Ανδρέας Παπανδρέου -Ο πολιτικός που σημάδεψε την ιστορία της Ελλάδας… Ένας ηγέτης «φαινόμενο» που λατρεύτηκε-βίντεο

19
Ο πολιτικός που σημάδεψε την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης και άφησε τη σφραγίδα του στην κεντροαριστερά.

28 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου. 28 χρόνια μετά τον θάνατο του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Ένας ηγέτης «φαινόμενο» που λατρεύτηκε από τον κόσμο και έγραψε το δικό του κεφάλαιο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πολύ μεγάλος ηγέτης. Ξεπερνούσε την εποχή του, γι’ αυτό άλλαξε τα πάντα στην Ελλάδα», είπε ο Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης MEGA, Σταμάτης Μαλέλης.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μια τόλμη, συνδυασμένη με γνώση κι έναν συναισθηματικό πλούσιο κόσμο», είπε ο πολιτικός, Τηλέμαχος Χυτήρης.

«Εκτός από ένα τεράστιο μυαλό, ήταν ένας υπέροχος σύντροφος, είχε πολλές ευαισθησίες, ήταν πολύ τρυφερός και πολύ συνεπής στις υποσχέσεις του», είπε η Δήμητρα – Λιάνη Παπανδρέου.

Ο πολιτικός, Τηλέμαχος Χυτήρης, αναφέρει πως πρώτη φορά που συνάντησε τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν την περίοδο της δικτατορίας.

Ο Σταμάτης Μαλέλης είπε πως ο Ανδρέας δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος ηγέτης, ήταν κι ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος.

«Λείπει από τότε που έφυγε. Ένα μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μου έδωσε έναν φάκελο με κακές φωτογραφίες του για δημοσίευση. Θυμάμαι τη Σύνοδο στο Δουβλίνο, όταν ο Ανδρέας απαιτούσε τα μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα. Είδα  έναν Παπανδρέου να βγαίνει κατακόκκινος έξω».

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είπε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου συνομιλούσε με τον κόσμο κι αυτό ειναι ένα χάρισμα που δεν μπορεί ευκολά να έχει κάποιος πολιτικός.

«Το οικογενειακό δίκαιο ήταν πρωτοπόρο στην εποχή του και αγκαλιάστηκε από όλους».

«Με σημάδεψε για πάντα η απώλειά του, γιατί ο Ανδρέας μου άλλαξε τη ζωή», είπε η Δήμητρα – Λιάνη Παπανδρέου.

Το 1988 βρέθηκε αντιμέτωπος με τα πρώτα προβλήματα της υγείας του. Στις 30 Σεπτεμβρίου υποβάλλεται σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο Λονδίνο.

Όταν επέστρεψε πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχτεί. Εκείνος αφού κοντοστάθηκε στην σκάλα του αεροπλάνου και χαιρέτησε τον κόσμο, γύρισε το κεφάλι του πίσω και έκανε ένα νεύμα σε μία νεαρή αεροσυνοδό. Την Δήμητρα – Λιάνη Παπανδρέου.

Από εκείνη τη στιγμή θα ήταν επίσημο ζευγάρι.

Τον Νοέμβριο του 1995 ο χρόνος για τον Ανδρέα ξεκινά να μετρά αντίστροφα.

«Υπήρξαν στιγμές πολύ κρίσιμες. Η ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου κρεμόταν από μια κλωστή. Η διαχείριση της πληροφορίας του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν μια δύσκολη υπόθεση», είπε ο δημοσιογράφος, Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

Το 1996 παίρνει εξιτήριο και όλοι μιλούν για θαύμα. Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου «φεύγει» ήρεμος έχοντας δρομολογήσει την σύνταξη της ομιλίας του στο επερχόμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

«Ανέμενε να κάνει μια παρέμβαση στο ΠΑΣΟΚ. Αυτή την παρέμβαση μας παρακάλεσε να την ετοιμάσουμε και να του την παραδώσουμε. Το βράδυ εκείνο ήταν το βράδυ του θανάτου του», είπε ο Τηλέμαχος Χυτήρης.

«Θυμάμαι την ημέρα του θανάτου του Ανδρέα, ήμουν στο κοντρόλ και έκλαιγα», ανέφερε ο Σταμάτης Μαλέλης.