400 εκατ. στο λαό το χαράτσι των ηλεκτρονικών συναλλαγών (VIDEO)

72

Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε η επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο προσφέρει νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ο εξόφθαλμα ταξικός χαρακτήρας του σχεδίου νόμου έγινε ορατός από τα εγκωμιαστικά σχόλια των βιομηχάνων. Ο διευθυντής του τομέα επιχειρηματικού περιβάλλοντος του ΣΕΒ, Μ. Μητσόπουλος, ανέφερε πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ορισμένες «σημαντικές παρεμβάσεις» για τη δημιουργία ενός φορολογικού περιβάλλοντος «φιλικού στην επιχειρηματικότητα» και «ενθαρρυντικού στην προσέλκυση των επενδύσεων».

Απαριθμώντας ορισμένα από τα «δώρα» που ικανοποίησαν τους βιομήχανους, είπε πως το νομοσχέδιο, θεσμοθετεί μια σειρά από «θετικά μέτρα» που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της οικονομίας, όπως είναι η μείωση των βασικών συντελεστών σε κέρδη και μερίσματα και οι διατάξεις για την κινητροδότηση των στελεχών και την επιτυχία των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στις start ups. Επίσης, ο ΣΕΒ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ρυθμίσεις που «βελτιώνουν» τις παροχές σε είδος προς τους εργαζόμενους, για την υπό όρους απαλλαγή των νομικών προσώπων από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής, για την αναβολή της επιβολής του ΦΠΑ στα νεόδμητα και για τα άλλα μέτρα για την οικοδομή.

«Γίνονται παρεμβάσεις που φέρνουν το φορολογικό μας σύστημα πιο κοντά στις πρακτικές που εφαρμόζουν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ και αίρονται αναπτυξιακές στρεβλώσεις που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια», είπε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ και πρόσθεσε ότι «γίνεται ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση ενός πιο ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου στη χώρα μας και ενθαρρρύνονται οι επενδύσεις ώστε να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης και να δημιουργηθούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο βήμα θα πρέπει να γίνει στη φορολογία εισοδήματος και στις ασφαλιστικές εισφορές.

Άλλα 400 εκατ. στο λαό από το χαράτσι των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Επί της αρχής το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα και η Ελληνική Λύση εξέφρασε επιφύλαξη.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, με ευκαιρίες και δυνατότητες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, για όλα τα νοικοκυριά και για όλες τις επιχειρήσεις. Με τους πολλούς για τους πολλούς», ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ, Σταϊκούρας, επικαλούμενος τα θετικά σχόλια των εκπροσώπων του κεφαλαίου για να αποδείξει τάχα ότι το νομοσχέδιο ευνοεί το ίδιο τους επιχειρηματίες και το λαό.

Στον υπουργό Οικονομικών απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να είναι δίκαιο ένα φορολογικό σύστημα που θέλει να στηρίξει την ανάπτυξη, θα «γίνεται όλο και πιο άδικο». Όπως είπε, με αυτό το νομοσχέδιο μειώνεται ακόμη περισσότερο σε ποσοστά και σε απόλυτα νούμερα η συμμετοχή των επιχειρήσεων στην συνολική φορολογία, άρα αυξάνεται για τα λαϊκά στρώματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον περιβόητο «δημοσιονομικό χώρο» των 1,2 δισ. ευρώ του 2020, ο οποίος θα προκύψει από την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα κερδίσουν 650 εκατ. ευρώ μόνο από δύο φορολογικά μέτρα, ενώ αντίστοιχα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα γλιτώσουν 280 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή. Επίσης, ρώτησε τον υπουργό πως γίνεται να υποστηρίζει ότι η αύξηση του ορίου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 30% θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερη», αλλά στον προϋπολογισμό να έχει υπολογιστεί ότι τα έσοδα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα αυξηθούν κατά 557 εκατ. ευρώ;

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι από την υποχρεωτική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, που προβλέπει το νομοσχέδιο, αναμένεται «να αυξήσει τον όγκο των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα κατά 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ» και πως «αυτό θα φέρει αύξηση εσόδων ΦΠΑ 389 εκατομμυρίων ευρώ» και επιπλέον 168 εκατομμύρια από την αύξηση εσόδων – εξόδων των επιχειρήσεων. Στην ουσία δηλαδή, ο υπουργός προδιέγραψε την επιπρόσθετη έμμεση επιβάρυνση που θα επωμιστούν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες, πέραν όλων των άλλων και από το έμμεσο χαράτσι που μπαίνει με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Τα παραπάνω απογυμνώνουν και την κυβερνητική προπαγάνδα, κατά την συζήτηση των προηγούμενων ημερών, όπου πέρα από όλα τα άλλα ο υπουργός προσπαθούσε να πείσει ότι και το συγκεκριμένο μέτρο είναι «ουδέτερο», χωρίς δημοσιονομική επίπτωση, λέγοντας ότι ήδη οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των λαϊκών στρωμάτων ξεπερνούν αυτό το ποσοστό, δηλαδή το 30% του εισοδήματός τους.

Ειδικά για το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η ανάπτυξη θα φέρει «καλύτερες θέσεις εργασίας», ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε πως αν ίσχυε αυτό, η κυβέρνηση δεν θα καταργούσε τη μονιμότητα και τις συλλογικές συμβάσεις για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ. Επίσης, επικαλέστηκε το παράδειγμα του τουρισμού, όπου παρά τα «ρεκόρ», η θέση των εργαζομένων χειροτέρεψε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ