Πολιτική αθλιότητα Δραγασάκης… τελειώνει ο νόμος Κατσέλη και η προστασία πρώτης κατοικίας….!

128

Πέφτει η αυλαία του νόμου Κατσέλη έως το τέλος του 2018 σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη και η εξέλιξη αυτή προμηνύει χειρότερες εξελίξεις για οφειλέτες λαϊκής κατοικίας που απειλούνται με πλειστηριασμούς.

Ο Γ. Δραγασάκης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα γίνουν πιο αυστηροί οι όροι προστασίας της κατοικίας λόγω «κόκκινων» δανείων. Όπως είπε «αυτό που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι ένα νόμο που πάλι θα προσφέρει προστασία σε αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά θα συνδέεται και με την στεγαστική πολιτική που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα, αφουγκραζόμενο και τα νέα δεδομένα στη στεγαστική αγορά κ.λπ.». Συνεπώς η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ ετοιμάζει νόμο που την όποια προστασία της λαϊκής κατοικίας θα οριοθετεί με βάση την αγορά ακινήτων και τις ανάγκες κερδοφορίας των τραπεζών.

Δήλωσε ακόμα πως «σε ό,τι αφορά στο νόμο Κατσέλη η πολιτική της κυβέρνησης είναι ότι πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως κι αν ονομάζεται. Απλώς τώρα, όπως είπαμε, είμαστε σε μια διαδικασία ότι υπάρχει όλο αυτό το στοκ των υποθέσεων που έχει συγκεντρωθεί στο νόμο Κατσέλη. Υπάρχει ένα αμοιβαίο θα έλεγα ενδιαφέρον και συμφέρον να βρεθεί μια λύση και από τις τράπεζες και επίσης όσοι έχουν το χρέος να μην περιμένουν σε μια εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια». Ανέφερε ότι έως το τέλος του χρόνου θα αποφασισθεί η νέα μορφή.

Στο πλαίσιο της αποτίμησης των αντιλαϊκών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, αλλά και ενόψει της κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων που αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων ο Γ. Δραγασάκης δήλωσε πως «το τέλος της επιτροπείας και η κατάκτηση μεγαλύτερων βαθμών αυτονομίας στον καθορισμό και την υλοποίηση της πολιτικής, μας επιτρέπει να συγκροτήσουμε τη δική μας αναπτυξιακή στρατηγική και να εμπλουτίσουμε το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο»,

Σε αυτό το φόντο, με προφανή στόχο τη δημιουργία κάλπικων εντυπώσεων, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε σε ένα πολυσέλιδο κείμενο και επιχειρεί να διαφημίσει τις 142 δράσεις στις οποίες ήδη προχώρησε, σε ζητήματα όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η διευκόλυνση της αδειοδότησης στη βιομηχανία και σε άλλους κλάδους, η συγκρότηση μηχανισμών φτηνής χρηματοδότησης βιώσιμων επιχειρήσεων και ομίλων, στη χωροταξία κ.ά.

Την ίδια ώρα, οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που δρομολογούν για την επόμενη περίοδο, «καμουφλάρονται» από την προβιά της λεγόμενης «δίκαιης ανάπτυξης», τη δημιουργία «πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας», το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος», ενώ βέβαια δεσπόζει ο άξονας της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, όρος και προϋπόθεση του οποίου είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων.

Αυτές με τη σειρά τους έχουν ως αφετηρία τη συμφωνία σε επίπεδο Γιούρογκρουπ αναφορικά με τις «ειδικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων την μεταπρογραμματική περίοδο», το οποίο αποτελεί και τον «οδικό χάρτη» για την «επόμενη μέρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης εστιάζει στο ζήτημα της «αναπτυξιακής τράπεζας», για την οποία επισημαίνουν ότι οι διαδικασίες θεσμοθέτησης θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2018, προκειμένου εντός του 2019 να τεθούν σε λειτουργία τα πρώτα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα περιλαμβάνονται σε αυτήν. Επίσης, με άξονα το «διαμορφωμένο πλαίσιο τετραμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας», προτείνεται η σύσταση «Οργανισμού Ανάπτυξης και Ενίσχυσης της Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», με απώτερο στόχο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «την επέκταση της δράσης του και στις υπόλοιπες χώρες της Βαλκανικής».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα «σκαριά» βρίσκεται η κατάθεση στη Βουλή σειράς τροπολογιών με άξονα τη «βελτίωση» του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου. Μεταξύ αυτών, η «βελτίωση» του θεσμικού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις σε εταιρείες που εγκαθίστανται στην Ελλάδα με σκοπό την παροχή ενδοομιλικών υπηρεσιών, καθώς και για το καθεστώς των ενισχύσεων για τις πολύ μεγάλες – «στρατηγικές επενδύσεις».

902.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ