Politico: Κατεπείγουσα έρευνα για Αβραμόπουλο από την φον ντερ Λάιεν

1070

Επείγουσα έρευνα διέταξε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για τις επαφές αξιωματούχων της Επιτροπής με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όσο εκείνος ήταν στην ΜΚΟ..

Η απόφαση της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για επείγουσα έρευνα γύρω από το πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου και τις δραστηριότητές του στη μετά-Κομισιόν εποχή προκάλεσε επιπλέον πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο προβληματισμός φάνηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ η αγωνία για την πορεία των υποθέσεων διαφθοράς γαλάζιων στελεχών σε συνδυασμό με την εμπλοκή Καϊλή στο Qatargate χτυπάει κόκκινο.

Πιο συγκεκριμένα :

Επείγουσα έρευνα διέταξε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για τις επαφές αξιωματούχων της Επιτροπής με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όσο εκείνος ήταν στην ΜΚΟ του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, η οποία είναι στο επίκεντρο του σκανδάλου Qatargate, σύμφωνα με το Politico.

Η Κομισιόν ζητά επίσης από τον ίδιο τον κ. Αβραμόπουλο να δώσει εξηγήσεις για το πώς ακολούθησε τους κανόνες του λόμπινγκ. Ο πρώην επίτροπος έχει επιβεβαιώσει ότι ήταν επίτιμο μέλος της ΜΚΟ και λάμβανε αμοιβή για περιορισμένο χρονικό διάστημα αλλά παραιτήθηκε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.

Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος κρατείται στη φυλακή, με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχθηκε ότι έλαβε πληρωμή 60.000 ευρώ από την Fight Impunity και έκτοτε παραιτήθηκε από το ρόλο του στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ, σύμφωνα με το Politico.

Το e-mail και η προθεσμία

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδε το Politico και το οποίο εστάλη νωρίτερα την Τετάρτη στα «σημεία επαφής για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία» κάθε γραφείου των Επιτρόπων, ένας αξιωματούχος της ΕΕ ρώτησε αν τα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ή οι υπάλληλοι του υπουργικού συμβουλίου είχαν αλληλεπιδράσει με τον Αβραμόπουλο ή την οργάνωση Fight Impunity πέρυσ ι(η οποία αναφέρεται ως AITJ, βάσει της πλήρους ονομασίας Association Against Impunity and for Transitional Justice). Στους παραλήπτες δόθηκε προθεσμία μόνο μέχρι το πρωί για να απαντήσουν.

«Είχε κάποιο μέλος ή το υπουργικό σας συμβούλιο οποιαδήποτε αλληλεπίδραση (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο, κατά την περίοδο από τις 3 Φεβρουαρίου 2021 έως και την 1 Δεκεμβρίου 2021, υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της AITJ;». Ο αξιωματούχος υπέβαλε την ίδια ερώτηση σχετικά με οποιαδήποτε επικοινωνία με άλλους εκπροσώπους της οργάνωσης Fight Impunity ή με τον Αβραμόπουλο, «με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα», κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, «και αν ναι, να μας ενημερώσετε για το αντικείμενο αυτής της αλληλεπίδρασης».

Η Jivka Petkova, διευθύντρια συντονισμού και διοίκησης στην ομάδα της φον ντερ Λαίεν, ζήτησε να υποβληθούν οι απαντήσεις μέχρι τις 10:30 π.μ. σήμερα.

Η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ, Ντάνα Σπινάντ δήλωσε: «Στέλνουμε σήμερα (στον κ. Αβραμόπουλο) μια επιστολή για να τον ρωτήσουμε πώς πληρούσε τις προϋποθέσεις για την άδεια που του δώσαμε για αυτή τη μεταμνημονιακή δραστηριότητα στο (Fight Impunity)».

«Έχουμε πει από την αρχή ότι εξετάζουμε τις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του πρώην Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου και μελών του Σώματος», πρόσθεσε η Σπινάντ, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει τα εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πηγή: ert.gr

H απάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου: «Με ερευνούν γιατί εγώ πληρωνόμουν»

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του για τις  δηλώσεις που έκανε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, είπε «ο Μαμέρ είπε ότι είχε πραγματοποιήσει εσωτερικούς ελέγχους σχετικά με τις συναντήσεις. Οι εννέα συναντήσεις δικές μου από τις 15 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2021 ήταν για αυτό που περιέγραψε ο ίδιος σήμερα ως σύντομες, φιλικές συναντήσεις με τους παλιούς μου συναδέλφους στην Επιτροπή…».

Ερωτηθείς (στον Alpha) για ποιο λόγο έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ερευνών, ισχυρίστηκε: «Για όλους ρωτάνε. Βρίσκομαι στο επίκεντρο των ερευνών επειδή ήμουν ο μόνος που για ένα χρονικό διάστημα 12 μηνών πληρωνόταν. Τότε είχα δηλώσει στην Επιτροπή και το ποσόν. Και στις αρχές του 2022 παραιτήθηκα, έναν χρόνο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Ποτέ δεν είχαμε υποψιαστεί κάτι».

Aναφερόμενος στον Αντόνιο Παντσέρι, δήλωσε: «Η θέση μου σε αυτή τη ΜΚΟ ήταν ότι ήμουν μέλος της τιμητικής επιτροπής. Δεν μπορούσα και δεν έπρεπε να κάνω λόμπι. Για να γίνω μέλος, μου δόθηκε η άδεια της Επιτροπής. Μόνο εκστρατεία υπεράσπισης και ευαισθητοποίησης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν ο κ. Παντσέρι είχε φτιάξει και άλλες 10 ΜΚΟ από πίσω, δεν είχαν καμία σχέση με εμάς».

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Περιμένουμε απαντήσεις από τον κύριο Αβραμόπουλο

«Εθιμοτυπικές οι συναντήσεις Αβραμόπουλου με τους Επιτρόπους», δήλωσε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, μετά τον εσωτερικό έλεγχο για τις συναντήσεις που είχε ο πρώην Επίτροπος όταν ήταν τιμητικά μέλος της ΜΚΟ.

«Έχουμε πραγματοποιήσει (όπως είπα τη Δευτέρα) εσωτερικούς ελέγχους εντός της Επιτροπής σε σχέση με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για τις μετά τη θητεία δραστηριότητές του. Πράγματι όπως είπατε και σημειώνουμε, επισκέφθηκε διάφορους Επιτρόπους τις ημερομηνίες 15 με 17 Νοεμβρίου 2021 κάτι το οποίο οι Επίτροποι περιγράφουν ως μικρής διάρκειας εθιμοτυπικές επισκέψεις, κυρίως σε πρώην συναδέλφους ή στην διάδοχό του, Ίλβα Γιόχανσον, ή σε μια παλιά γνώριμη τη Στέλλα Κυριακίδου» ανάφερε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ ερωτηθείς σχετικά με συναντήσεις του κ. Αβραμόπουλου με Επιτρόπους, αλλά και με το εάν συζητήθηκαν θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το Κατάρ.

Ο κ. Μαμέρ συμπλήρωσε ότι «σε καμία από αυτές τις συναντήσεις από ότι καταλαβαίνουμε δεν εκπροσωπούσε την ΜΚΟ για την οποία είχε ζητήσει μετά-θητεία εξουσιοδότηση» σημειώνοντας επίσης ότι δεν συζητήθηκαν ζητήματα όπως αυτά που τέθηκαν στην ερώτηση. Παράλληλα, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε λόγο επίσης για συναντήσεις με πρώην συναδέλφους «για μικρής διάρκειας ιδιωτικές συζητήσεις, ειδικότερα όταν αυτοί οι συνάδελφοι ήταν στην Ελλάδα».

«Ωστόσο, η Επιτροπή γράφει στον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για την απόκτηση περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με το πώς σεβάστηκε τις προϋποθέσεις που ορίζονται για τη μετά-θητεία δραστηριότητά του και του ζητάμε επίσης να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς εκπροσώπησε αυτή την ΜΚΟ κατά τη διάρκεια μεταξύ της ημερομηνίας εξουσιοδότησης και το τέλος της περιόδου» που είχε υποχρέωση να δεσμεύεται από κανόνες της Επίτροπής προσέθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.

Politico: Επείγουσα έρευνα της Κομισιόν για τις σχέσεις Αβραμόπουλου με το Qatargate

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τις σχέσεις αξιωματούχων της ΕΕ με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στο λεγόμενο Qatargate,

Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Επιτροπή ζητά από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να εξηγήσει πώς συμμορφώθηκε με τους κανόνες lobbying.

Ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχθηκε ότι έλαβε πληρωμή ύψους 60.000 ευρώ από την οργάνωση και ότι παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο.

Το Politico επικαλείται email το οποίο εστάλη νωρίτερα σήμερα στους «συνδέσμους επικοινωνίας για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία», στο γραφείο κάθε Επιτρόπου. Σε αυτό, αξιωματούχος της ΕΕ ρωτά εάν μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων ή υπάλληλοι είχαν επικοινωνία με τον κ. Αβραμόπουλο ή την Fight Impunity, πέρσι. Στους παραλήπτες του email δόθηκε προθεσμία να απαντήσουν μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

Πηγη: real.gr – imerodromos