6 προτάσεις για καλό φαγητό… την Κυριακή της αποκριάς

162

Η ελληνική αποκριά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Συνδέεται µε την λατρεία του ∆ιονύσου, θεού του κρασιού και των εορτασµών. Η αγγλική λέξη «carnival» προέρχεται από το λατινικό «carnem levare» ή «carnis levamen», που σηµαίνει «διακοπή της βρώσης κρέατος».
Η Κυριακή της Αποκριάς είναι η τελευταία µέρα που µπορούµε να φάµε κόκκινο κρέας. Από τότε και μέχρι την Κυριακή της Τυρινής συνηθίζεται να τρώμε ψάρι, τυρί, γάλα και αυγά. Στην περιοχή της Αρκαδίας παραδοσιακά τρώγεται το «τυροζούµι», ένα είδος σούπας µε άγρια χόρτα που σερβίρεται με κοµμάτια µυζήθρας.  Στη συνέχεια ακολουθεί ως κυρίως πιάτο µακαρόνια με μπόλικο τυρί. Το απόγευμα,σύμφωνα με το έθιμο  οι ανύπαντροι θα «κλέψουν» ένα κοµµάτι µακαρόνι και θα το βάλουν κάτω από το µαξιλάρι τους για να δουν στο όνειρο τους ποιον θα παντρευτούν. Στα ορεινά της κεντρικής Ελλάδας, οι Βλάχοι φτιάχνουν παραδοσιακές «γαλατόπιτες», τυρόπιτες ή πίτες µε «τραχανά» και σπιτικό φύλλο. Στην Κάρπαθο συνηθίζεται ο δήμαρχος να ανοίγει το σπίτι του για όλο το νησί, όπου υπάρχει ένας µεγάλος µπουφές µε ψάρι και γαλακτοκοµικά προϊόντα. Σερβίρουν επίσης γλυκά µε µυζήθρα, πουτίγκα ρυζιού και ένα ειδικό ποτό που ονοµάζεται «σιτάκα» καρυκευµένο µε βούτυρο και µέλι. Στα νησιά της Μήλου και της Κέας, τα υπολείμματα του φαγητού από την γιορτή της Τυροφάγου παραµένουν στο τραπέζι µέχρι το επόµενο πρωί,  σε περίπτωση που  πεινάσει «το φάντασµα του σπιτιού».

Μέσα λοιπόν  στο πνεύμα της ημέρας  είναι και το σημερινό μεσημέρι της «Κυριακής της Αποκριάς «που  πάντα αποτελεί ιδανική αφορμή για βόλτα με τους φίλους σε καθιερωμένα στέκια για φαγητό και κους κους.

Έτσι δεν χάνουμε την ευκαιρία να οργανώσουμε μια συνάντηση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να συγκεντρωθούμε γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι.

Αυτήν την Κυριακή βάζουμε στο μικροσκόπιο 6 ταβέρνες – εστιατόρια και επιλέγουμε ανάμεσα σε μοντέρνες ή κλασικές ταβέρνες, σικάτα εστιατόρια για brunch ή burgers και  στέκια  κρεατοφαγίας, μιας και το επιβάλει η μέρα Οι επιλογές πολλές, λοιπόν, για να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα και τα budget.

Πάμε να τις δούμε με ένα κλικ 

Η συνέχεια εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ