Aνησυχεί την Ελλάδα η εξάπλωση του Κορονοϊού στην Σερβία

68

Koρονοϊός: Η εξάπλωση σε Σερβία-Βαλκάνια «αρρωσταίνει» την εγχώρια τουριστική βιομηχανία

Ανοδική πορεία έχει λάβει η εξάπλωση του κορονοϊού και πάλι σε μια σειρά γειτονικές χώρες, καθώς όλα δείχνουν ότι υπάρχει έξαρση της πανδημίας. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Σερβία και ειδικά το Κόσοβο που είναι και μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Ευρώπης, ενώ αύξηση κρουσμάτων μετρά και το Μαυροβούνιο αλλά και η γειτονική Αλβανία.

Οι Σέρβοι πολίτες είναι ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες Βαλκάνιους που πέρασαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα το τελευταίο δεκαήμερο, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Από το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου γίνεται απλή (!) ταυτοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών και όχι πλήρης καταγραφή, κατ’ εκτίμηση διέρχονται 12.000 με 18.000 άτομα τη μέρα ενώ οι Σέρβοι πολίτες -οι οποίοι καταγράφονται- που πέρασαν το τελευταίο δεκαήμερο είναι 13.211 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος διαβατηριακού ελέγχου.

Η κατάσταση στη Σερβία

Με βάση τα νεώτερα δεδομένα, τα θύματα από την εκδήλωση της πανδημίας στη Σερβία ανέρχονται σε 270. Μέχρι σήμερα στην Σερβία εξετάστηκαν συνολικά 385.713 δείγματα. Χθές βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό η πρόεδρος της Βουλής Μάγια Γκόικοβιτς, ο υπουργός ‘Αμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο επικεφαλής τους γραφείου της κυβέρνησης για το Κόσοβο Μάρκο Τζούριτς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μάρκο Τσάντεζ. Νικημένος από τον κορονοϊό «έφυγε» και ο πρώην προπονητής του ΑΡΗ Ίλια Πέτκοβιτς.

Δύο Πόλεις στη Σερβία, το Κραγκούγεβατς και η Τούτιν, τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των νέων κρουσμάτων.

Συναγερμός σήμανε και στο Κόσοβο όπου μόνο χθες, επί συνόλου 207 δειγμάτων που εξετάστηκαν, τα 96 βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Στο Κόσοβο νόσησαν από τον Covid-19 συνολικά 2590 άτομα ενώ απεβίωσαν 48 ασθενείς.

Αύξηση και σε Αλβανία

Δύο ακόμη νεκρούς και 72 νέα κρούσματα, μετρά το τελευταίο 24ωρο η γειτονική Αλβανία. Η κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη τις τελευταίες ημέρες καθώς πέρα από τα κρούσματα αυξάνεται και ο αριθμός όσων χρειάζονται νοσηλεία ή εισαγωγή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι σε κατάλογο χωρών στις οποίες σημειώνεται “ισχυρή επανεμφάνιση” του κορονοϊού τον οποίο συνέταξε ο Π.Ο.Υ., περιλαμβάνονται χώρες των Βαλκανίων όπως Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο.

Περισσότερα για την υγεία εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ