Αρχαία Νεμέα: Ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους …

29

Αρχαία Νεμέα: Ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου (βίντεο)

Η Αρχαία Νεμέα  είναι ημιορεινό χωριό του Νομού Κορινθίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 286 μέτρων και το 2011 είχε 392 μόνιμους κατοίκους. Υπάγεται στην κοινότητα Αρχαίας Νεμέας του δήμου Νεμέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Παλιότερα ονομάζοταν Ηράκλειο ή Κουτσομόδι.

Το όνομα της το πήρε από το ρήμα νέμω δηλαδή νομή (βοσκή), λόγω των κτηνοτρόφων που έμεναν στην περιοχή.

Ονομαστή πόλη της αρχαιότητας, γνωστή και από το μυθικό λιοντάρι, που σκότωσε ο Ηρακλής. Τα ερείπια του ναού του Νέμειου Δία, από τον οποίο σώζονται μόνο εννέα κίονες και οι σπόνδυλοι μερικών άλλων, βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από το σημερινό χωριό της Αρχαίας Νεμέας. Ονομαστά είναι και τα κρασιά Νεμέας που παράγονται στην περιοχή. Η αρχαία Νεμέα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου. Υπήρξε σημαντική πόλη στην αρχαιότητα , επάνω στον δρόμο που ένωνε την Κόρινθο με το Άργος  και τόπος διοργάνωσης των Νέμεων αγώνων.

Αρχαία Νεμέα: Ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγρότες της Κορινθίας: ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ …

Μυθολογία

Σύμφωνα με το μύθο, υπάρχουν δύο εκδοχές οι οποίες οδήγησαν στη δημιουργία του συγκεκριμένου ιερού. Η πρώτη θέλει τον Ηρακλή, γιο του Δία, αφού σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας να ιδρύει ένα ιερό προς τιμή του πατέρα του. Η δεύτερη –και πιο διαδεδομένη– εκδοχή αφορά το Βασιλιά της Νεμέας και ιερέα του Δία, Λυκούργο, και τη γυναίκα του Ευρυδίκη, οι οποίοι μετά από πολλά χρόνια έγγαμου βίου απέκτησαν ένα γιο, τον Οφέλτη. Ωστόσο, κατά τον χρησμό της Πυθίας, το βρέφος δεν έπρεπε να ακουμπήσει στο έδαφος μέχρι να περπατήσει. Μια μέρα, η Υψιπύλη, η τροφός του, ενώ κρατούσε τον Οφέλτη συνάντησε μια ομάδα ταξιδευτών, οι οποίοι διψασμένοι της ζήτησαν λίγο νερό. Εκείνη άφησε σε ένα στρώμα άγριου σέλινου το βρέφος, προκειμένου να τους προσφέρει νερό. Όταν γύρισε το κεφάλι της προς το βρέφος είδε ένα φίδι να έχει δαγκώσει τον Οφέλτη, ο οποίος ξεψύχησε. Αυτό το γεγονός θεωρήθηκε κακός οιωνός και ονόμασαν το μωρό Αρχέμορο, δηλαδή «αρχή της κακοτυχίας». Προκειμένου να εξευγενίσουν τους θεούς, οι ταξιδευτές αποφάσισαν να ιδρύσουν επιτάφιους αθλητικούς αγώνες στη Νεμέα, με τους κριτές να φορούν μαύρα, σε ένδειξη πένθους.

Ιστορία

Η περιοχή της Νεμέας φαίνεται να υπήρξε ήδη από τη Νεολιθική εποχή (6500-3000 π.Χ.), ιερό κέντρο λατρευτικών σκοπών, σύμφωνα με τα αγγεία που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Περί τον 6ο π.Χ. αιώνα βλέπουμε την πρώτη ακμή της Νεμέας με την ίδρυση των αθλητικών αγώνων και το κτίσιμο ιερών κέντρων και αθλητικών υποδομών, ενώ στο τελευταίο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ. φαίνεται να υπήρξε πολεμική σύγκρουση στην περιοχή, καθώς η Νεμέα ερημώθηκε και οι αγώνες μεταφέρθηκαν στο Άργος. Η δεύτερη περίοδος ακμής του ιερού της Νεμέας θα έρθει το 330 π.Χ. με τη μεταφορά των αθλητικών αγώνων εκ νέου στη Νεμέα, την ανακαίνιση των ήδη υπαρχόντων κτιρίων αλλά και την οικοδόμηση καινούργιων. Το 145 π.Χ. ένα χρόνο μετά την κατάληψη από του Ρωμαίους, οι αγώνες θα μετακινηθούν οριστικά πλέον στο Άργος και συνεπώς η περιοχή θα ερημωθεί παντελώς. Περί το 4ο αιώνα μ.Χ., η μορφή του ιερού της Αρχαίας Νεμέας είχε αλλάξει ριζικά, καθώς για καλλιεργητικούς σκοπούς, γεωργοί και βοσκοί προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές στα κτίσματα, ενώ τον 5ο αιώνα μ.Χ. κατασκεύασαν μια παλαιοχριστιανική βασιλική από τα ερείπια του Ξενώνα, η οποία καταλάμβανε το 1/3 της έκτασής του. Το 540 μ.Χ. η κοιλάδα της Νεμέας υπέστη μορφολογική αλλαγή, που είχε ως συνέπεια να στερέψουν τα υδάτινα αποθέματά της και ως εκ τούτου η περιοχή εγκαταλείφτηκε για ακόμα μια φορά.

ΔΕΊΤΕ ΤΟ ΒΊΝΤΕΟ

ΠΗΓΉ