ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΑΓΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ, ΣΤΗΝ Ι. ΝΗΣΟ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ-φωτο

13

Την κατ’ έτος καθιερωμένη προσκυνηματική αποδημία, στο Ιερό Νησί της Τήνου, πραγματοποίησε κι εφέτος, το διήμερο 3 και 4 Ιουλίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, μετά πλήθους Ιερέων και εκατοντάδων προσκυνητών της Ι. Μητροπόλεως μας, ολοκληρώνοντας με τον συνήθη αυτό τρόπο τα «ΙΗ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2024». Τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, τους Ιερείς και τους προσκυνητές υποδέχθηκε στο λιμάνι ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς νήσου Τήνου Πρωτ/ρος π. Γεώργιος Φανερός.

Στον Εσπερινό της 3ης Ιουλίου, στο Ι. Προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, χοροστάτησε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, τον οποίο καλωσόρισε ο Ιεροκήρυξ του Ιερού Προσκυνήματος, Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιάκωβος Σέττας και τον κάλεσε να κηρύξει τον Θ. λόγο. Ο Σεβασμιώτατος αρχικά αναφέρθηκε στην ευλογημένη συνήθεια της Ι. Μητροπόλεως μας να ολοκληρώνει τα «ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ» με αυτή την Ιερά αποδημία, προκειμένου να αποδίδουμε την τιμή και τον σεβασμό στην Μητέρα του Κυρίου μας και ακολούθως αναφέρθηκε στην τιμή που απέδωσε η Ι. Μητρόπολίς μας στον Κορίνθιο Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βλάσιο Φειδά, ο οποίος πολλά προσέφερε στην Εκκλησία της Ελλάδος και την Ελληνική Κυβέρνηση από τις ευθυνοφόρες θέσεις που υπηρέτησε.

Ο κ. Φειδάς, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «αν δεν υπήρχε ο Απ. Παύλος δεν θα υπήρχε ο Χριστός και εφόσον δεν υπάρχει Χριστός δεν υπάρχει Εκκλησία». Μέσω των δεκατεσσάρων (14) Επιστολών Του δόθηκε η δυνατότητα στους Πατέρες της Εκκλησίας μας να ασχολούνται, όχι με τον ίδιο, καθώς ξεκαθάρισε ότι: «ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός» (Γαλ. β’ 20), αλλά με τον Χριστό. Στην Θεολογία της δύσεως, των Ρωμαιοκαθολικών και των Προτεσταντών, θα διαπιστώσετε την αλλοίωση που έχει υποστεί το Θεανδρικό Πρόσωπο του Χριστού. Εκκλησία χωρίς Χριστό δεν υπάρχει και αντιστοίχως Εκκλησία χωρίς Απόστολο Παύλο, που περιγράφει τον Χριστό, δεν υπάρχει. Η ευλογητή σημερινή παρουσία μας στον Πάνσεπτο Ι. Ναό της Θεομήτορος μας δίδει την δυνατότητα να προσθέσουμε στον λόγο του πανσόφου Καθηγητού, ότι δεν θα υπήρχε ο Χριστός των Ευαγγελίων, εάν δεν υπήρχε η Παναγία Μητέρα Του! Γι’ αυτό Την τιμούμε, ως Της αρμόζει, ως «τὴν Θεοτόκον καὶ Μητέρα τοῦ Φωτός», ως Εκείνη που μας έδωσε το δικαίωμα να επικοινωνούμε με τον Υιό της και να ελπίζουμε στην νίκη κατά του θανάτου, της αμαρτίας και του κακού και φαύλου εαυτού μας.

Προ ολίγων ημερών, συνέχισε ο Ποιμενάρχης μας, τιμήσαμε και λάβαμε τις ευλογίες από τους Αγίους συνεργούς του Αποστόλου Παύλου και τους Κορινθίους Αγίους και σήμερα προσήλθαμε καθηκόντως στο σπίτι της Παναγίας μας για να λάβουμε και από Αυτήν την ευλογία Της, αναπέμποντες τις δεήσεις και τις ευχαριστίες μας! Όσο και αν κάποιοι προτείνουν, ως λύση, για την ευμάρεια του λαού, την άρνηση του Θεού, το γκρέμισμα των Εκκλησιών και την αθεΐα, τόσο θα τους απαντούμε ότι εις μάτην κοπιάζουν, γιατί ο λαός μας έμαθε να τιμά τους Αγίους μας επί δύο χιλιάδες χρόνια και όσο ο Θεός δίδει ζωή στον κόσμο δεν θα πάψει να τον ευχαριστεί «επὶ πᾶσιν οἷς παρέσχου αγαθοίς».

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο σεπτός Ποιμενάρχης μας συνοδευόμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Γεώργιο Φανερό και τους συνοδούς του Κληρικούς επισκέφθηκε την Ι. Μονή Κεχροβουνίου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από την Γερόντισσα Ιουλιανή και την περί αυτήν Ι. Αδελφότητα.

Την επομένη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, χοροστάτησε στον Όρθρο και στην Θ. Λειτουργία συλλειτουργούντων του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Αγ. Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων Πανοσ. Αρχιμ. κ. Χρυσοστόμου Κουλουριώτη, του Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Ανθίμου Παπαλεξόπουλου, Ιερέων της Ι. Μητροπόλεως μας ως και των Διακόνων του.

Με την ευκαιρία της αναγνώσεως, από τους Ιεροψάλτες, αποσπάσματος από την Β’ προς Κορινθίους Επιστολή του Απ. Παύλου, ο Σεβασμιώτατος επεξήγησε ότι ο Απόστολος και Ιδρυτής της Εκκλησίας μας, απευθυνόμενος στους Κορινθίους, δίδαξε ότι οι άνθρωποι παρηγορούμαστε ακούγοντας για τον Χριστό, τα πάθη και την Ανάσταση Του. Οι Χριστιανοί δεν απομένουμε ποτέ χωρίς ελπίδα γιατί η πίστη μας στο Ευαγγέλιο αποτελεί την άγκυρα της ελπίδος μας. Αν ο Χριστός δεν πέθαινε για μας θα είχαμε απολέσει την ελπίδα της αιωνίου ζωής. Οφείλουμε επομένως, να μετέχουμε στην ζωή Του, να ακολουθούμε τα ίχνη Του, ώστε να παρηγορούμαστε και να αποφεύγουμε την απελπισία και το αδιέξοδο, καθώς, όπως γράφει και ο Απ. Πέτρος: «Χριστὸς ἔπαθεν ὑπὲρ ὑμῶν, ὑμῖν ὑπολιμπάνων ὑπογραμμὸν ἵνα ἐπακολουθήσητε τοῖς ἴχνεσιν αὐτοῦ» (Α’ Πετ. β’, 21).

Το να πάσχουμε και να συμμετέχουμε στις θλίψεις των αδελφών μας, όπως έπασχε και ο Κύριος στον Σταυρό για εμάς, είναι η παρηγοριά, η ελπίδα και η κοινωνία μας με τον Θεό και τους συνανθρώπους μας. Αν κάποιος ζει αυτοτελώς, ζει στην κόλαση, ενώ αν λειτουργεί ο ένας για τον άλλον, όπως λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα με τα μέλη του, τότε ομιλούμε για ζωή εν αρμονία, άρα παράδεισο. Αυτή η παρομοίωση του Απ. Παύλου για την Εκκλησία και το ανθρώπινο σώμα, είναι από τις πιο όμορφες διδασκαλίες της Χριστιανοσύνης. Εάν, αντί να μισούμε, να φθονούμε και να πράττουμε το κακό ο ένας για τον άλλον, λειτουργούσαμε όλοι μαζί, προσευχόμαστε ο ένας για τον άλλον και στο τέλος Κοινωνούσαμε, θα νοιώθαμε τον Θεό μας να μας ευλογεί και να μας ενώνει, καθιστώντας μας παιδιά του Εσταυρωμένου και της αγάπης «ἐν τούτῳ γνώσονται πάντες ὅτι ἐμοὶ μαθηταί ἐστε, ἐὰν ἀγάπην ἔχητε ἐν ἀλλήλοις» (Ιω. ιγ΄, 35)!

Ο Ποιμενάρχης μας κατέληξε ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, που πάντοτε με πολύ χαρά παραχωρεί την κυριαρχική του άδεια και ευλογία για την τέλεση της Θ. Λειτουργίας, τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Γεώργιο Φανερό, τον Ιεροκήρυκα του Ιερού Προσκυνήματος Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιάκωβο Σέττα, τους Ιερείς, τον Αντιπρόεδρο και τους εργαζόμενους στο Ιερό Ίδρυμα για την φιλοξενία και για την διευκόλυνση όλων των προσκυνητών. Εξουσιοδότησε μάλιστα, τον π. Γεώργιο Φανερό, μαζί με τις ευχαριστίες, την ευγνωμοσύνη και την αγάπη του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο να προσκομίσει εκ μέρους του ως «αντίδωρο» ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο. Ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Γεώργιος Φανερός, εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου, των μελών της Διοικούσης Επιτροπής του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., των Ιερέων και του ευσεβούς λαού της Τήνου ευχήθηκε κατάλληλα και ευχαρίστησε όλους τους προσκυνητές.

Με το Παγκορινθιακό προσκύνημα στην Μεγαλόχαρη της Τήνου και με τις ολόθερμες προσευχές όλων στην Ευαγγελίστρια, ολοκληρώθηκαν με τον πλέον ιδανικό τρόπο κι εφέτος τα «ΙΗ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2024»!\