“Aποχαιρετισμός του Γιάννη Ρίτσου” στην Κόρινθο

120

…Λάβετε, φάγετε, τούτο εστί το σώμα μου και το αίμα μου – το σώμα και το αίμα του Γρηγόρη Αυξεντίου, ενός φτωχόπαιδου, 29 χρονών, απ’ το χωριό Λύση, οδηγού ταξί το επάγγελμα, που ‘μαθε στη Μεγάλη Σχολή του Αγώνα τόσα μόνο γράμματα όσα να φτιάχνουν τη λέξη «Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α» και που σαν σήμερα, 2 του Μάρτη 1957, κάηκε ζωντανός στη σπηλιά της Μονής Μαχαιρά και σαν σήμερα ακριβώς, 2 του Μάρτη, μέρα Σάββατο – μην το ξεχάστε, σύντροφοι – στις 2 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα και 3 πρώτα λεπτά, γεννήθηκε ο μικρός Γρηγόρης ανάμεσα στα ματωμένα γόνατα της πλάσης.

Δέκα ώρες είναι πάρα πολλές για όλα όταν έχεις ένα ντουφέκι, κάμποσες σφαίρες και το δίκιο με το μέρος σου, όταν έχεις δικά σου 29 χρόνια και μπορείς να τα διαθέσεις μόνος σου, όταν έχεις τον θάνατο σου δικό σου.

Κάπως έτσι ο Γιάννης Ρίτσος, συγκλονισμένος απ το χαμό του ήρωα της Κύπρου –ή μάλλον και άλλου ήρωα της Κύπρου- γράφει έναν ακόμα συγκλονιστικό, σπαρακτικό Επιτάφιο, τον «Αποχαιρετισμό» στον Γρηγόρη Αυξεντίου.

Πρώτη παράσταση έγινε στο καιόμενο Πουλάτο της Ικαρίας στις 30 Ιουλίου εις μνήμην των 13 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στην πυρκαγιά του 1993. Απόδοση-σκηνοθεσία: Βασίλης Κυριάκου

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Αλλότροπον Συνεταιριστικό Παντοπωλείο-Καφενές, Κολιάτσου 102 Κόρινθος

Πότε: Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Ώρα: 19.30

Είσοδος: Ελεύθερη με εθελοντική οικονομική συνεισφορά

Επικοινωνία: 2741 5 50722
Corinthia.Events

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ