Hρωίδα του Β’ Π.Π που αποπλανούσε ναζί σε μπαρ και τους σκότωνε πέθανε στα 92 της

101

Πέθανε στα 92 της η Ολλανδέζα ηρωίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που χρησιμοποίησε την αθώα εμφάνισή της για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ναζί και στη συνέχεια τους εκτελούσε.

Η Φρέντι Οβερστίγκεν γεννήθηκε στο Χάαρλεμ, κοντά στο Άμστερνταμ, στις 6 Σεπτεμβρίου 1925. Μεγάλωσε με την κομμουνίστρια μητέρα της και ήταν μόλις 14 ετών όταν προσχώρησε στην ολλανδική αντίσταση.

Μαζί με την μεγαλύτερη αδερφή της, Τρούους, και την φίλη τους Χάνι Σκαφτ, ανατίναξε γέφυρες και σιδηροδρομικές τροχιές με δυναμίτη, έβγαλε λαθραία εβραιόπουλα από στρατόπεδα συγκέντρωσης και εκτέλεσε όσους περισσότερους Ναζί μπορούσε, χρησιμοποιώντας ένα πυροβόλο όπλο που έκρυβε στο καλάθι του ποδηλάτου της.

Με το αθώο βλέμμα της αποπλανούσε του ναζί και στη συνέχεια τους εκτελούσεΜε το αθώο βλέμμα της αποπλανούσε τους ναζί και στη συνέχεια τους εκτελούσε

Όπως έχει διηγηθεί η ίδια η Φρέντι, οι τρεις τους ακολουθούσαν συγκεκριμένο σχέδιο: Πρώτα πλησίαζαν τους Ναζί στα μπαρ, κι αφού τους φλέρταραν, τους ρωτούσαν να ήθελαν να πάνε μία βόλτα στο δάσος, όπου τους σκότωναν.

«Έπρεπε να το κάνουμε» εξήγησε η ίδια. «Ήταν ένα αναγκαίο κακό να σκοτώσουμε όλους εκείνους που πρόδωσαν τους ανθρώπους». Ερωτηθείσα για το πόσους σκότωσε προσωπικα ή συμμετείχε στην ακτέλεσή τους, απάντησε: «Κανείς δεν πρέπει να κάνει αυτή την ερώτηση σε έναν στρατιώτη».

Η Φρέντι πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου – μία ημέρα πριν τα 93α γενέθλιά της. Ήταν το τελευταίο επιζών μέλος της πιο διάσημης γυναικείας αντιστασιακής οργάνωσης στην Ολλανδία, που αφιέρωσε τη ζωή της στην μάχη ενάντια στους ναζιστές κατακτητές και των Ολλανδών προδοτών έξω από το Άμστερνταμ.

Τα γυναικεία μέλη της ολλανδικής αντίστασης συχνά παραβλέπονταν, η αντίσταση θεωρείτο κυρίως ανδρική προσπάθεια. Ωστόσο, αυτός ακριβώς ο τρόπος σκέψης αποδείχθηκε θανάσιμο λάθος από πολλούς ναζιστές, που δεν αναγνώριζαν την απειλή στο πρόσωπο των δύο αδερφών Οβερστίγκεν, καθώς έκαναν βόλτα με τα ποδήλατά τους γύρω από το Χάαρλεμ, αναζητώντας στόχους ή ενεργώντας ως παρατηρητές για άλλες εκτελέσεις.

Και οι δύο αδερφές Οβερστίγκεν επέζησαν του πολέμου. Η Τρούους βρήκε δουλειά ως καλλιτέχνης και έγραψε τα απομνημονεύματά της με τις εμπειρίες της από την αντίσταση. Πέθανε το 2016.

Η Φρέντι δήλωσε στο Vice πως αντιμετώπισε τα τραύματα του πολέμου «με τον γάμο και κάνοντας παιδιά». Παντρεύτηκε τον Ζαν Ντέκερ και απέκτησε 3 παιδιά και 4 εγγόνια.

Ωστόσο, η φίλη τους Χάνι Σκαφτ, η φοιτήτρια νομικής με φλογερά κόκκινα μαλλιά, συνελήφθη και εκτελέστηκε από τους Ναζί λίγες μόλις εβδομάδες μετά την παράδοσή τους.
Η Τρούους με την Χάνι Σκαφτ.Η Τρούους με την Χάνι Σκαφτ.

Προς τιμήν της, η Τρούους Οβερστίγκεν ίδρυσε το 1996 το Εθνικό Ίδρυμα Hannie Schaft όπου η Φρέντι ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Η Σκαφτ έγινε το σύμβολο της γυναικείας αντίστασης» δήλωσε ο Ζερόεν Πλίστερ, πρόεδρος του Ιδρύματος. Η ιστορία της διδάσκεται στα παιδιά της χώρας και το 1981 έγινε η ταινία «Το κορίτσι με τα κόκκινα μαλλιά».

Για τις δύο αδερφές, το να μπουν στην αντίσταση ήταν μια πηγή υπερηφάνειας – δεν το μετάνιωσαν ποτέ – αλλά και πόνου.

«Ήταν τραγικό και πολύ δύσκολο και κλαίγαμε μετά» είπε η Τρούους για το αίσθημα του να σκοτώνεις κάποιον. «Δεν μας ταίριαζε αυτός ο ρόλος – σε κανέναν δεν ταιριάζει, εκτός κι αν πρόκειται για πραγματικούς εγκληματίες. Χάνεις τα πάντα. Καταστρέφεις όλα τα όμορφα πράγματα στη ζωή».

 


iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ