Δήμος Σικυωνίων – Στο Κρυονέρι τοποθετήθηκαν οι Λίθοι Μνήμης ενάντια στην Λήθη του Χρόνου-φωτο

1060

Δύο μέρες με πολύ σημαντικές εκδηλώσεις, αντίδοτο στην Λήθη του Χρόνου, ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ, Σάββατο 23 Ιουλίου στο Κρυονέρι και στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.

Πρόκειται για την τοποθέτηση Λίθων Μνήμης (Stolpersteine) σε ανάμνηση της διάσωσης της εβραϊκής οικογένειας Καμχή την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, την παρουσίαση του βιβλίου της ΜαρίζαςΝτεκάστρο «Οι δικοί μου άνθρωποι», καθώς και την προβολή της ταινίας  “Asliceofheaven”(Ένα κομμάτι ουρανού) που αφορούσε επίσης στη διάσωση της οικογένειας Καμχή.

Οι Λίθοι Μνήμηςτσιμεντένιοι κύβοι, διαστάσεων 10Χ10 εκ., που φέρουν μια ορειχάλκινη πλάκα με χαραγμένα πάνω τα στοιχεία των ανθρώπων,που υπέστησαν διώξεις ή εξοντώθηκαν από τους Ναζί τοποθετήθηκαν επί της επαρχιακής οδού έμπροσθεν της οικίας του Δημήτρη Δημόπουλου, όπου κρυβόταν η εβραϊκή οικογένεια Καμχή το 1943-1944. Η τοποθέτηση έγινε παρουσία της ΡίφκαΚαμχή, του συζύγου της καθώς και αρκετών παιδιών και απογόνων αυτής. Παρόντες επίσης ήταν Γερμανοί νέοι από το δήμο Σπάνταου Βερολίνου και το γραφείο Συντονισμού Λίθων Μνήμης, αλλά και αρκετοί απόγονοι των οικογενειών του παπα-Νίκου Αθανασούλη και του Θανάση Δημόπουλου, που κατατάχθηκαν στις οικογένειες των Δικαίων των Εθνών, το 2018.

Κατά την σεμνή τελετή τοποθέτησης, οι παριστάμενοι με πρώτη την Ρίφκα που το 1943-1944 ήταν ένα 7χρονο παιδί, άφησαν ένα λευκό τριαντάφυλλο πάνω στις ορειχάλκινες Λίθους Μνήμης σε ανάμνηση όλων των διωγμών και των διώξεων που υπέστησαν εβραϊκές και μη οικογένειες τα σκοτεινά χρόνια που κυριαρχούσε στον κόσμο, ο φασισμός και ο ναζισμός.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος στον σύντομο χαιρετισμό του και αφού καλωσόρισε τόσο την οικογένεια της ΡίφκαςΚαμχή όσο και τους νέους από τον δήμο Σπαντάου, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η γενιά του είναι τελευταία γενιά που άκουσε διηγήσεις για τα γεγονότα του πολέμου και της Κατοχής από παππούδες και γιαγιάδες που τα έζησαν. Το γεγονός αυτό σημείωσε είναι μια ευθύνη για να διατηρήσουμε ζωντανή την Μνήμη και να την μεταδώσουμε στις νέες γενιές, ώστε ποτέ να μην ξεχαστεί το κάθε τι καλό και το κάθε τι κακό που διαμόρφωσε τον κόσμο που τους παραδίδουμε.

Η μνήμη είναι ο άνθρωπος υπογράμμισε και γι’ αυτό κάθε λίθος μνήμης που τοποθετήθηκε στην φιλόξενη γη του Κρυονερίου έχει το διττό χαρακτήρα του ανθρώπου: Φέρει το βάρος μιας καταστροφής που μαυρίζει τις ψυχές, αλλά και χτίζει την έκφραση μιας καλοσύνης που θα φωτίζει τον κόσμο.

Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο πρόεδρος της Κοινότητας Κρυονερίου Κώστας Ραφτόπουλος, ο βουλευτής Κορινθίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) Γιώργος Ψυχογιός, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Μπένης Νατάν και ο AlexKallias, διευθυντής Κέντρου Νέων Wildwuchs Δήμου ΣπάνταουΒερολίνου – Γραφείο συντονισμού Λίθων Μνήμης.

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου “Οι δικοί μου άνθρωποι” της ΜαρίζαςΝτεκάστρο (συγγραφέας), παρουσία των Χαρά Μαραντίδου (εικονογράφος) καιΑλέξα Αποστολάκη (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο).

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Σύλλογος “Φιλοξενία”.

Χθες, Σάββατο 23 Ιουλίου στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίαςAsliceofheaven”(Ένα κομμάτι ουρανού) για τη διάσωση της Εβραϊκής οικογένειας Καμχή στο Κρυονέρι Κορινθίας κατά τη διάρκεια της Κατοχής.  Στην προβολή εκτός της οικογένειας τηςΡίφκαΚαμχή, το παρόν έδωσε και η σκηνοθέτιςΧιλάΤιμόα-Άσουρ.

Στις εκδηλώσεις, οι οποίες τελούσαν υπό την αιγίδα τηςΕπιτροπής Παιδείας, Θρησκευμάτων και Νεολαίας τηςΚΕΔΕ και του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας, ο αντιδήμαρχος Σικυωνίων Γιώργος Τσολάκος, ο δημοτικός σύμβουλος Σικυωνίων Βαγγέλης Χουσελάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Οικονόμου καθώς και το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Κορινθίας Σωτήρης Κουκουλάκης.