Motor Oil: Ισχυρή ρευστότητα άνω του 1 δισ. ευρώ απέναντι στην κρίση

74

Η πιστωτική εικόνα του ομίλου της ΜΟΗ είναι καλύτερη σήμερα σε σύγκριση με το 2010 όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση, ανέφερε χθες στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές η διοίκηση του ομίλου, υπογραμμίζοντας ότι στο τέλος της περασμένης χρονιάς οι ελεύθερες ταμειακές ροές βρίσκονταν στα επίπεδα ρεκόρ των 224 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα ενόψει της αβεβαιότητας που δημιουργείται εξαιτίας του πολέμου τιμών αλλά και της κρίσης του κορονοϊού, η ρευστότητα του ομίλου παραμένει ισχυρή πάνω από το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 600 εκατ. ευρώ αφορούν σε δεσμευμένες γραμμές χρηματοδότησης που δεν έχουν αξιοποιηθεί και ακόμη 800 εκατ. δολάρια αφορούν μη δεσμευμένες τραπεζικές εγγυήσεις.

Η εκτίμηση του ομίλου είναι ότι η ζήτηση για καύσιμα αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά, έστω και εάν ακόμη στο πρώτο μισό του Μαρτίου, οι πωλήσεις της ΜΟΗ περιορίστηκαν μόλις κατά 10%.

Ωστόσο ακόμη και σε σενάριο καταστροφής, η εταιρεία διατηρεί σημαντική ευελιξία καθώς σήμερα δουλεύει σε υψηλά επίπεδα χρησιμοποίησης των μονάδων της αξιοποιώντας εκτός από την παραγωγή του διυλιστηρίου, ποσότητες καυσίμων που προέρχονται από trading. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής προϊόντων κατά 40% χωρίς σημαντική επίπτωση για τη λειτουργία του διυλιστηρίου.

Μία από τις επιπτώσεις βεβαίως της κρίσης είναι ότι ο όμιλος δεν πρόλαβε να προχωρήσει στην έκδοση του νέου ομολόγου, ωστόσο όπως τόνισε η διοίκηση η εταιρεία βρίσκεται σε θέση να έχει σημαντικές ανοιχτές γραμμές με τις τράπεζες και αισθάνεται σιγουριά ότι μπορεί να υποστηρίξει τις δραστηριότητές της.

Παρά την κρίση του ιού, οι λειτουργίες συνεχίζονται απρόσκοπτες ενώ σε ό,τι αφορά τον πόλεμο τιμών, η MOH διαθέτει σημαντικό capacity δεξαμενών αποθήκευσης τόσο αργού όσο και προϊόντων, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα συγκυρία των χαμηλών τιμών.

 πηγή-capital.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ