Κουρουμπλής: Είχαμε την πληροφορία για νεκρούς – Δεν την αξιολογήσαμε ως ασφαλή…

61

Από το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου – πολύ πριν δημοσιοποιηθεί το μέγεθος της τραγωδίας – φαίνεται πως ήταν γνωστό στις επιχειρησιακές ομάδες που βρισκόταν στο Μάτι ότι υπήρχαν νεκροί. Ως εκ τούτου γεννώνται ερωτήματα πότε ενημερώθηκε η επιχειρησιακή και η πολιτική ηγεσία.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού, Δημήτρης Μπαλτάκος, είπε στο ΣΚΑΙ ότι ήδη από τις 18:30 είχαν ειδοποιηθεί για αποκλεισμένους στις ακτές στο Μάτι. Όπως είπε, έφτασαν στο σημείο πριν τις 7 το απόγευμα όπου και αντίκρισαν εγκλωβισμένους μέσα στη θάλασσα και σύντομα εντοπίστηκαν τα πρώτα θύματα.

«Από τον Άγιο Κοσμά έφυγαν δύο σκάφη και στη Ραφήνα βρήκαμε πολλά πλωτά του Λιμενικού Σώματος που κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν μέχρι και 13 και τουλάχιστον 20 σκάφη ιδιωτών που είχε συντονίσει το λιμεναρχείο της Ραφήνας και ακόμα περισσότερα που είχαν κινητοποιηθεί αυτοβούλως», περιέγραψε ο κ. Μπαλτάκος.

Όταν έφτασε στο σημείο, η ομάδα άρχισε να βλέπει τις εστίες που υπήρχαν και τα προβλήματα. «Υπήρχαν τρεις παραλίες κι ένα ξενοδοχείο.

Η παραλία με το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η γνωστή παραλία του Κάβου, όπου υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι. Υπήρχαν άλλες δύο παραλίες με κόσμο κι ένα ξενοδοχείο με τουλάχιστον 200 άτομα» και συνέχισε: «Το θέαμα ήταν ιδιαίτερα απόκοσμο. Υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι στη θάλασσα, υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην παραλία, υπήρχαν άνθρωποι που δεν άφηναν τα σπίτια τους με τίποτα, παρότι είχαν καεί, άνθρωποι που έψαχναν τους δικούς τους και υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι που είχαν χάσει τη ζωή τους στον δρόμο προς το Λιμανάκι»

Ο κ. Μπαλτάκος σημείωσε ότι η ομάδα των ΟΥΚ έσωσε και μετέφερε στο λιμάνι της Ραφήνας 465 άτομα, ενώ το Λιμενικό έσωσε πάνω από 700 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη που έγινε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, παρουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα, δεν έγινε αναφορά σε θύματα. Ταυτόχρονα, ο γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, τόνισε στο ΣΚΑΙ ότι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική στις 19:40 το απόγευμα της Δευτέρας. Όπως τόνισε, αυτό έγινε γνωστό μέσω ασυρμάτου οπότε και θα πρέπει να είχε ενημερωθεί και ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας….

Κουρουμπλής: Είχαμε την πληροφορία για νεκρούς – Δεν την αξιολογήσαμε ως ασφαλή

Τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής των 40 ανδρών των ΟΥΚ που επιχείρησαν στην περιοχή σώζοντας αρκετούς ανθρώπους που βρέθηκαν στη θάλασσα κατά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, επιβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο ΘΕΜΑ FM και ερωτώμενος σχετικά, απάντησε ότι πράγματι «υπήρχε αυτή η πληροφορία, αλλά δεν αξιολογήθηκε ως ασφαλής». Ο υπουργός Ναυτιλίας, παραδέχτηκε πως η πολιτική ηγεσία γνώριζε για νεκρούς στην περιοχή, πριν ακόμα νυχτώσει. Ο υπουργός, στις δηλώσεις του, απέφυγε να απαντήσει αν υπήρξε επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να μην δημοσιοποιηθεί η ύπαρξη νεκρών, ιδιαίτερα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι….

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ