Χορό εκατομμυρίων με «μαϊμού» επιδοτήσεις αποκάλυψε το ΣΔΟΕ

65

Πλαστά τιμολόγια για την εξασφάλιση επιδοτήσεων αρκετών εκατομμυρίων, τοκογλυφία, αλλά και ένα άτομο που έταζε ένταξη σε προγράμματα με το …αζημίωτο, αποκάλυψαν έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε Αττική και Μακεδονία.

Μετά από εισαγγελική παραγγελία πραγματοποιήθηκαν από το ΣΔΟΕ έλεγχοι για προγράμματα ΕΣΠΑ σε 322 επιχειρήσεις όπου και αποκαλύφθηκε σωρεία εικονικών συναλλαγών σε συνεργασία ελληνικών και αλλοδαπών προμηθευτικών εταιρειών.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, διαπιστώθηκε η λήψη — από τις εν λόγω επιχειρήσεις — πλήρως ή μερικώς εικονικών φορολογικών στοιχείων, συνολικής αρχικής αξίας 13,2 εκατ. ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση, ξενοδοχειακή μονάδα στη δυτική Ελλάδα έλαβε επιδότηση 1,2 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της αλλά δεν είχε τηρήσει τους όρους επιχορήγησης.

Επίσης διαπιστώθηκε η καταστρατήγηση των διατάξεων του κώδικα τελών χαρτοσήμου και συντάχθηκαν σχετικά δελτία προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για απόδοση τελών χαρτοσήμου ποσού 7.295.725,82 ευρώ.

Εταιρεία στον τομέα ενέργειας στη Θράκη δεν είχε καταβάλει φόρους ύψους 4,215 εκατ. ευρώ.

Στη Θεσσαλία στο πλαίσιο των κοινών επιτόπιων ελέγχων με την OLAF, διαπιστώθηκε η έκδοση εικονικών τιμολογίων από δύο επιχειρήσεις. Η πρώτη επιχείρηση εξέδωσε 2.304 εικονικά φορολογικά στοιχεία προς λήπτες — δικαιούχους, συνολικής αξίας περίπου 6.700.000,00 ευρώ.

Η δεύτερη επιχείρηση εξέδωσε 92 εικονικά φορολογικά στοιχεία προς λήπτες — δικαιούχους, συνολικής αξίας περίπου 700.000 ευρώ.

Ξενοδοχειακή μονάδα σε νησί του Βορείου Αιγαίου έλαβε επιδότηση πλέον των 2.000.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της που όμως δεν έγινε, ενώ σε άλλες δύο μονάδες στο Ιόνιο παρότι υπήρξε επιδότηση 1.251.299 και 1 εκατ. αντίστοιχα επίσης για εκσυγχρονισμό δεν τηρήθηκαν οι όροι της επιχορήγησης.

Στη δαγκάνα του ΣΔΟΕ και αθλητικό ερασιτεχνικό σωματείο στη Βόρεια Ελλάδα που είχε επιχορηγηθεί, στο παρελθόν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με ποσό πλέον των 500.000 ευρώ προκειμένου να διαμορφώσει τις εγκαταστάσεις του. Από τον έλεγχο που διενήργησε η υπηρεσία προέκυψε ότι δεν πραγματοποιήθηκαν οι επιχορηγούμενες εργασίες.

Στο Ιόνιο, φυσικό πρόσωπο σε συνεργασία με τραπεζικό υπάλληλο, εξαπάτησε επενδυτές — κυρίως σε νησί του Ιονίου — για τη δήθεν ένταξή τους σε επιδοτούμενα προγράμματα, αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά. Από έλεγχο στους τραπεζικούς του λογαριασμούς διαπιστώθηκε ότι είχαν κατατεθεί ποσά πλέον των 2.000.000 ευρώ, ενώ δεν είχαν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις.

 

Λογιστές στην Αττική καταχωρούσαν ανύπαρκτες δωρεές για τη μείωση του δημοσίου χρέους σε φορολογικές δηλώσεις φορολογουμένων, προκειμένου να προβούν σε δόλια εκταμίευση επιστροφής φόρου εισοδήματος παρελθόντων ετών, ποσού που προσεγγίζει το 1.000.000 ευρώ.
Βιομηχανική μονάδα στην Ήπειρο, δεν τηρούσε τους όρους επιδότησης ύψους 9.868.907 ευρώ, ενώ αντίστοιχα βιομηχανική μονάδα στη Θράκη καλείται να επιστρέψει 487.999 ευρώ.

Σε διάφορους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε φυσικά πρόσωπα για τοκογλυφίακαι παράνομες τραπεζικές συναλλαγές, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, συνολικού ποσού 9.231.729,43 ευρώ.

Αιρετό πρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο «πιάστηκε» για προσαύξηση περιουσίας ύψους 1.198.432,25 ευρώ χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Συνάδελφός του από την κεντρική Μακεδονία είχε αυξήσει αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 437.482,53 ευρώ, ενώ δημοτικός υπάλληλος στην Ήπειρο είχε αντίστοιχα 315.000 ευρώ περισσότερα από αυτά που μπορούσε να δικαιολογήσει.

sputniknews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ