Δημήτρης Αγγελόπουλος: “Πολιτική χωρίς πριγκηπέσσες”

7

Πέντε χρόνια διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας γεμάτα πολιτικές και οικονομικές πριγκιπέσες που δρουν ανεξέλεγκτα εις βάρος πολιτών και κράτους, εκμεταλλευόμενες την απουσία ελέγχων και την προνομιακή μεταχείριση τους. Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά είχε περιγράψει με λίγες λέξεις την λειτουργία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Μαξίμου Α.Ε. – Βλέποντας και Κάνοντας». Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και βούληση, αδυνατεί να αξιοποιήσει τα περισσότερα από 70 δις ευρώ που έρχονται στην Ελλάδα από Ταμείο Ανάκαμψης,, ΕΣΠΑ και νέα ΚΑΠ για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να επενδύσει στις απαιτούμενες υποδομές για να βελτιώσει την ζωή των πολιτών. Παράλληλα κλείνει το μάτι, χρηματοδοτεί -προστατεύει ημετέρους και στρουθοκαμηλίζει όταν πιάνεται με την «γίδα στην πλάτη».

Πολλά τα παραδείγματα με πιο τρανταχτά την κακοδιαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, τους ελέγχους για σκάνδαλα από την επιτροπή ανταγωνισμού και την ευρωπαϊκή εισαγγελία  για απευθείας αναθέσεις2,5 δις ευρώ, το αρνητικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το  κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, το κουκούλωμα και την ασυλία στους υπεύθυνους του σκανδάλου των υποκλοπών και του ατυχήματος των Τεμπών, τους ελλιπείς ελέγχους και την κερδοσκοπία στην αγορά, το ευρωπαϊκό πρόστιμο και την επιτήρηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την εγκατάλειψη -ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, τα υπερκέρδη τραπεζών – εταιρειών ενέργειας και τροφίμων.

Η ανασφάλεια και τα προβλήματα μεγαλώνουν, η ακρίβεια γιγαντώνεται, ο πρωτογενής τομέας έχει εγκαταλειφθεί,   το δημογραφικό παραμένει η μεγαλύτερη απειλή,  η εγκληματικότητα και η βία δεν αντιμετωπίζονται, οι μικρομεσαίοι γονατίζουν, οι θεσμοί δεν λειτουργούν.

Η απάντηση της Κυβέρνησης στην κριτική που δέχεται και η αλαζονεία της στηρίζεται στο ποσοστό που έλαβε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Το μήνυμα που θα λάβει από τους πολίτες στις 9 Ιουνίου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη ημέρα.

Οι ευρωεκλογές έχουν συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Σε συμβολικό επίπεδο, οι πολίτες μπορούν να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα στην Κυβέρνηση ότιαποδοκιμάζουν τις πολιτικές της. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει το μήνυμα ο πρωθυπουργός είναι να δημιουργηθεί παράλληλα ένας ισχυρός προοδευτικός  πόλος απέναντι στην ΝΔ. Για ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, με ισχυρούς θεσμούς, με ισχυρές ανεξάρτητες αρχές, με ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, με δικαιοσύνη παντούκαι ρεαλιστικές πολιτικές για τους πολλούςπου να οδηγούν σε ανοδική κοινωνική κινητικότητα.

Όμως, δεν πρέπεινα ξεχνάμε ότι στις Ευρωεκλογές ψηφίζουμε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τον χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών πολιτικών – κατευθύνσεων που θα υιοθετηθούν – προωθηθούν τα επόμενα χρόνια και θα επηρεάσουν την εθνική πολιτική και την ζωή μας.

Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και στους σοσιαλδημοκράτες είναι ψήφος για μία ισχυρή μεγάλη κεντροαριστερά που δεν θα στηρίζεται σε επικοινωνιακάαλλά σε πολιτικά και προγραμματικάθεμέλια, είναι ψήφος για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για αξιοπρέπεια στην ζωή και την εργασία όλων, για κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι ψήφος για μία διαφορετική Ευρώπη από αυτή που σχεδιάζουν και δημιουργούν τις τελευταίες δεκαετίες οι συντηρητικοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ΝΔ.Είναι ψήφος για μία Ευρώπη των λαών.

Προτεραιότητα μας να προχωρήσουμε στην πολίτική της ολοκλήρωση καινα δημιουργήσουμε μία Ευρωπαϊκή Ένωση που θα στηρίζεται στα δικά της πόδια χωρίς τις εξαρτήσεις που την τραυμάτισαν σοβαρά τα προηγούμενα χρόνια και αναφέρομαι φυσικά  στην ενεργειακή της εξάρτηση από την Ρωσία, στην εμπορική της εξάρτηση από την Κίνα και στην αμυντική της εξάρτηση από τις ΗΠΑ.Με κοινή εξωτερική πολιτική και ενιαίο ευρωπαϊκό αμυντικό δόγμα. Τα ελληνικά σύνορα θα πρέπει να λογίζονται ως ευρωπαϊκά και η δημιουργία Ευρωστρατού να μας επιτρέψει να στρέψουμε εθνικά κονδύλια από τους εξοπλισμούς προς το κοινωνικό κράτος.

Η Ευρώπη οφείλει να επενδύσει στην δική της παραγωγή ενέργειας, με την Ελλάδα να μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο αρκεί να επενδύσει στους φυσικούς πόρους της, σε ΑΠΕ και σε δίκτυα διανομής, αποθήκευσης και διασύνδεσης με την κεντρική Ευρώπη.  Παράλληλα, οφείλει να επενδύσει στην δική της εμπορική παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα για να καλύψει τις ανάγκες της και να προστατεύσει τους παραγωγούς της βάζονταςαυστηρούς κανόνες και κάνοντας εξονυχιστικούς ελέγχους στις εισαγωγές από τρίτες χώρες.

Αναγνωρίζοντας τον σκοπό και την αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RESCEU) και του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, οφείλουμε να επενδύσουμε σε ανάλογους μηχανισμούς και σε πολιτικές για να αμβλυνθούν οι ανισότητες μεταξύ των χωρών βορρά και νότου. Ιδιαίτερα, το Ταμείο Ανάκαμψης, σχεδιασμένο διαφορετικά,  από ένας προσωρινός μηχανισμός στήριξης πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμο βοηθώντας στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και ιδίως των πιο αδύναμων μελών της.

«Άλλα θέλω και άλλα κάνω κι έφτασα ως εδώ» λέει ο στίχος της «Πριγκιπέσας», εμείς επιμένουμε για πολιτική χωρίς πριγκιπέσες και στις 9 Ιουνίου καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν και να ψηφίσουν συνειδητά με πολιτικά κριτήρια για την Ελλάδα που θέλουν και για μία καλύτερη Ευρώπη.  «Μπορούμε και αξίζουμε περισσότερα».

Δημήτρης Αγγελόπουλος

Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ