H εκδίκηση της Αγια-Σοφιάς- Όλα δείχνουν ότι ο Ερντογάν έχασε τον μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης

61

Το προεκλογικό εύρημα του Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιήσει την Αγια-Σοφιά και την απειλή ότι θα τη μετατρέψει και πάλι σε τζαμί, σε βασικό εργαλείο συσπείρωσης των εθνικιστών και ισλαμιστών της Κωνσταντινούπολης, φαίνεται πως λειτούργησε ως μπούμερανγκ.

Θα ήταν λάθος να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στην τελική έκβαση του θρίλερ της Κωνσταντινούπολης. Και αυτό διότι στο σύνολο της χώρας ο Ερντογάν και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του κατήγαγαν πολιτική νίκηΜόλις το 1,5% του συνόλου των ψήφων στον δήμο της πόλης μένει ακόμη να καταμετρηθεί και όλα δείχνουν πως το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν και ο ευνοούμενός του Μπιναλί Γιλντιρίμ κινδυνεύουν να απολέσουν τον μητροπολιτικό δήμο της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας.

Άλλωστε, το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Ερντογάν στο διάγγελμά του προς τους Τούρκους πολίτες, ανακοινώνοντας το ενδεχόμενο απώλειας της Κωνσταντινούπολης και επισημαίνοντας πως, παρ’ όλα αυτά, το κόμμα του ελέγχει την πλειοψηφία των τοπικών περιφερειών στο μεγάλο αυτό αστικό κέντρο.  Ωστόσο, θα ήταν λάθος να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στην τελική έκβαση του θρίλερ της Κωνσταντινούπολης. Και αυτό διότι στο σύνολο της χώρας ο Ερντογάν και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του κατήγαγαν πολιτική νίκη κερδίζοντας περισσότερες ψήφους από τις αντίστοιχες δημοτικές εκλογές του 2014.

Βεβαίως, σε επίπεδο εντυπώσεων ο Ερντογάν έχασε την Άγκυρα και φαίνεται να χάνει την Κωνσταντινούπολη, ενώ, όπως πάντα, δεν κέρδισε τη Σμύρνη, την Αδριανούπολη, τα Δαρδανέλλια και την Αττάλεια, δηλαδή την Ιωνία. Όμως, αυτές οι νίκες της αντιπολίτευσης δεν είναι αρκετές για να ισοφαρίσουν τη συνολική ήττα της σε συνολικό επίπεδο, αλλά και να εξηγήσουν τη διόγκωση της επιρροής της Ακροδεξιάς, η οποία πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής στρατηγικής του Ταγίπ Ερντογάν.

Δηλώσεις Ερντογάν

«Στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότεροι δήμοι είναι δικοί μας ή οι μάχες είναι ακόμη αμφίρροπες. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη κι αν ο λαός μάς πήρε τον [μητροπολιτικό] δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP» υποστήριξε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην Άγκυρα.

Ο μόνος λόγος που χάθηκαν ορισμένες πόλεις, έκρινε, είναι πως το κόμμα του δεν μπόρεσε να εκφραστεί επαρκώς ώστε να πείσει κάποιους ψηφοφόρους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν άλλες εκλογές για τεσσεράμισι χρόνια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

«Από αύριο το πρωί, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας και να τις διορθώσουμε» επεσήμανε.

ΑΚP και CHP δηλώνουν νικητές στην Κωνσταντινούπολη

Παρά την παραδοχή του Ερντογάν ότι μπορεί το κόμμα του να έχασε την Κωνσταντινούπολη, ο ηγέτης της τοπικής οργάνωσης του AKP στην Πόλη δήλωσε ότι ο υποψήφιος της συμπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κέρδισε με περίπου 4.000 ψήφους.

Νωρίτερα, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, διά στόματος του υποψηφίου του, Εκρέμ Ιμάμογλου, ανακοίνωσε ότι επικράτησε με 28.000 ψήφους. Ο Ιμάμογλου έκανε την εν λόγω ανακοίνωση μιλώντας σε υποστηρικτές του και επικαλούμενος δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το κόμμα του.

Το ουσιαστικό συμπέρασμα είναι πως έπειτα και από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση που ο ίδιος ο Ερντογάν ανέδειξε σε μείζονα πολιτική σύγκρουση, ο πρόεδρος της Τουρκίας για τα επόμενα 4,5 χρόνια δεν αντιμετωπίζει καμία θεσμική αμφισβήτηση του ρόλου του, δεδομένου ότι αυτό το διάστημα θα περάσει χωρίς εκλογές. Ούτε βουλευτικές ούτε και προεδρικές.

Από σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι υποχρεωμένος να εξαγγείλει σημαντικά οικονομικά μέτρα για την ανάσχεση της κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας. Είναι επίσης αλήθεια ότι ο Ερντογάν κατάφερε να κερδίσει και αυτόν τον γύρο της αναμέτρησης, κάνοντας χρήση ενός οξύτατου εθνικιστικού και ισλαμιστικού λόγου και μιας ρητορικής που τον έφερε αντιμέτωπο με το σύνολο της Δύσης, αλλά και με τις γειτονικές προς την Τουρκία χώρες.

zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ