“SOS” εκπέμπει το εμπόριο, φόβοι για μαζικά λουκέτα

112

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το εμπόριο. Η κίνηση στην αγορά είναι τουλάχιστον υποτονική για την πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων, που πλέον εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις θερινές εκπτώσεις, οι οποίες ξεκινούν στις 13 Ιουλίου.

Όπως δηλώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κ. Γιώργος Καρανίκας, τα δύσκολα για την αγορά είναι μπροστά αν δεν τονωθεί η ρευστότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου και μελών της ΕΣΕΕ κινείται στο -40% σε σχέση με τις επιδόσεις της περασμένης χρονιάς. Κάτι που αποδίδεται, από τον ίδιο, κυρίως στην ανασφάλεια που νιώθει ο καταναλωτής λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Σταύρος Καφούνης, χαρακτηρίζει τραγική την κατάσταση στην αγορά. “Ο κόσμος δεν ψωνίζει. Δεν υπάρχει κόσμος στα καταστήματα. Η κατάσταση είναι απελπιστική και εμείς έχουμε πιάσει πάτο”, αναφέρει.

Αντίστοιχη, όμως, είναι η εικόνα και στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη, “φοβάμαι ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα”.

“Αγκάθι” τα ενοίκια

Την ίδια στιγμή, “αγκάθι” για τους μικρούς και μεσαίους του κλάδου παραμένει η αδυναμία πρόσβασής τους στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

“Η μόνη ρύθμιση η οποία μας έχει καλύψει είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή”, αναφέρει ο κ. Καρανίκας. Από πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας προκύπτει πως το 71,9% του δείγματος, δηλαδή 110 από τις 153 επιχειρήσεις, δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να ενταχθεί για διάφορους λόγους σε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Αντίθετα, το μόνο που λειτούργησε, σύμφωνα με την έρευνα, αλλά και αυτό με χαμηλά ποσοστά ένταξης, είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, στην οποία δήλωσε συμμετοχή το 19% του δείγματος, δηλαδή 29 από τις 153 επιχειρήσεις.

Για τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, ένας έμμεσος τρόπος να στηριχθεί ο εμπορικός κόσμος είναι μέσω της επιδότησης του ενοικίου, ένα μέτρο το οποίο θα αγγίξει το 70% των εμπορικών καταστημάτων. Η ΕΣΕΕ ήδη από τα μέσα του Μαΐου έχει στείλει επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, και το Μέγαρο Μαξίμου με την οποία ζητά να υπάρξει επιδότηση ενοικίου των εμπορικών καταστημάτων έως το τέλος του έτους. Η ΕΣΕΕ προτείνει να υπάρξει επιδότηση του 40% του ενοικίου σε 115.000 επιχειρήσεις –το μέσο μίσθωμα υπολογίζεται στα 700 ευρώ− από το κράτος. Το μέτρο έχει κοστολογηθεί από το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ στα 258 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, κ. Γιώργο Καρανίκα, η επιδότηση θα βοηθήσει τόσο τις εμπορικές επιχειρήσεις όσο και τους ιδιοκτήτες ακινήτων να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά από το lockdown, την ύφεση και την πτώση της κατανάλωσης, ενώ υποστήριξε ότι σε αντίστοιχα μέτρα έχουν προχωρήσει και άλλες χώρες της Ευρώπης. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες διαχειρίζονται τα αιτήματα για μείωση ενοικίου βάσει όσων προβλέπει η νομοθεσία, ενώ επιδιώκεται η αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ