58 ημέρες για να σώσετε το σπίτι σας από πλειστηριασμό

27
ӽ��ܭ� �hޭᠴ筠ʵ񩡪ޠ1 Ϫ�߯�17. (EUROKINISSI/ȏęчӠʁсʏƉćө

Κυβέρνηση και τράπεζες συνεργάζονται για την κατάρτιση ενός διάδοχου σχεδίου το οποίο θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των Θεσμών μέσα στον Ιανουάριο.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

 

 

Κι αυτό αφού σε 58 ημέρες λήγει, επισήμως, η διάταξη χάρη στην οποία ο ν. 3869/2010 χαρακτηρίστηκε το τελευταίο «καταφύγιο» για τους δανειολήπτες με χρέη στο… κόκκινο. Κυβέρνηση και τράπεζες συνεργάζονται για την κατάρτιση ενός διάδοχου σχεδίου το οποίο θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των Θεσμών μέσα στον Ιανουάριο.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου για την παράταση, έως τις 28.2.2019, της διάταξης περί προστασίας της πρώτης κατοικίας από τη ρευστοποίηση δημοσιεύθηκε στην εκπνοή του 2018, αργά το βράδυ της Δευτέρας (31/12), στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να διαμορφωθεί στο χρονικό διάστημα των δύο μηνών το νέο, αναγκαίο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και να εκσυγχρονιστεί το πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών.

Ομάδα εργασίας

Σε αυτή την κατεύθυνση, στο τετ α τετ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου (28/12), συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.

Σε ανακοίνωση του Μαξίμου επισημάνθηκε πως στη συνάντηση Τσίπρα – τραπεζιτών διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών με σκοπό να επιταχυνθούν η μείωση των κόκκινων δανείων, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε στο προεδρείο της ΕΕΤ το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων με την ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο δε πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, υποστήριξε: «Και οι δυο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος».

Σημειώνεται πως στη συνάντηση, πέραν του πρωθυπουργού, συμμετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρός της και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

eleftherostypos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here