Aποχή δικηγόρων – Διήμερη στην Κόρινθο με πυρά για τις αναβολές

853

Μετά την Χαλκίδα και οι δικηγόροι της Κορίνθου έκαναν αποχή για ζητήματα συμπεριφοράς και αναβολών με αίτημα μάλιστα να συγκληθεί η Ολομέλεια του Δικαστηρίου.

Αποχή δικηγόρων: Η «μάχη των αναβολών» καλά κρατεί με δικηγορικούς συλλόγους της χώρας να προχωρούν ο ένας μετά τον άλλο σε αποχή από τις δικαστικές διαδικασίες. Η αρχή έγινε στη Χαλκίδα, όπου προ ημερών βρέθηκε και η Ολομέλεια της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων με τον πρόεδρο της Δ. Βερβεσό, όπως έγραψε το dikastiko.gr

Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε, όμως, και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, εξαπολύοντας πυρά κατά δικαστικών και εισαγγελικών αρχών για τη στάση τους.

Με έγγραφες επιστολές, αλλά και δια ζώσης συναντήσεις με τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου είχε επισημάνει τα προβλήματα.

Υπενθύμιζε δε πως «ο Δικηγόρος είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης και η θέση του είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της. Ως άμισθος δημόσιος λειτουργός, τυγχάνει ένας από τους τρεις παράγοντες του τρίπτυχου της λειτουργίας και την απονομής της Δικαιοσύνης. Αποστολή και προορισμός του είναι να συμβάλλει με τη συμμετοχή του στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και με την άσκηση του λειτουργήματός του στην ορθή απονομή του Δικαίου ενώ, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, έχει από το νόμο πλήρη ελευθερία και τα Δικαστήρια και οι διάφορες Αρχές του οφείλουν σεβασμό».

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμιζε πως «κάθε παράβαση της αρχής αυτής από οποιοδήποτε μέρος, ελέγχεται και το Δικηγορικό Σύλλογο. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι η δημιουργική συνύπαρξη Δικηγόρων, Γραμματέων και Δικαστικών Λειτουργών με κοινό στόχο την ορθή απονομή του δικαίου επιτυγχάνεται μόνο μέσω αλληλοσεβασμού, σωφροσύνης και σύνεσης, τούτο, όμως, δεν μπορεί να συνιστά απλό ευχολόγιο, αλλά πρέπει να αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη».

Οι δικηγόροι της Κορίνθου με την ανακοίνωση της διήμερης αποχής τους ζήτησαν την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας για την οριστική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και αυτός ήταν και ο λόγος της διήμερης αποχής τους στις 10 και 11 Μαρτίου από τις ποινικές δίκες.

«Έχοντας υποχρέωση να προασπίζεται την αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια του Δικηγορικού Σώματος και σε ένδειξη ουδεμίας διάθεσης αποδοχής εφεξής τέτοιου είδους συμπεριφορών που πλήττουν τον ρόλο του συνηγόρου, αλλά και την ίδια την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης» αναφερόταν στη σχετική απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου.

Αποχή δικηγόρων: Κορύφωση της έλλειψης σεβασμού στο δικηγορικό σώμα

Όπως αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου η «ενδεικτική έλλειψη σεβασμού και τιμής ημών κατά την ενάσκηση των καθηκόντων μας πρακτική κορυφώθηκε την 28.02.2022, όταν εντολέας Δικηγόρου Κορίνθου, βρέθηκε να δικάζεται ενώπιον του αυτοφώρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κορίνθου, χωρίς να λάβει ποτέ γνώση ούτε αυτός, ούτε ο συνήγορός του περί του κατηγορητηρίου και των λοιπών στοιχείων της δικογραφίας, παρά τα συνεχή αιτήμα του Πληρεξουσίου Δικηγόρου, ο οποίος ευρίσκετο στα γραφεία της Εισαγγελίας από το πρωΐ μέχρι και την ώρα 16.00 το απόγευμα όταν εισήχθη η υπόθεση στο ακροατήριο».

Σημειώνεται ότι «την ίδια στιγμή η Εισαγγελική Αρχή είχε καλέσει τους μάρτυρες κατηγορίας, δίχως όμως ποτέ να θεωρήσει υποχρέωσή της να ενημερώσει τον κατηγορούμενο και τον συνήγορό του παρά τα συνεχή και αλλεπάλληλα αιτήματά του στην γραμματεία για το κατηγορητήριο και δίχως ποτέ να τους καλέσει για να απαγγείλει κατηγορίες, αλλά η υπόθεση εισήχθη στο ακροατήριο ώρες μετά και κατόπιν εντολής της γραμματείας να μεταβούν στην σχετική αίθουσα, όπου και εκεί, ουδείς γνώριζε ποια ήταν η κατηγορία. Το ως άνω περιστατικό στοιχειοθετεί άνευ ετέρου τινός στέρηση δικαστικής προστασίας».

Γίνεται επίσης λόγος για μία νεοπαγή άποψη κάποιων εισαγγελέων, αλλά και πρωτοδικών, όπου πλείστες φορές απαντά στα ποινικά ακροατήρια, σε περίπτωση κωλύματος συνηγόρου και υποβολή αιτήματος αναβολής από δικηγόρο- συνεργάτη του δεν αρκεί η έγγραφη δήλωση του πληρεξουσίου δικηγόρου. «Οφείλει ο- η συνεργάτης επίσης Δικηγόρος να ορκίζεται μετατρεπόμενος σε μάρτυρα που μόνο η όρκισή του προσδίδει αξιοπιστία στο λόγο του, όπερ ουδόλως προβλέπεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» σημειώνεται.

Τα προβλήματα των δικηγόρων

Στην απόφαση για αποχή που κοινοποίησε σε όλους τους αρμόδιους φορείς ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου τονίζει, παράλληλα, πως «παρά τους επιβεβλημένους υγειονομικούς κανόνες περί συνάθροισης πολλών ατόμων, δεν γίνονται δεκτά αιτήματα αναβολής άνευ αντιρρήσεων και παρόντων απάντων των παραγόντων της δίκης, αλλά ούτε και αιτήματα δηλώσεων ανακλήσεως εγκλήσεως ή δηλώσεων περί μη επιθυμίας ποινικής δίωξης, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται στους διαδρόμους και στο αίθριο του Δικαστικού Μεγάρου Κορίνθου, Δικηγόροι και πολίτες οι οποίοι συχνά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού».

Μεταξύ των θεμάτων, που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι αναφέρονται επίσης:

  • Η μη εξυπηρέτηση των δικηγόρων Κορίνθου από την Γραμματεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κορίνθου, παρά τις αντίθετες νομοθετικές διατάξεις και την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών
  • Το συχνό κλείσιμο της πόρτας στο γραφείο μηνύσεων, κατόπιν τοιχοκόλλησης έγγραφης ανακοίνωσης και της συνεπόμενης συχνής απαγόρευσης εισόδου από το πρωΐ και μέχρι πέρας του ωραρίου, όταν λ.χ. γίνεται αποχρέωση των δικογραφιών ή άλλες εσωτερικές διαδικασίες και την αδυναμία ενημέρωσης των Δικηγόρων
  • Το γεγονός πως οι Δικηγόροι δεν μπορούν να καταθέσουν έγκληση ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Κορίνθου, αλλά παραπέμπονται στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, το οποίο μπορεί να ευρίσκεται πολύ μακριά
  • Έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη η ακρόαση των δικηγόρων από τους Εισαγγελείς Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να γίνεται ανάλυση νομικών θεμάτων – προθεσμιών – μέσω αντιπροσώπου και δη μέσω της γραμματείας αναφορικά με τα έγγραφα αιτήματά μας και ως εκ τούτου να μην μεταφέρονται σωστά και να χάνουμε πλήθος εργατοωρών χωρίς λόγο
  • Η εμμονή των Εισαγγελέων Υπηρεσίας να κάνουν δεκτό το αίτημα των Δικηγόρων για αντίγραφα ποινικής δικογραφίας μόνον εφόσον έχει δεσμευθεί το παράβολο πολιτικής αγωγής
  • dikastiko.gr