Ασύλληπτα κέρδη για τις τράπεζες από τα υψηλά επιτόκια – «Αφαίμαξη» για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις

1098

Κάθε μήνα βλέπουν τα περιθώρια κέρδους τους να αυξάνονται οι «Σάιλοκ» του 21ου αιώνα, δηλαδή, οι περιβόητες «συστημικές τράπεζες», καθώς η αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια διαρκώς ανοίγει την ψαλίδα της από τα επιτόκια των καταθέσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μόνο για τον μήνα Απρίλιο το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, έναντι του αντίστοιχου του Μαρτίου, και πλέον ανέρχεται στο 5,60% για τα νέα δάνεια και καταθέσεις (5,55% στα υφιστάμενα). Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε η ΕΚΤ ξεκίνησε να ανεβάζει τα επιτόκια, το επιτοκιακό περιθώριο ήταν στο 3,69% για τα νέα δάνεια και καταθέσεις και στο 3,56% για τα υφιστάμενα -δηλαδή αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου κατά 191 έως 199 μονάδες βάσης.

Συμπέρασμα: μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, αύξησαν το περιθώριο κέρδους μόνο από τα επιτόκια κατά 50%!

Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού

Το γεγονός ότι τα επιτόκια δανεισμού διαρκώς αυξάνονται, έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο λόγος είναι το κόστος του ιδιωτικού δανεισμού αυξάνεται και γίνεται βρόγχος για τα νοικοκυριά. Όλο και περισσότεροι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο υπέρογκο κόστος δανεισμού με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια.

Καθώς τα κόκκινα δάνεια εκτοξεύονται οι Τράπεζες έχουν «φροντίσει», χάρη στη σκανδαλώδη νομοθεσία των κυβερνήσεων, να τα περνούν στα περιβόητα funds. Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες φαίνονται «καθαρές» από κόκκινα δάνεια, τα οποία αναλαμβάνουν οι δοσατζήδες τους. Έτσι όλοι αυτοί κερδίζουν και τα λαϊκά νοικοκυριά χάνουν τα σπίτια τους!

Και αυτό γιατί οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν ανενόχλητες το «φαγοπότι» τους μέσω της αύξησης της χρηματιστηριακής τους αξίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική και Eurobank ξεπέρασαν τους στόχους που είχαν θέσει, με τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να ανέρχονται στα 3,7 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers) κάνουν στην κυριολεξία «χρυσές δουλειές» που λειτουργούν ως τα τοπικά υποκαταστήματα των ξένων funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες.

Τα στοιχεία του Απριλίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΤτΕ, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,25%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,22%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,87%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 5,85%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 15,03%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 71 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 12,79%.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 24 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,06%.

Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 37 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,05%.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,02%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,01% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 5,51%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,84%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,38%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,71%.

imerodromos.gr