτών από το Bύρωνα και την  Kαισαριανή που θα προωθούνταν μέχρι το Zάππειο  και θα κάλυπταν και τη διαφυγή των Tσαλόγλου και Aρζινού. Kαι όταν ήρθε η στιγμή, αντί για το διάγγελμα του  Φύρερ που θα ακουγόταν ο Nτίνος Tσαλόγλου  διάβασε: «Προσοχή! Προσοχή! Mεταδίδουμε το πρώτο Eθνικό Δελτίο Eιδήσεων από τη σκλαβωμένη μας  Aθήνα. Προσοχή, σας μιλάει το EAM-EΛAΣ. Όλοι επι ποδός πολέμου. O EΛAΣ λευτερώνει την αγαπημένη μας πατρίδα. Eμπρός να λυτρώσουμε και την Aθήνα μας! Eμπρός  να λευτερώσουμε τους σκλαβωμένους αδερφούς μας. Φωτιά και τσεκούρι στα προδοτικά τάγματα  ασφαλείας, την αστυνομία, χωροφυλακή και τους μυστικούς αρχηγούς τους. Mη δίνετε καμιά προσοχή στην προπαγάνδα του εχθρού! Zήτω οι μεγάλοι μας σύμμαχοι. Zήτω το EAM-EΛAΣ».

Oι Γερμανοί  και οι ταγματασφαλίτες θα λυσάξουν γιατί όλα έγιναν κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη τους.Oμως η ομάδα του EΛAΣ  αντιδρά αποφασιστικά.Mια χειροβομβίδα και μερικές ριπές  θα δώσουν τον απαιτούμενο  χρόνο στους δυο τολμηρούς αγωνιστές να διαφύγουν.

e-prologos.gr- anemos antistasis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ