Ανησυχία για το ρήγμα των Αλκυονίδων. Τι λέει ο δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης

33

Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελυταίο διάστημα στις Αλκυονίδες, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους του Λουτρακίου και της ευρύτερης περιοχής, αφού ο καταστροφικός σεισμός του 1981 είχε επιπτώσεις στους κατοίκους και το δομημένο περιβάλλον, αφήνοντας ανεξίτηλες μνήμες…

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κ. Γκιώνης Γεώργιος σε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας του Δήμου,εκτός άλλων θεμάτων (πυροπροστασία και covid-19) έθεσε το θέμα της έντονης και συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας και αναζήτησε τρόπους ενημέρωσης του κοινού αλλά και μέτρα προφύλαξης και προστασίας.

Στο Λουτράκι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του loutrakiblog.gr βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες, ο γνωστός σεισμολόγος κ. Τσελέντης και η ομάδα του. Σε συνεργασία με το δήμαρχο κ. Γκιώνη Γιώργο,τοποθέτησαν σεισμογραφικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας σε διάφορα σημεία της περιοχής (Λουτράκι, Περαχώρα, Λίμνη, Σχίνος κ.α.) αλλά και σε κτίρια.

Το ρήγμα των Αλκυονίδων ανησυχεί τους σεισμολόγους, όπως έχουν τονίσει σε δηλώσεις τους, τόσο ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, όσο και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.

“Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων” είχε προειδοποιήσει το καλοκαιρί του 2019 και συνέστησε ότι “θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα”.

Ο κ. Τσελέντης αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων έχει δηλώσει ότι

“έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι”.

Ο κ. Γκιώνης δήλωσε

“Η φημολογία ότι οι συνεχείς μικρές σεισμικές δονήσεις αποτελούν “ξέσπασμα” δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη.Ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχήκαι πάντα πρέπει να προσέχουμε. Ανα πάσα ώρα μπορεί να συμβεί μεγάλος σεισμός. Σα δήμος, μέλημά μας είναι η ενημέρωση όχι μόνο των δημοτών αλλά και των επισκεπτών μας. Στην κατεύθυνση αυτή, η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τον εγνωσμενου κύρους σεισμολόγο-καθηγητή κ. Τσελέντη, όντως τοποθέτησε σεισμογραφικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας σε διάφορα μέρη του δήμου και σε δημοτικά κτίρια. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Τσελέντη και την ομάδα του. Αν χρειαστεί να ενημερωθεί ο κόσμος για κάτι περαιτέρω, θα το κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Στην κατεύθυνση αυτή κοιτάμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Θα ανακοινώσουμε και τους  ανοιχτούς χώρους συγκέντρωσης ανά διαμέρισμα του δήμου, σε περίπτωση σεισμού”

πηγή-loutrakiblog.gr

  

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here