Iefimerida: Κρίνοντας “εξ ιδίων τα αλλότρια”

77

 “Απίστευτο” χαρακτηρίζει το γεγονός, η ιστοσελίδα iefimerida, το ότι ο “Ρουβίκωνας” οργανώνει μουσικές βραδιές σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί οικονομικά.

Είναι γνωστό, ότι αρκετά μέλη της αναρχικής ομάδας αντιμετωπίζουν δεκάδες ποινικές διώξεις για την συμμετοχή τους σε δράσεις της συλλογικότητας τους, οπότε επόμενο είναι να έχουν τεράστια δικαστικά έξοδα.

Ενας τρόπος για να καλυφθούν είναι και η διεξαγωγή παρόμοιων εκδηλώσεων. Αυτό είναι κάτι το συνηθισμένο,και κατά καιρούς, για παρόμοιους σκοπούς, δεκάδες οργανώσεις έχουν προβεί σε ανάλογες ενέργειες.
Με αυτό το δεδομένο δεν καταλαβαίνουμε, που βρίσκει το “απίστευτο” η ιστοσελίδα του Κ. Ράπτη.
Αλλωστε καμιά οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αναρχικού χώρου, πέρα απ’ τις συνδρομές μελών τους και την διεξαγωγή κάποιων εκδηλώσεων με σκοπό την οικονομική τους ενίσχυση δεν έχουν άλλους τρόπους για να καλύψουν οικονομικά την λειτουργία τους, και να αποφύγουν κάποια μέλη τους την φυλακή από τις ποινικές διώξεις που αντιμετωπίζουν εξ’ αιτίας της πολιτικής τους δράσης.

Προφανώς η iefimerida που σήμερα παρουσιάζεται να εντυπωσιάζεται για μια κίνηση οικονομικής ενίσχυσης του “Ρουβίκωνα”, κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

Αλήθεια, γνωρίζεται με τι κεφάλαια στήθηκε η ιστοσελίδα που αναφέραμε; Για όσους το αγνοούν, λοιπόν, ας το αναφέρουμε. Για τον λόγο αυτό θα επικαλεστούμε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento”:

  Το “φαινόμενο” iefimerida.gr και οι σχέσεις Ράπτη – Γριβέα

Οταν ο εμπλεκόμενος στα σκάνδαλα του 9.84 Κυριάκος Γριβέας συνάντησε διαδικτυακά τον δημοσιογράφο Χρήστο Ράπτη

Τι σχέση μπορεί να έχει ο κατηγορούμενος για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κυριάκος Τριβέας με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα iefimerida.gr και τον δημοσιογράφο Χρήστο Ράπτη; Εάν σκεφτεί κανείς ότι στο ΔΣ της εταιρείας που τρέχει τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα συμμετείχαν το 2011 ο κ. Γριβέας με τον κ. Ράπτη, τότε η σχέση τους είναι κάτι περισσότερο από φιλική.

Το 2009 ήταν καλή χρονιά για τον Κυριάκο Γριβέα και τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα. Μέσω της εταιρείας τους C&C International φέρονται να έλαβαν δύο ομολογιακά δάνεια από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, συνολικής αξίας 17 εκατ. ευρώ.

Τα δάνεια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δόθηκαν δίχως επαρκείς εξασφαλίσεις, ενώ φέρονται επίσης να έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως. Από τα 17 εκατ. ευρώ, τα 15 δαπανήθηκαν από το ζεύγος Γριβέα όχι για τον σκοπό που τους είχαν χορηγηθεί, αλλά για την εξαγορά τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών, που είχαν όμως αρνητική θέση.

Το ζεύγος Γριβέα βαρύνεται όμως και με κάτι ακόμη, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο. Το ΤΤ είχε συστήσει την εταιρεία Postbank Green Institute από κοινού με τη C&C International.
Η τελευταία φέρεται μάλιστα να κατέβαλε το ποσοστό της μέσω δανεισμού από το ΤΤ, ο οποίος όμως δεν ήταν ο μοναδικός. Τον Οκτώβριο του 2010 η νέα εταιρεία έλαβε άλλο δάνειο από το ΤΤ ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Η διαφορά αυτού του δάνειου ήταν ότι τα χρήματα φέρονται να διατέθηκαν μέσω τιμολογήσεων για διαφημιστικές προβολές, συνέδρια κ.λπ. σε άλλες εταιρείες του ζεύγους.

Την ίδια περίοδο, ο κ. Γριβέας φέρεται σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento να σύναψε δύο συμβάσεις με τον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84, συνολικού ύψους 1,183 εκατ. ευρώ. Με λίγα λόγια, το ζεύγος Γριβέα εμφανίζεται για δύο χρόνια, το 2009 και το 2010, να λαμβάνει ζεστό χρήμα ύψους 20,6 εκατ. ευρώ, για τα οποία σήμερα έχουν ασκηθεί σε βάρος του κατηγορίες. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλό ποσό, με το οποίο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει αρκετές από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Ενα χρόνο μετά, το 2011, έκανε την εμφάνισή της η ειδησεογραφική ιστοσελίδα iefimerida.gr. 
Ως εκδότρια εταιρεία ήταν η New Media Network Synapsis SA, συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα.
Μαζί με τον κατηγορούμενο για τα θαλασσοδάνεια του ΤΤ συμμετείχε στο ΔΣ της εταιρείας τον Ιούνιο του 2011 ο Χρήστος Ράπτης. Ο μεν Γριβέας ως εκτελεστικό μέλος, ο δε Ράπτης ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Είναι άγνωστο εάν τα χρήματα τα οποία δαπανήθηκαν για την iefimerida.gr προέρχονταν από τις επίμαχες συμβάσεις. Οπως άγνωστη είναι και η σχέση του Χρήστου Ράπτη με τον Κυριάκο Γριβέα στο ευρύ κοινό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο κ. Γριβέας απασχόλησε την κοινή γνώμη με την εμπλοκή του στην υπόθεση του ΤΤ, η σχέση του με την iefimerida.gr και τον Χρήστο Ράπτη ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε, παρά το γεγονός ότι τα διάφορα δημοσιεύματα της εποχής αναφέρθηκαν εκτενώς στις επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Ο κ. Γριβέας φέρεται να αποχωρεί από το ΔΣ της New Media Network Synapsis SA.
Αντίθετα, ο μέχρι και σήμερα αρθρογράφος της iefimerida.gr Χρήστος Ράπτης παρέμεινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

tsak-giorgis.blogspot

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ