700.000€ από το ΕΣΠΑ για τα έργα που υλοποιούνται στο Αλιευτικό Καταφύγιο Βραχατίου

443

700.000€ από το ΕΣΠΑ τα έργα που υλοποιούνται στο Αλιευτικό Καταφύγιο Βραχατίου

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται στοχευμένες κινήσεις που αναβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και του περιβάλλοντος στην παραλιακή ζώνη του Βραχατίου, γεγονός που υπογραμμίζει την απόφαση του δήμου Βέλου-Βόχας να επενδύσει στο τουριστικό προφίλ και να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Βραχατίου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα έργα προστασίας των ακτών από τη διάβρωση που ολοκληρώνονται στην Σαμούτανη, την τοποθέτηση των 5 συστημάτων υπόγειων κάδων απορριμμάτων σε κομβικές θέσεις της παραλιακής ζώνης του Βραχατίου καθώς και την προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια για την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο αλιευτικό καταφύγιο.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά το αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου, την Τετάρτη 25 Μαΐου εκεί βρέθηκε η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στις εκτελούμενες εργασίες.

Η αντιπεριφερειάρχης, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Βέλου – Βόχας Αννίβα Παπακυριάκο, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Βόχας Γιώργο Δαληβίγκα τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ανδρέα Σιάχο, τον πρόεδρο του Βραχατίου Γιώργο Βασιλείου καθώς και υπηρεσιακά στελέχη από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Κορινθίας, αλλά και τους επιβλέποντες του έργου και τον ανάδοχο, ενημερώθηκε διεξοδικά για την εξέλιξη του έργου.

Η υλοποίηση των έργων ύψους 700.000€ που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ βάζουν σε νέα εποχή το αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου καθώς αλλάζουν την όψη του και το αναγάγουν σε έναν πλήρως λειτουργικό και ασφαλή λιμένα, που θα μπορεί να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει τουριστικά σκάφη.

Το γεγονός αυτό από μόνο του βάζει το Βραχάτι στον χάρτη του ενάλιου τουρισμού και ανοίγει μια σειρά νέων προοπτικών για την ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Βόχας Γιώργος Δαληβίγκας.

Οι εργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει, αφορούν στην κατασκευή εγκαταστάσεων φωτισμού, υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και πυροπροστασίας.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η εγκατάσταση ιστών φωτισμού σε όλο το μήκος των μόλων και της προβλήτας του λιμένα, η εγκατάσταση δικτύου πυρόσβεσης για την πυροπροστασία των χρηστών, των σκαφών και του χώρου γενικότερα, καθώς και η τοποθέτηση των υποδομών για την παροχή ρεύματος και νερού γενικής χρήσης, ώστε να εξυπηρετούνται τα σκάφη που θα ελλιμενίζονται.

Με δύο λόγια η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του λιμένα Βραχατίου σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση των έργων ένα τουριστικό σκάφος θα μπορεί να δέσει και κυρίως να παραμείνει σ’ αυτό καθώς θα έχει ασφάλεια με επαρκή φωτισμό και συστήματα πυρόσβεσης, αλλά και πρόσβαση στα βασικά αγαθά της ηλεκτρικής ενέργειας και του νερού ώστε να μπορεί να ανεφοδιαστεί επαρκώς.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε από τα έργα ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος ο οποίος μετά την επίσκεψη της Αθηνάς Κόρκα σε σύντομες δηλώσεις του αναφέρθηκε την σπουδαιότητα του έργου. «Με την ολοκλήρωση των εργασιών» τόνισε, «το Λιμενικό Ταμείο Βόχας θα μπορεί να θέσει σε λειτουργία το αλιευτικό καταφύγιο γεγονός που θα αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή αλλά και όλο το δήμο.

Ήταν ένα αίτημα χρόνων», σημείωσε «υπήρξε μια μεγάλη καθυστέρηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, όμως με την συνεργασία της Περιφέρειας ξεκίνησε και σε τέσσερις περίπου μήνες από τώρα θα είναι έτοιμο».

Από την πλευρά ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Βόχας, Γιώργος Δαληβίγκας, σε δηλώσεις του εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα εκτελούμενα έργα θα αλλάξουν οριστικά την όψη του λιμένα Βραχατίου και θα το βάλουν στον χάρτη του ενάλιου τουρισμού, προσελκύοντας επισκέπτες και τουρίστες στην περιοχή.

Ο Γιώργος Δαληβίγκας αναφέρθηκε και στον επόμενο στόχο του δήμου και του Λιμενικού Ταμείου που αφορά στα έργα της χερσαίας ζώνης και την υλοποίηση της μελέτης ανάπλασης που έχει εκπονηθεί. «Η υλοποίηση αυτών των έργων τα αμέσως επόμενα χρόνια, η αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών θα μετατρέψει το Βραχάτι σε ένα από τα πιο όμορφα και λειτουργικά λιμάνια του Κορινθιακού, γεγονός που αναμένουμε ότι θα αυξήσει κατακόρυφα την επισκεψιμότητα και την ποιότητα του τουρισμού στην περιοχή μας», τόνισε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Βόχας.