Eίναι αυτό το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Ιησούς; Το «ανακάλυψε» Βρετανός αρχαιολόγος στη Ναζαρέτ

140
Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0xde500c56

Το σπίτι όπου έζησε στην παιδική του ηλικία ο Ιησούς Χριστός υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ένας Βρετανός αρχαιολόγος κάτω από τα ερείπια ενός μοναστηριού στη Ναζαρέτ.
Τον 19ο αιώνα είχε τοποθετηθεί μια πινακίδα στα ερείπια του σπιτιού στο βόρειο Ισραήλ, που ανέγραφε ότι πρόκειται για τα κατάλοιπα της κατοικίας του Ιωσήφ. Και μολονότι από τη δεκαετία του 1930 αρχαιολόγοι είχαν απορρίψει τον ισχυρισμό αυτό, ο Κεν Νταρκ, καθηγητής Αρχαιολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, μετά από 14 χρόνια έρευνας στο σημείο πιστεύει ότι έχει αποδείξεις.

Ο ειδικός υποστηρίζει, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Times, ότι η έρευνά του επιβεβαίωσε ότι το μοναστήρι βρίσκεται πάνω από ένα κτίριο του 1ου αι. μ.Χ. που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι το σπίτι όπου έζησε και μεγάλωσε ο Ιησούς, λόγος για τον οποίο διάφορα χαρακτηριστικά του, όπως μια σκάλα, διατηρούνται μέχρι σήμερα.

To λαξεμένο σε ασβεστολιθικό βράχο σπίτι ανακαλύψθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1880 κάτω από γυναικείο μοναστήρι στη Ναζαρέτ και τοποθετήθηκε τότε πινακίδα, που ανέφερε ότι επρόκειτο για την κατοικία του Ιωσήφ, όπου μεγάλωσε ο Ιησούς / Φωτογραφίες: Ken Dark
Ο καθηγητής Νταρκ ξεκίνησε την έρευνά του το 2006 στο σημείο, που χαρακτηρίζει «σχεδόν ξεχασμένο από τους ιστορικούς. Το 2015 δημοσίευσε ένα άρθρο βάσει των αρχικών ευρημάτων του ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για το σπίτι του Ιησού. Νέες αναλύσεις, που χρονολογούν το οίκημα στον 1ο μ.Χ. αι. συνηγορούν υπέρ της άποψης του.

Στο βιβλίο του “The Sisters of Nazareth Convent” υποστηρίζει ότι και το στιλ της κατοικίας υποδηλώνει ότι ο ιδιοκτήτης του ήταν ο Ιωσήφ, αφού θα πρέπει να κατασκευάστηκε από έναν «τέκτονα» -η λέξη που χρησιμοποιείται στα ευαγγέλια για τον Ιωσήφ, που δεν σήμαινε μόνον ξυλουργό, αλλά και οικοδόμο -, όπως λέει. Εξάλλου ο Βρετανός αρχαιολόγος βρήκε και θραύσματα αγγείων στο σημείο που χρησιμοποιούσαν συχνά εβραϊκές οικογένειες της περιόδου εκείνης.

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0xc5026a66

Ενώ η έρευνά του υποδεικνύει ότι δίπλα στο σπίτι υπήρχε και ένας ναός του 4ου μ.Χ. αιώνα εντός σπηλιάς, Περαιτέρω έρευνες έφεραν στο φως και μια εκκλησία του 5ου αι. μ.Χ., που είχε χτιστεί πάνω από το σπίτι και το ναό της σπηλιάς, διακοσμημένη με μάρμαρα και μωσαϊκά, το μέγεθος της οποίας -μεγαλύτερο εκείνου του κοντινού Ναού του Ευαγγελισμού – δείχνει κατά τον καθηγητή Νταρκ τη σημασία του σπιτιού.

Αν και παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι αυτό είναι το σπίτι, όπου έζησε ο Ιησούς, ο Βρετανός αρχαιολόγος επισημαίνει ότι συχνά δεν υπάρχουν τέτοια πειστήρια για πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και θεωρεί πολύ πιθανό λόγω της προφορικής παράδοσης να επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο τρεις αιώνες αργότερα για την ανέγερση του ναού.
Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ