Mεγάλη επιτυχία της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» στο 4ο Γενικό Λύκειο Κορίνθου- δείτε φωτό

134

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018. Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του 4ου Γενικού Λυκείου Κορίνθου με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου και μουσική Παναγιώτη Καρούσου.

Η όπερα παρουσιάστηκε  στα πλαίσια του εγκεκριμένου προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Ι.Ε.Π.) με το Σεμινάριο: «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία».

Η οργάνωση του εκπαιδευτικού αυτού Προγράμματος έγινε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων, με την στήριξη του Δήμου Κορινθίων και της Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας.

Την επιμέλεια της όλης εκδήλωσης είχε η Τσαπάλου Αναστασία, Μουσικός Υπεύθυνη Τμήματος Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κορινθίας ΠΕ16, η οποία και παρουσίασε την όπερα.

Συνεργαζόμενο σχολείο ήταν το 4ο ΓΕ.Λ. Κορίνθου όπου στο Αμφιθέατρό του παρουσιάστηκε η όπερα, και όπου παρευρέθηκαν οι μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων.

Χαιρετισμούς και εισηγήσεις έκαναν: η Τσαπάλου Αναστασία Μουσικός Υπεύθυνη Τμήματος Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κορινθίας ΠΕ16, η Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχ. Σύμβουλος Γαλλικών Δ.Ε. Α΄ Αθήνας ΠΕ05 Συντονίστρια του Προγράμματος, η Στάθη Βασιλική ΠΕ 02 Διευθύντρια του 4ου Γενικού Λυκείου Κορίνθου, η Αικατερίνη Παναγιούλα Διακογεωργίου εκπαιδευτικός, και ο Παναγιώτης Καρούσος συνθέτης της όπερας.

Παρευρέθηκαν: ο Αντιδήμαρχος Κορινθίων Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού o Κώστας Παρτσινέβελος, όπου μετεφέρε τα συγχαρητήρια του Αλέξανδρου Πνευματικού Δημάρχου Κορινθίων, ο Δρ. Ιωάννης Φειδάς Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας ΠΕ01, η Ραβανίδου Δώρα ΠΕ01 Διευθύντρια του 1ο Γυμνασίου Κορίνθου, η Κουντούρη Κορνηλία ΠΕ16 Διευθύντρια του 3ουΓυμνασίου Κορίνθου, η Κουλουριώτη Ευαγγελία ΠΕ06 Διευθύντρια του Γυμνασίου Αγ. Θεοδώρων, η Στάμου Παναγιώτα ΠΕ06 Διευθύντρια του Γυμνασίου Περαχώρας, ο Θεοφιλόπουλος Γεώργιος ΠΕ 02 Διευθυντής του 2ου Γεν. Λύκειο Κιάτου, η Βελέντζα Μαρία ΠΕ19-20 Διευθύντρια του Γυμνασίου Κρυονερίου, ο Σίμος Παναγιώτης Διευθυντής του Δημοτικού Πειραματικού Σχολείου Αλμυρής, και η Κουλούρη Χαρίκλεια ΠΕ10Διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Τριπόλεως.

Στην όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» συμμετείχαν ερμήνευσαν σπουδαίοι τραγουδιστές της όπερας, με επικεφαλής τον αξιοθαύμαστο μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο στο ρόλο του επαναστάτη Προμηθέα. Ο εξαιρετικός ερμηνευτής Βασίλης Ασημακόπουλος

ανέπτυξε της πτυχές αντίστασης του ήρωα ενάντια στην τυραννική εξουσία του Δία, με ευρεία γκάµα φωνητικών αποχρωσεών.

Η δραματική σοπράνο Ειρήνη Κώνστα στο ρόλο της τραγικής Ιούς συγκίνησε με την ερμηνεία της συγκλονίζοντας τους μαθητές που την καταχειροκρότησαν.

Η σοπράνο κολορατούρα Βανέσσα Καλκάνη εντυπωσίασε στο ρόλο της Ωκεανίδας τόσο πολύ τους μαθητές που την αποθέωσαν, επίσης όταν ερμηνεύσε την περίτεχνη άρια της Θεάς Ήρας συγκλόνισε για δεύτερη φορά τους μαθητές.

Ο τενόρος Θεόδωρος Μπιράκος ερμήνευσε το ρόλο του Ωκεανού και την μελωδικότατη άρια του Ερμή συνεπαίρνοντας τους μαθητές.

Η σοπράνο Μαρίζα Κιοσέογλου ερμήνευσε την άρια της Βίας με ορμή, και στο φινάλε της όπερας το ρόλο της Θεάς Αθηνάς που φέρνει την τιμωρία του Προμηθέα.

Τους λυρικούς τραγουδιστές συνόδευσε στο πιάνο ο Παντελής Λεγάκης.

Αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή των μαθητών του 4ου Γενικού Λυκείου Κορίνθου: Ο Γιώργος Καραμπίνης απήγγειλε το κείμενο της τραγωδίας αναφερόμενο στην διαμάχη του Προμηθέα με τον Δία. Ο Δημήτρης Κατεμής απήγγειλε το κείμενο της τραγωδίας αναφερόμενο στις τέχνες.

Το Παράδειγμα προσωδίας της αρχαίας ελληνικής λυρικής ποιήσεως σε φράσεις της τραγωδίας «Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου στα Αρχαία Ελληνικά σε επιμέλεια του εκπαιδευτικού Δημήτρη Νικολάου Πολιτικών Επιστημών, ερμηνεύτηκε από την Εύα Οικονόμου τραγούδι, τον Δημήτρη Στέφο πιάνο, τον Μπινιάρη Τσαμπίκα και τον Γιάννη Φίλη κλαρίνο. Επίσης στην εκδήλωση βοήθησαν οι μαθητές: Φίλιππος Πολυδωρόπουλος και Χρήστος Τζαφέρης.

Τα χειροκροτήματα των μαθητών ήταν ασταμάτητα και δεν άφηναν κυριολεκτικά τους καλλιτέχνες της όπερας να αποχωρήσουν απ΄ τη σκηνή, πάνω από 600 μαθητές και μαθήτριες παρακολούθησαν την όπερα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ