H Πελοπόννησος στο μάτι του Κυκλώνα – Αναμένονται κύματα άνω των 11 μέτρων και μεγάλες ποσότητες λασποβροχής

65

Ανω των 11 μέτρων θα είναι το κύμα που αναμένεται να προκαλέσει ο μεσογειακός κυκλώνας, το κέντρο του οποίου αναμένεται να φθάσει στη νότια Πελοπόννησο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα που αναμένεται να πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο κυκλώνας ονομάστηκε από τους ξένους μετεωρολόγους «Ζορμπάς» ενώ με βάση το το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το μεσημέρι του Σαββάτου το ύψος κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης θα ξεπερνά τα 11 μέτρα!

«Σε πλήρη εξέλιξη σήμερα Παρασκευή ο Medicane (σ.σ.: μεσογειακός κυκλώνας) στο Νότιο Ιόνιο Πέλαγος. Κατευθύνεται προς την Ελλάδα και την Τουρκία, θα «αγριέψει” το Σαββατοκύριακο»,

γράφει η ιστοσελίδα severe-weather.eu, που περιγράφει την πορεία του κυκλώνα.

«Το πρωινό (σ.σ.: της Παρασκευής) μοντέλο πρόγνωσης δείχνει την ένταση και το μονοπάτι που θα ακολουθήσει ο Medicane το Σαββατοκύριακο. Ο κυκλώνας εξακολουθεί να «σχηματίζεται” και να «δυναμώνει” στο Νότιο Ιόνιο καθώς κατευθύνεται προς τον Βορρά. Αναμένεται να κινηθεί ανατολικά-βορειοανατολικά από το απόγευμα της Παρασκευής και να βρεθεί στη Νοτιοδυτική Ελλάδα το Σάββατο το πρωί», αναφέρει η πρόβλεψη.

Και συνεχίζει: «. Μετά ο κυκλώνας θα κινηθεί προς το Αιγαίο Πέλαγος την Κυριακή και θα «χτυπήσει” τη Δυτική Τουρκία. Παραμένει ο υψηλός κίνδυνος για μεγάλες ποσότητες βροχής».

Μάλιστα, γίνεται αναφορά και στην ατμοσφαιρική πίεση στον κυκλώνα, η οποία «είναι 994 mbar», ενώ «αυτή την ώρα (σ.σ.: ώρα 13:40) οι άνεμοι ξεπερνούν στα ταχύτητα τα 100 χλμ./ώρα. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα οι ριπές ανέμου να κυμανθούν μεταξύ 120 και 150 χλμ./ώρα καθώς ο κυκλώνας θα κινείται προς ανατολάς».

Όσο για τις βροχοπτώσεις που αναμένονται λόγω του «Ζορμπά», η πρόγνωση αναφέρει ότι «η απεικόνιση των βροχοπτώσεων μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, που βασίζεται στα μοντέλα GFS, ARPEGE και ICON-EU, δείχνει ότι παραμένει ισχυρή η πιθανότητα να πέσουν 250-500 χιλιοστά βροχής σε κάποιες περιοχές, συνεπώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος για απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες, που επιβεβαιώνονται από όλα τα μοντέλα. Πάντως, το μοντέλο ICON-EU δείχνει ότι στην Ανατολική Πελοπόννησο μπορεί να πέσουν ακόμα και 700 χιλιοστά βροχής!».

Δείτε την πρόγνωση του sever-weather.eu σε γραφήματα:

Ευδιάκριτος ο μεσογειακός κυκλώνας την Παρασκευή το πρωίΡιπές ανέμου μέγιστης ταχύτητας 109 χλμ./ώρα το μεσημέρι της Παρασκευής Αυτή θα είναι η εικόνα στις 12 τα μεσάνυχταΞημερώματα Σαββάτου: Ο κυκλώνας «χτυπά» την Ελλάδα με ριπές ανέμου έως 128 χλμ./ώραΜεσημέρι Σαββάτου: Στη δίνη του κυκλώνα Πελοπόννησος και ΚρήτηΜεσημέρι Σαββάτου: Στη δίνη του κυκλώνα Πελοπόννησος και ΚρήτηΏρα 6 μ.μ. Σαββάτου: Ο «Ζορμπάς» στις Κυκλάδες και στην ΑττικήΜεσάνυχτα Σαββάτου: Κατευθύνεται προς τη Δυτική Τουρκία

Στοιχεία για την εξέλιξη του φαινομένου του μεσογειακού κυκλώνα συνεχίζουν να συλλέγουν οι επιστήμονες.

Ορισμένα στοιχεία αναφέρουν πως ο κυκλώνας ενδέχεται να ακολουθήσει μια πιο νότια διαδρομή από αυτήν που υπολογιζόταν αρχικά, προσεγγίζοντας την Κρήτη και πιθανώς τη νότια Πελοπόννησο το Σάββατο, για να φτάσει στη νοτιοδυτική Τουρκία την Κυριακή αφού διασχίσει το νότιο Αιγαίο.

Πάντως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την πιθανή διαδρομή του μεσογειακού κυκλώνα και τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι θα ακολουθήσει μια βορειότερη διαδρομή.

Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ανέφερε ότι ο κυκλώνας πλησιάζοντας τις ακτές της Πελοποννήσου θα εξασθενήσει γρήγορα και από ανέμους 12 μποφόρ στο Νότιο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας μας θα πνέουν με ένταση 7 έως 9 μποφόρ. Αυξημένος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων υπάρχει στην Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, την Αν. Στερεά και την Αν. Θεσσαλία.

Τέλος θα μεταφέρει μεγάλες ποσότητες σκόνης από την Αφρική που στις νοτιότερες περιοχές μπορεί να οδηγήσουν σε λασποβροχές.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ όλα δείχνουν ότι ακόμη δεν έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την πρωτιά κατέχει η Παξιμάδα Καρύστου με ταχύτητα που μετρήθηκε στα 140 χλμ/ώρα.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΜΥ έκρινε ότι θα πρέπει να εκδοθεί έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων καθώς στα ανοιχτά του Ιονίου άρχισε να δημιουργείται ένα βαρομετρικό χαμηλό κοντά στις ακτές της Βόρειας Αφρικής και το οποίο θα μας επηρεάσει τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, διευθυντή της ΕΜΥ, το βαρομετρικό χαμηλό καθώς στροβιλίζεται ανοιχτά του Ιονίου θα διατηρήσει ενισχυμένους τους ανέμους στα νότια πελάγη (νότιο Ιόνιο, θάλασσα Κυθήρων) με μέγιστη ένταση τα 9 με 10 μποφόρ.

Ο στροβιλισμός των ανέμων είναι εμφανής και γίνεται εύκολα αντιληπτό το κέντρο του χαμηλού, όπου οι εντάσεις του ανέμου μέχρι το βράδυ του Σαββάτου φτάνουν οριακά τα 9 με 10 μποφόρ.

Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου 29/09, στη συνέχεια την Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30/09 τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.

Παράλληλα περιμένουμε σημαντική μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική από το απόγευμα της Παρασκευής που θα είναι μεγαλύτερη στην Κρήτη όπου θα σημειωθούν και λασποβροχές. Λόγω της χαμηλής προγνωσιμότητας της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφών», θα εκδοθούν νεότερες ανακοινώσεις με επικαιροποιημένα στοιχεία.

Οι μεγαλύτερες ριπές του ανέμου, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έως τις 17:30 της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου 2018

Κλειστά όλα τα σχολεία στην Αττική

Κλειστά είναι όλα τα σχολεία στην Αττική λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων και το πέρασμα του «Ξενοφώντα». Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου επιβεβαίωσε την απόφαση μέσω ανακοίνωσης στη ιστοσελίδα της.

Σε αυξημένη ετοιμότητα καλεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας έχει ενημερώσει να βρίσκονται τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here